Mit ronthattam el esetleg a villanyszerelés körül?
Anyagi okokból úgy dönöttem, hogy én csinálom meg a villanyszerelést a frissen vásárolt lakásomban, anyagi okokból is, meg tanulási szempontokból is.
A következő dolgokat csináltam:
- kapott egy FI relét a kálózat
- az órától jövö 3 fázis és egy PEN jött, a PEN ment a védővezető sínre, a fázisok a 4 pólusú FI relébe, és a védővezetőről hoztam be az N-t a FI relé 4. bejövő pólusára
- 2,5-ös réz kábeleket húztam ki a konnektorokhoz, B10-es kismegszakítókkal
- 1,5-ös réz kábeleket húztam ki a világításnak, B6-os kismegszakítókkal
- a szerelődobozokban oldható wagokkal kötöttem össze a vezetékeket (hátha át kell szerelni)
- a nullavezetőt és a védővezetőt is 2,5-ösön hoztam, ahol 2,5-ös fázis vezeték ment
- a szobákban a dugaljak egy körön vannak, de a nagyobb áramfelvételű fogyasztóknak vittem saját, közvetlen kört a megszakítószekrénytől
- minden kapcsoló és dugalj új (lesz hamarosan) a lakásban
- a falban gégecsövekben mennek a vezetékek, csak a megszakító szekrényig jön vakolatban a kábel
- az órától a megszakítóig vastag aluminium kábel van (nem tudom a pontos vastagságát, az maradt az eredeti), onnantól viszont réz kábelek mennek
Minden jónak tűnik, de még csak most fogunk átköltözni. A terveimben szerepel, hogy szeretnék csináltatni érintésvédelmi vizsgálatot szakemberrel, az még kihozhat problémákat. Abban is szívesen veszek minden tanácsot, hogy ezt hogyan érdemes intézni egy mezei lakás esetében, mert gondolom inkább intézmények szoktak ilyen vizsgálatot/felülvizsgálatot megrendelni, de elsősorban az érdekelne, hogy elkövethettem-e valami hibát, amire nem gondoltam, tervezési, elvi szinten főleg. Tudtommal jól méreteztem a vezetékeket, és a kis megszakítókat is, és megfelelően kötöttem be a FI relét is. Teszteltem (védővezető és fázis közé kötött izzóval), és működött.
A kérdés persze nem az, hogy mi mindent csináltam jól, hanem azt, hogy esetleg mit ronthattam el, mi lehet az, amire nem gondoltam, hiszen nem ez a szakmám (és nem is tervezek felcsapni villanyszerelőnek, csak egy kaland volt a részemről).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!