Miért penészesedik az egész ház a bútorok mögött és a sarkokban?
Tavaly télen is penészesedett de nem ennyire.
Tavaly csak a konyhában és abban a szobában ahol ruhákat teregettünk.
Tavaly télen éjszaka 13 fok volt nappal max 18 fok.
Nyáron lecseréltük az összes ablakot műanyag hő szigetelt új ablakokra plusz lefestettük az egész házat diszperzit szerű falfestékkel ami állítólag mosható , de nem a kosz jön le a falról mosás közben hanem maga a festék is.
És feloldódik a falfesték víz hatására.
De az benne a poénos hogy hasonló festékkel volt festve a régi falak is amire festettünk.
Most éjjel és nappal is 16-18 fok van a házban.
Az egyetlen helység ami nem penészesedik és ruhákat is teregetünk a radiátoron mindig az az a szoba ahol nincsen ablak és a két szoba közti szoba.
Szóval 3 szoba és a középső nem penészesedik egyedül.
Ott van a legmelegebb is ott van 19-20 fok is.
Amikor nagyon hideg van.
Most nem tudom pontosan mi okozza a penészesedést.
Az esetleg hogy nem minden nap van szellőztetve.
Mert túl zsúfolt a ház és túl közel van tolva a falhoz és nem szellőz a pára és lecsapódik és nem tud felszáradni mert nincs elég meleg a házban ahhoz.
Vagy túl sok a nedves ruha?
5 -en élünk egy 95 nm-es házban naponta 1 adag ruhát szoktunk szárítani.
De szokott olyan is lenni hogy 3 napig nem mosunk de aztán lesz vagy 5 adag ruha, és akkor már muszáj az egész házban szétteríteni a ruhákat, ajtókra , radiátorokra, szárítóra.
Mi okozhatja a penészesedést?
pára, hideg. nedvesség, szellőztetés hiány?
Nyáron tervezem hogy letakarítom vegyszeres vízzel a penészes részeket hagyom kiszáradni és rá festek, de mit kell tennem hogy ne penészesedjen ismét a ház jövőre?
Én már arra is gondoltam hogy lehet úgy kellett volna csinálni hogy ahol sokat van terítve ott kicsit résnyire kinyitni az ablakot, de akkor meg az udvarra fűtök.
2-3 naponta szoktam szellőztetni a szobában, a konyha állandóan szellőzik a sok ki be járkálástól mégis penészes. Van pára elszívó semmit nem ér.
Az ablak üvegen minden hajnalra bepárásodik annyira hogy nem lehet átlátni rajta.
Le szoktam törölni , de ha nem törlöm fel akkor elpárolog délutánra.
A szekrények mögött és a sarkokban fehér illetve szürke apró pettyek jelennek meg, mint ha szőrös lenne a fal.
Akkor a szellőztetést előnybe kell részesíteni?
A 2-3 naponta szellőztetés nagyon kevés.
Napi 2-3 alkalommal kellene. És ne órákig résnyire nyitott ablakkal, hanem nyisd ki az összes ablakot és ajtót egyszerre néhány percre. Így gyorsan kicserélődik a levegő, de a bútorok, falak nem hűlnek ki.
Érdemes venni páratartalom mérőt. 60% fölé ne engedd a páratartalmat.
Diszperziós festék nem akkora gond mint amilyennek beállítják, a lakás párájának elenyésző része távozik a falakon akármivel van festve.
A már meglévő penészt hypós vizzel tudod lemosni. Szavó is jó csak lényegében hypós víz többszörös áron adva.
szellőztetés, szellőztetés, fűtés, aztán megint szellőztetés.
nagyon egészségtelen ilyen páradús levegőben élni, a szavó csak tűzoltás, ideig-óráig tart, de az alapprobléma megmnarad, és ismét előjön a penész. Azért a szekrény mögött, mert ott nem mozog a levegő.
rakd távplabb a faltól, szellőztess sokat, és 19-20 foknál ne nagyon legyen hidegebb. Nyáron gondolkozz egy szellőztzető kiépítésében, mert így jövőre sem lesz jobb a helyzet. Amelett, hogy léguti betegséget kaphatsz, még fűteni is drágább egy párás helyiséget.
Ez segíthet kicsit, de a napi 2x szellőztetés akkor is kell. Főleg ruhaszárítás után. 2x pár perc naponta nem fogja érezhetően növelni a fűtési költségeket. Nem csak a pára, hanem a túl magas szén-dioxid szint miatt is kell.
Egy olyan lakásban ahol tökéletesen záródnak a nyílászárók elvileg 2 óránként kellene szellőztetni.
Gondolom aljzati vízszigetelésed sincs.Ez is gond.
Nekem hasonló problémám volt a tengeri akváriumom végett,de vettem egy páramentesítő gépet aztán megoldódott a gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!