Mindenki hülyének néz?
Felújítandó házat vettünk, ahová keresek most első körben kőművesmunkákra szakit. Azon belül is 140nm szerelőbeton felszedésére, majd újra lerakásához (8cm szerelő, víz és hőszigetelés, 5cm aljzat). Vannak még egyéb kőművesmunkák is (falazás, bontás), de a munka 2/3 része az aljzat nagyjából. Biztos vagyok benne hogy 4segédmunkás +1 kőműves ledarálja 2 hét alatt a teljes melót mindenestül. Én ennek alapján kalkuláltam hogy a munkadíj valahol 500ezer forint körül fog mozogni talán.
Eddig kettő ajánlatot kaptam. Az első kiajánlott 1millió forintot a teljes munkadíjra, amitől csak pislogtam, hiszen nagyjából fele ennyivel kalkuláltam. Egy telefonbeszélgetés után rögtön engedett is 200ezer forintot. De ezt még mindig soknak tartom kicsit.
A másik csak az aljzatra adott egy 6000ft/nm-es munkadíjat. És amikor kértem hogy részletezze már telefonban hogy ez miből tevődik össze.. akkor elkezdte, hogy 1000ft/nm alatt senki nem betonoz. Rendben. Ez kell kétszer is. Rendben. A víz meg hőszigetelés még egy ezres/nm. Oké. Eddig 3000-nél járunk mondtam, akkor miből tevődik össze a maradék 3000? Erre azt felelte, hogy ő nem lát bele a mostani betonba, lehet hogy van ahol 5cm, máshol lehet 15, neki ezzel is számolnia kell a felszedéskor, ő kevesebbért ezt nem tudja bevállalni. Már kínomban röhögök. Konkrétan van olyan helyiség, ahol egykezes kiskalapáccsal fel tudom verni a "betont". Ez meg elkérne 3000ft-ot négyzetméteréért.
Azt érzem, hogy aki kijön és meglátja hogy nagy a ház és tudatában van annak, hogy én idén még költözni szeretnék, az azt hiszi hogy bankot robbantottam. Pedig sajnos nincs így. Van egy egész jó keret - gondoltam én, de ilyen ajánlatokkal nem fogunk beleférni. Még az első kőműves ajánlata kezd szimpatikussá válni, hiszen annyiért vállalná be az összes munkát mint a másik csak az aljzatot.
Fűtésszerelő ugyan ez. Sikerült kiajánlania a teljes fűtésszerelésre 900forint+áfa munkadíjat. Ez konkrétan sok ember egy évi fizetése. És idejönnek ketten 2 hét alatt megoldják az egészet. Rendben, szakmunka és a jó munkát meg kell fizetni, de én itt is kb fél milliós munkadíjjal számoltam. Én vagyok ennyire eltájolva, vagy tényleg mindenki le akar húzni?
Eddig csak villanyszerelőtől és nyílászáróstól jött kb olyan ajánlat amire számítottam. Mit csinálhatok rosszul? Az elején tisztáznom kéne, hogy mi az ami nekem belefér? De ha meg árakról kezdek faggatózni akkor mindenki befeszül és inkább semmit sem mer mondani, mert azt ki kell számolni. Hát erre a frenetikus egysoros aljzatbeton kőműves ajánlatra is egy hetet vártam, amit az ember ránézésre is meg tudna mondani, ha X éve ezt csinálja. Annyira lehúzásszagú az egész.
Jó madár vagyok, és lassan megyek futni.
Túl magas a korrupciós ráta, hogy teljes adóm befizessem. (És mennyiért építenek nálunk és máshol autópályát? - csak egy példa.)
Viszont én a többséggel ellentétben rendszeresen, még többet is mint az elmaradt adó(m), olyan fontos alap feladatokat ellátó intézményeknek támogatok csekken, amiket valahogy itthon az állam elfelejt, szemben a nyugati országokkal. Tehát nekem tiszta a lelkiismeretem, és látom mire költik, a megmentett adóforintjaimat. Nem mentséget keresek, ja nem és másokra mutogatok, Utóbbi itthon a jellemző. Meg ha más akkor én se, az tényleg undorító. Itthon max. esetleg, csak akkor lenne rend, ha azért fizetnél amit igénybe veszel. Bár ez az ország menthetetlen. Például, még kérdéses, hogy itthon a BME-n vagy kint érdekes mód magyarként is Ausztriában tanulok-e tovább. Négy éve feljöttem Pestre és csak pislogtam. ...
16 os vagyok
Hát ahogy én számolnék :
Törés 1200x144= 172800 Ft
Konténerbe pakolás 14m3x1800=63000 Ft
Sóderágy 7,50m3x1800=13500FT
Betonozás 144x1800=259200 Ft
Vízszigetelés 2x 160x1000=160000 Ft
Hőszigetelés 144x300=43200 Ft
Sápázás 144x1800=259200 Ft
Totál 970900 Ft és ebben még az anyagmozgatást,vasalást nem is számoltam.És még jönnek nálad az igazi apró munkák.Amit írtam a száradásról rétegenként két hetet lehet számolni de érdemes minden munkafázis előtt megméretni.
Mással csináltasd meg a bontást, és mással a munkát, akkor a segédmunkára nem megy rá, a képzett főnök extra jövedelme tudva mennyi pénzed van. Nálunk családban otthon (vidéki város, megyeszékhely) segédmunkát mindig egymásnak segítve megoldottuk és nem eset le az aranygyűrű. Alapozásnál még kislányként én is tudtam locsolni a betont miután megmutatták, mert még otthon éltem.
Magam FAJTA segédmunkás? Most még hostess vagyok, de többet tudok a belsőégésű motorokról, petrokémiáról, kohászatról és vegyiparról ->együtt<- mint te valaha is tudni fogsz.
off: Matek, fizika, kémia, földrajz (főleg gazdaságföldrajz miatt) színjeles. Műszaki tudományos ifjúsági pályázatokon nyertem. Ennyi, kötözködésnek vettem, az meg téged minősít.
Magyar nyelvtanból helyesírásból felmentésem van. Viszont olvasni már jól tudok.
Eddig sport volt az első, jövőre a papírok megszerzése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!