Mennyi értelme van 8 cm vtg. EPS hőszigetelő lemezzel körbeszigetelni egy házat? [a kalkulátor szerint 14 centit kellene rátenni hogy a 2016-os követelményeknek megfeleljen,38-as kisméretű tégla falazatról van szó]
Szerintem a teljes szigetelés költséghez képest nem éri meg a polisztirol vastagságán spórolni.
Ugyanakkor ahogy növeled a vastagságot úgy csökken a cm-ként megtakarított energia.
Itt egy görbe( ami ugyan födémről szól) de látszik az eloszlás.
Én ráraknám a 14 cm-t. Nem hülyék találták ki a követelményeket.
Mi többnyire 30 cm NF téglára 12 cm hőszigetelést raktunk (ez a te falad esetében kb. 15 cm hőszigetelést jelent). Az épületünk telekhatáron álló 30 cm régi építésű tömör fal falára csak 4 cm-t raktunk, így van összehasonlítási alapunk.
A 12 cm-es EPS-el ellátott falra nyugodtan rátolhatjuk a bútorokat, nem lesznek dohosak vagy penészesek a ruhák.
A 4-centis hőszigetelésű falnál legalább 5 cm szellőzést kell hagyni a bútor és a fal között, de még így is hűvösebb van ebben a szekrényben, mint a másikban.
Nekem 2008-évben kb. 450 eFt-ba került a hőszigetelő EPS anyag. A teljes homlokzat képzési projekt 1,5-2 millióra tehető.
Készítettem egy excel táblázatot. Segítségével kiszámoltam, hogy 1W megspórolása hány forint értékű hőszigetelést igényel (22 C belső és -15 C külső hőfok mellett, tömör 30cm téglára).
A 16 cm vastag hőszigetelés esetén 34 Ft/W adódott.
Kiszámoltam azt is, hogy az utolsó centi hőszigeteléssel az azt megelőző rétegvastagsághoz képest mekkora befektetéssel spórolható meg 1 W hőveszteség. Csak a többlet EPS árával számoltam, hiszen a többi költség elhanyagolható mértékben változik a rétegvastagság növelésekor.
1. - 4 Ft
2. - 10 Ft
3. - 19 Ft
4. - 30 Ft
5. - 43 Ft
6. - 58 Ft
7. - 78 Ft
8. - 97 Ft
9. - 129 Ft
10. - 145 Ft
11. - 173 Ft
12. - 203 Ft
13. - 236 Ft
14. - 271 Ft
15. - 306 Ft
16. - 348 Ft
Megjegyzés: szélerőművi beruházásoknál 150-250 Ft/W-ról beszélnek.
Nyilván nem lehet összehasonlítani egy szélerőművet és egy lakást. Ehhez sokkal komolyabb modellre lenne szükség.
Az viszont tény, hogy míg a hőszigetelés egyértelműen kellemes közérzetet biztosít télen-nyáron, addig a szélerőmű zavarni szokta a környéken lakókat.
Egy kosár fával és egy kicsi 6kW teljesítményű kandallóval be tudok fűteni egy 2 szintes, összesen 120 m2 alapterületű lakrészt. Ezek a pozitívumok könnyen feledtetik a 450 eFt költséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!