Mit ronthattam el esetleg a villanyszerelés körül?
Anyagi okokból úgy dönöttem, hogy én csinálom meg a villanyszerelést a frissen vásárolt lakásomban, anyagi okokból is, meg tanulási szempontokból is.
A következő dolgokat csináltam:
- kapott egy FI relét a kálózat
- az órától jövö 3 fázis és egy PEN jött, a PEN ment a védővezető sínre, a fázisok a 4 pólusú FI relébe, és a védővezetőről hoztam be az N-t a FI relé 4. bejövő pólusára
- 2,5-ös réz kábeleket húztam ki a konnektorokhoz, B10-es kismegszakítókkal
- 1,5-ös réz kábeleket húztam ki a világításnak, B6-os kismegszakítókkal
- a szerelődobozokban oldható wagokkal kötöttem össze a vezetékeket (hátha át kell szerelni)
- a nullavezetőt és a védővezetőt is 2,5-ösön hoztam, ahol 2,5-ös fázis vezeték ment
- a szobákban a dugaljak egy körön vannak, de a nagyobb áramfelvételű fogyasztóknak vittem saját, közvetlen kört a megszakítószekrénytől
- minden kapcsoló és dugalj új (lesz hamarosan) a lakásban
- a falban gégecsövekben mennek a vezetékek, csak a megszakító szekrényig jön vakolatban a kábel
- az órától a megszakítóig vastag aluminium kábel van (nem tudom a pontos vastagságát, az maradt az eredeti), onnantól viszont réz kábelek mennek
Minden jónak tűnik, de még csak most fogunk átköltözni. A terveimben szerepel, hogy szeretnék csináltatni érintésvédelmi vizsgálatot szakemberrel, az még kihozhat problémákat. Abban is szívesen veszek minden tanácsot, hogy ezt hogyan érdemes intézni egy mezei lakás esetében, mert gondolom inkább intézmények szoktak ilyen vizsgálatot/felülvizsgálatot megrendelni, de elsősorban az érdekelne, hogy elkövethettem-e valami hibát, amire nem gondoltam, tervezési, elvi szinten főleg. Tudtommal jól méreteztem a vezetékeket, és a kis megszakítókat is, és megfelelően kötöttem be a FI relét is. Teszteltem (védővezető és fázis közé kötött izzóval), és működött.
A kérdés persze nem az, hogy mi mindent csináltam jól, hanem azt, hogy esetleg mit ronthattam el, mi lehet az, amire nem gondoltam, hiszen nem ez a szakmám (és nem is tervezek felcsapni villanyszerelőnek, csak egy kaland volt a részemről).
Az EPH bekötésekről nem ejtettél szót. Bár tömb lakásokban központilag is szokták megcsinálni egyes részeit, de fürdőkád,stb bekötését helyileg kellene elvégezni neked.
Az ÁVK-t látom leellenőrizted, de érdemes lenne minden dug-aljnál, lámpánál elvégezni, hogy nincs e véletlen elkötés (ha megfelelőek a színek, akkor elvben nem).
ÉV méréshez találsz a neten szakembereket, kérj többtöl árat, fixáld le, hogy mérési helyeknél mit számolnak külön pontoknak, vagy egy fix összegér csinálják.
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
EPH-val tényleg lehet még gond, mert csak a fürdőkádat kötöttem rá a védővezetőre. Vannak még radiátorok, amiket jó lenne szintén bekötni. A hozzá vezető fém csőre van kötve valami, de sajnos nem tudom, hogy az hova lehet kötve. Radiátoronként kellene bekötnöm, vagy elég a csöveket, mondjuk szobánként? Hol tudok az EPH-nak utána járni, és kitanulni?
de erről is találsz elég infót ha rákeresel.
ha műanyag kádról, zuhanytálcáról van szó, akkor elvileg az elfolyó csőrendszerbe kell egy darab fém közbetétet rakni és ezt lehet összekötni az EPH hálózatba.-ennek a lényege, hogy az elfolyó csövek belül vizesek-lúgosak, jó vezetők és behozzák a távoli potenciált. ötrétegű(műanyag vízvez csövet) csövet is egy-egy fémes kivezetésnél lehet lekötni.
egy-egy helyen elég lekötni mindent
2,5-es vezetékhez jó a C16-os kismegszakító is. Mikrósütő, meg egy pár nagyobb berendezés lehet, hogy verni fogja a B10-et. A világításnak elég lett volna 1-es is. Ha tényleg úgy csináltál mindent ahogy leírtad elméletileg nagy hiba nem lehet benne (bár tudjuk, hogy az ördög a részletekben lakik), bár az PEN-PE-N szétválasztást és az EPH-t nem teljesen értem.
Érintésvédelmi felülvizsgálatot elvileg mindenkinek kéne csináltatnia (most nem tudom pont mennyi mert mindig változik 5 vagy 8 vagy 9 évente). De feltehetően senki nem fogja elvégezni, mert nem szakszerű a szerelés (azaz nem szakember végezte). Mi legalábbis ilyen esetekben nem szoktuk vállalni egy ilyen elvégzését.
