Milyen festék vagy burkolóanyag kerüljön a fürdőszoba plafonjára, amin nem telepszik meg a penész? Vagy legalábbis könnyen lemosható valami nyeles eszközzel?
Hőszigetelni akartam pluszban, de végeztem egy hőmérést, és kiderült, hogy nem ez a gond.
Ha nap közben fél fokkal hidegebb a plafon, mint a levegő, attól nem penészedik. A penész attól lesz, hogy fürdéskor a meleg víz felmelegíti a levegőt mondjuk 28 fokra, a plafon meg nem tud egyik percről a másikra felmelegedni, ezért a viszonylag hideg (22 fokos) felületre mindenképpen le fog csapódni a pára.
A lecsapódást úgy tudod megakadályozni, ha egész nap fűtöd rendesen a fürdőszobát, nem csak fürdés előtt fél órával. Valamint szellőztetsz.
A festéknek ehhez semmi köze.
Ugye leírtam, hogy 22 fokos a mennyezet, mert egész nap fűtve van a fürdőszoba.
De fürdéskor a fürdőszoba hőmérséklete felmegy, így sokkal több vízpárát tud felvenni, de ez a vízpára lecsapódik a viszonylag hideg, 22 fokos felületen.
(Olyan tahó családból származom, hogy mi becsukjuk az ajtót fürdéskor, tehát nincs szellőzés.)
Olyantól szeretnék választ, aki erre az esetre is tud megoldást.
páraelszívó, a festéknek ehhez nincs köze.
belső burkolás ill. szigetelés csak ront a helyzeten.
de ha mindenképp festeni akarsz akkor Dulux festéket vegyél, ez mosható.
# 2
Ha a mennyezeted 22°C meleg, akkor a fürdő nagyjából 16-18°C-ra van fűtve.
Ha van a fürdőben 150cm-en 22°C akkor a mennyezet alatt nagyjából 26°C lest a hő.
Mivel nagyjából 38-40°C-os vízzel fürdesz, így nem lesz egy átlagos fürdés alatt akkora a hőnövekedés a fürdőbe, hogy a mennyezeten kikondenzálódjon a pára.
Tehát 2 eset van:
- jobban fűtesz
- többet szellőztetsz.
Az még segít, ha a mennyezet képes párát magába szívni, mert extrém páraterhelésnél ez akadályozhatja meg a hirtelen kicsapódást.
penész viszont attól sem keletkezik, hiszen ez a használat után kiszáradna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!