Mennyibe kerül egy vegyes tüzelésű rendszer komplett kiépítése?
Barátom ha 100-ból kihozod akkor veled csináltatom!
Milyen csővel akarod réz, henkó, vagy milyen?
A radiátorok olyan 25-30~35 ezer. A kazán olyan 15-től indul. Nekem német Buderus van 360 ezer. Ekkora lakásra kell egy 5 tagos. A lemez kazánok olcsóbbak de abba csak fával(!) szabad tüzelni. De akkor is 10, max 15 év az élettartamuk.
Olyan 500 és 1 milla között gondolkodj! Csak az anyag árban!
Az árak jók, de nekem az arányokkal mások a tapasztalataim.
Nekem is van fatüzelés és cirkó egy rendszerben, és az a tapasztalatom hasonló időjárású időszakok megfigyelése alapján (a csak gázfűtéshez viszonyítottam azt, mikor főleg fával fűtöttünk), hogy a gáz alig került többe, és azóta a rezsicsökkentés miatt még olcsóbb a gáz.
(A rendszerem elég régi cuccokból áll, a cirkó a rosszabb állapotú, a fát hasogatva veszem.)
Ha magad vágod erdőn a fát, akkor a fa persze sokkal olcsóbb. Ha rönkben veszed, még akkor is megéri.
A vegyes tüzeléssel kapcsolatban el kell gondolkodnod azon, hogy ha nappal nincs otthon senki (vagy 10 év múlva alakul úgy, hogy nem lesz otthon senki), akkor mehetsz haza délután a hideg lakásba, de már reggelre is hűlik a ház, és munkába menet előtt még be kell gyújtani, hogy nap közben se legyen 12 fok bent.
Szóval, fafűtéshez vagy egy gázkazánt érdemes berakni (beszereléssel talán 0,5-1 M), ami bekapcsol, mikor a fa leégett vagy nem érsz rá tüzelni, vagy puffertartályt, ami eltárolja akár 2 napig is a meleg vizet, és automatikusan adagolja (1-2 M mindenestől). Ilyen puffert én is szeretnék, ha nem lenne ennyire drága.
A költséget csökkenti, hogy eladhatod (fillérekért) a konvektorokat.
Összességében ráköltesz mondjuk 2 M-t vagy többet, és évente megspórolsz max. 100 E-t.
Valamint nem marad meg az egyedi szobafűtés luxusa. Igaz, a radiátor elé is lehet beépíteni szelepet, hogy egy bizonyos léghőfoknál lezárjon, de ha a termosztátnál meleg van, pl. a konyhából kiáramló hő miatt, akkor a konyhától távolabbi szobában vacog a fogad. Én visszasírom a konvektoros lakást...
Azt is meg kell gondolni, hogy a tüzelőanyagok "megérősége" kb. 20 évenként radikálisan megváltozik. A régi széntüzelést felváltotta az olaj (HTO), azt a gáz, azt a fa, most megint javul a gáz helyzete.
Nyugat-Európában egyes országokban nagyobb településeken új lakásoknál már kizárólag villanyfűtést engedélyeznek. Tegyük fel, 10-20 év múlva nálunk is bevezetik ezt, aztán 10 évvel később már büntetőadót fizettetnek a fafűtésre, ki tudja.
1 millió alatt nem nagyon hinném hogy megúszható lenne.
A többiek előttem írtak okosságokat, meg kevésbé azokat, amiket azért ne vegyél készpénznek. Pl megdermed a gáz, 2 millió egy puffertartály stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!