Ha nagyobb a lakás érdemes több dugalj áramkört kiépíteni. Fürdőszobába mindenképpen (oda is várhatóan kevés lesz a B10-es a mosógéphez). Érdemes külön áramkört tenni a szórakoztató elektronika, számítógép részére (pl. egy porszívó ne verje a számítógépet, TV-t). Ha van riasztó központ annak szintén külön áramkör kell (ez mehet az ÁVK/fi-relé előttről is, mert fix bekötésű, szintén azért ha valami leveri a riasztó még kapjon tápot).
Konyhába megint érdemes külön áramkört vinni. Én mindenkit rábeszélek arra (igaz drágább), hogy a hütő legyen külön áramkörön (és célszerűen külön ÁVK-n is ha a tulaj pénztárcája megengedi), szintén azért ha valami lever akkor a hűtő ne olvadjon le.
De hangsúlyozom ez látatlanban, távolról az alaprajz és a pontos igények és lehetőségek teljes ismerete nélkül.
És csak úgy mellesleg kérdezem, hogy a gázt is te szerelted?
Mégegyszer köszönöm mindenkinek a válaszokat!
A 16A-es kismegszakító ötletét azért vetettem el korábban, mert bár a 2,5-ös kábel miatt lehetne, de a mérőóránál levő megszakítók is (3x) 16A-esek, így nem sok értelme van a 16A-es kismegszakítónak. Egyszerre lépnének működésbe, hacsak nem a karakterisztika miatti különbség miatt nem lenne az egyik gyorsabb egy hajszállal. A bővítés horror áron van, de lehet, hogy szükség lesz rá majd. Akkor jönnek majd jól a 2,5-ös vezetékeke, és lehet 16A-es kismegszakítókat betenni oda, ahol kell. Addig a B10-eseket fogom C10-re cserélgetni, ahol szükséges. (Tudom, van 13A-es is, de sajnos az más típus, mint amivel én elundultam, és elrondítaná a szép megszakítószekrényt, ha elkezdenék bele egy másik fajtát pakolni.)
Azért reménykedem, hogy a B10 elég lesz, mert helyiségenként külön körön vannak a konnektorok, és a világítás is, így van remény, hogy a fogyasztók eloszlanak majd a megszakítók közt. Meg persze egész pontosan behatárolható a hiba, ha valamelyik működésbe lép. Ezt egy hivatásos villanyszerelő biztos nem csinálta volna meg nekem a többletköltség, a többletmunka, meg a megszokott munkamenete miatt sem.
Az EPH-t elbaltáztam, bevallom. Azóta a fürdőkádat bekötöttem a védővezetőre, és a radiátorokat összekötő cső bekötése is folyamatban van. Örülök, hogy ez kiderült.
"Érintésvédelmi felülvizsgálatot elvileg mindenkinek kéne csináltatnia (most nem tudom pont mennyi mert mindig változik 5 vagy 8 vagy 9 évente). De feltehetően senki nem fogja elvégezni, mert nem szakszerű a szerelés (azaz nem szakember végezte). Mi legalábbis ilyen esetekben nem szoktuk vállalni egy ilyen elvégzését."
Ezen azért eléggé felhúztam magam... Nem azért, mert látatlanban szakszerűtlennek tituláltad a szerelést, hanem azért, mert ha ez így van, akkor ez a felülvizsgálat nem sokat ér, és inkább papírgyártás, ami mögött nem sok minden van. Engem nem érdekel a papír, nem azért szeretnék ilyet csináltatni, hogy legyen mivel védekeznem baj esetén, vagy mert valami szabályozás erre kötelez. Viszont abba belegondolni is rossz, hogy mi oka lehet egy felülvizsgálatot végző vállalkozásnak arra, hogy csak szakember munkáját ellenőrizze. Ez első, ami eszembe jut - kövezzetek meg érte -, hogy azért, mert nem szoktak vizsgálni semmit, csak zsebre teszik a pénzt, és kiállítják a jegyzőkönyvet, hogy minden rendben van, és mindenki jól jár: pénz áll a házhoz, a megrendelő meg megkapja a papírját, amit lobogtathat. Ha komolyan megvizsgálná valaki a hálózatot, és baj lenne vele, akkor beleírná a jegyzőkönyvbe, hogy mi a probléma, és a felülvizsgálónak nem lenne felelőssége, hiszen ő megmondta a tutit. Szóval azt sem tudom elfogadni, hogy a felelősség miatt nem végeznék el, hiszen ha ők felelősségteljesen végzik a munkájutak, akkor nincs ilyen gond. Lehet még lustaság az oka, mert míg a szakember munkájánál lehet feltételezéseket tenni, és nem kell mindent ellenőrizni, vagy maximális körültekintéssel dolgozni, addig egy "nem szakszerű szerelésnél" - bármit is jelent ez - tényleg meg kell nézni, tényleg meg kell mérni, tényleg oda kell figyelni.
