Milyen kis biztosítékot érdemes tenni egy klíma elé?
1,5-es réz vezetékkel mentem el az erkélyre, ahol a kültéri lesz, és saját kis biztosítéka van, jelenleg egy C16-os. De olvastam itt, hogy manapság már nem szabványos, hogy 1,5-es réz vezetéket 16 amperes biztosíték biztosít. Ezek szerint kisebb kellene ide mindenképpen, bár amennyire tudom, 2000W-ot sem fog egészen elfogyasztani a berendezés.
A kérdésem az, hogy A, B, vagy C típusú biztosíték kellene elé? És miért? Egyáltalán mi alapján lehet válogathat az ember az A, B, C változatok közt? És ha a 16 amperes sok, akkor milyen kellene? 10-es a következő legkisebb, amit lehet kapni, ha jól tudom.
# 2
Kicsit túlbonyolítod sztem... ;-) :-D
B,C,D,K,Z a kioldási jelleg, A-sról nem tudok. Általában a C jelleg a megfelelő. Klíma esetén a klíma gyártó a használati utasításban leírja, hogy milyen előtét kismegszakító szükséges (mind a jelleget mind az amperitás).
A 1,5-es vezetékhez teljesen megfelel a C13A-es (13 azaz tizenhárom amperes) kismegszakító. Pl. ABB-nél S201-C13 néven lehet kapni. De 2kW-os klímához én 16A-nél és 2,5-es vezetéknél kisebbel nem is próbálkoznék. De jobb ezt szakemberrel egyztetni.
Itt találsz egy körülbelüli táblázatot:
Inverteres klímáknál 3,5kw-ig a C10 jó szokott lenni, de a légkondi kasznijának a jobb oldalán lévő adattáblára biztos ki van írva, hogy mi a maximális áramfelvétele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!