Jó ötletet adtál. Az első dolog, amit el fogok mondani, hogy nem szakember szerelte, hogy a felelőtlen vállalkozók rögtön az első körben kiessenek a rostán.
1./ Láttál már érintésvédelmi jegyzőkönyvet?
2./ Érintévédelmi jegyzőkönyv mindig korrekt, de azt is feltételezzük, hogy aki csinálta ért ahhoz amit csinál. Mivel nem lehet bele látni a falba ha szakember szerelte kisebb valószínűséggel van olyan hiba egy olyan helyen ami nem látható mintha nem szakember. Az érintésvédelmi mérésnél megmérem az összes fogyasztót, dugaljat stb. De bizonyos részeket csak szemrevételezéssel tudok ellenőrizni mert nincs rá más módszer. Itt kell azt tudni, hogy mi lett szerelve (ez az üzembehelyezéskori vizsgálat során), az időszakos felülvizsgálatoknál is ezt követjük, bár ott már kicsit nehezebb a dolog, hiszen nem tudhatjuk, hogy mi van a falban, mert mint korábban írtam egyetlen felülvizsgálónak sincs röntgen szeme, hogy belásson a fal mögé, nekem legalábbis nincs.
3./ "baráti" alapon, anélkül hogy készülne jegyzőkönyv le lehet mérni de leírni én sem fogom (ahogy az előző válaszoló is írta), hogy egy ilyen "létesítmény" megfelel a szabványoknak.
És már bocs, de nekem és számtalan kollégámnak meg attól áll égnek a hajunk, hogy egy csomóan jönnek ezzel a kifogással, hogy jajj nincs rá pénz. Az egész kérdésedből, és az azóta írt "kifogásokból" dől a teljes hozzá nem értés. És ahogy az előttem válaszoló kérdezte a gázt is magad szerelted?
Mit fogsz mondani a tűzvizsgálónak az üszkös romokat nézve, hogy háát ez csak egy kaland volt... Vagy esetleg a tárgyaláson, hogy kérem szépen nekem csak egy kaland volt, hogy megszereltem a villanyt nem én tehetek arról, hogy az XY rokont/barátot agyon vágta az áram. Na akkor tuti előveszed a jegyzőkönyvet, hogy hát itt van Gipsz Jakab felülvizsgáló ő felülvizsgálta és ő azt mondta, hogy ez így teljesen megfelel, és én ettől nyugodt voltam.
Ebben a szakmában a problémák legnagyobb részét (akár halálos áramütés, akár tüzet nézünk) A./ a rosszul megválasztott, rosszul működő védelmek okozzák; B./ laza villamos kötések.
Na egy ilyen laza kötés nem fog látszani az első üzembehelyezésnél (mint pl. nálad) ha 1-2 héttel a szerelés után mérünk, hanem egy szakszerűtlenül kialakított villamos kötés 2-3-5 év múlva fog úgy meghibásodni, hogy a tűzoltót és/vagy a halottaskocsit kell hívjad.
Azt marha nehéz ésszel felfogni, hogy miért járunk X évig suliba, és miért kérünk 4-5-6 eFt egy dugalj áramkör kiépítéséért. Ok, hogy a réz vezetékek kevésbé érzékenyek egy vezeték csupaszolására, de alu vezetéknél egy szakszerütlenül elvégzett csupaszolás több évvel később is töréshez vezethet. Abszolut nem mindegy milyen szerszámmal dolgozik az ember. Ezer olyan apróság van amit itt nem lehet elmondani mert az a szakmai gyakorlat és tapasztalatból jön.
Rengeteg olyan szerelési hiba létezik amit semmilyen méréssel nem lehet kimutatni, mert csak 2-3 év múlva fog jelentkezni. Ezek várható kockázatát csökkenti ha szakember szerel. Nekem az egyike azoknak a dolgoknak amiért "harapni tudok" és több beosztottamat a vezeték csupaszolás miatt rugtam ki, ha egy szerelőt meglátok zsebkéssel csupaszolni akár ne is jöjjön másnap dolgozni... Erre van megfelelő célszerszám, az megfelelően beállítva biztosan jó lesz (megfelelő vágásmélység és csupaszolási hossz lesz). És ez csak az egyike a dolgoknak.
Pl. nem derül ki, hogy merev vezetéket, vagy sodrottat használtál, oldható WAGO összekötőből is van olyan ami csak merev vezetékre jó, és érvégezett sodrottra nem. Pl. azt se fogja egy vizsgálat során látni a felülvizsgáló, hogy van-e érvéghüvely (főleg ha az olcsóbb szigeteletlent használtad), az az érvég jól van-e rányomva stb... És még bele se mentünk a szakmai részletekbe. Ez még mindig csak a felszín, mert mélyebre nem mentünk. És akkor ilyen apró kérdéseim még nincsenek is, hogy mennyire figyelted, hogy a vezeték behúzáskor sérülhetet-e a szigetelés? STB. STB.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!