Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Mire számíthatok egy előleg...

Mire számíthatok egy előleg fizetése esetén, ha arról nem állított ki a kivitelező részszámlát és teljesítésigazolást?

Figyelt kérdés

50%-os teljesítésen álltunk sokáig, majd december elején kiállított egy 100%-ost a generál kivitelezőm. Ezt nem írtam alá, viszont a haladás reményében és a kapcsolat fenntartása miatt (persze a kétségbeesésem volt a legerősebb) utaltam egy nagyobb összeget, mint első előleg a végszámlához. Ehhez nem készült teljesítés igazolás és számla se. Persze befürödtem velük és bizalomvesztés miatt szerződésbontás lett végül. Most pont ez az összeg lesz az, ami a vita tárgyát fogja képezni.

Tudom, hülye voltam, a családom miatt is kockáztattam, mert fél éve húzódik a beköltözés, jöttek az ígéretek és elhittem. Kérem a nem így kellett volna kommentekkel kíméljetek, elég szarul vagyok így is, tudom, hogy elb.sztam.

#kivitelező #szerződésszegés #elszamolas #teljestisigazolas #vegszamla
ma 00:31
 1/5 anonim válasza:
100%

Kb. ezernyi részlet van a történetben, aminek hiányában nem lehet pontos választ adni.

Bíróságon van az ügy?

Alperes vagy felperes vagy?

Egyáltalán mi a követelés tárgya, mire iranyul?

(Akár csak az időbelisegeken/írásos/szóbeli ráutaló magatartások is sok múlhat).

Összességében, mivel számla igazolás nincs mögötte, az utalásod jogcím nélküli. Neked kell bizonyítanod, hogy azt milyen célból (nem jutifalatként) utaltad át valakinek, különösen hogy ezen utalásod önkéntes alapú volt...

Először a készültségi állapotot kell rögzítenetek/megállapodnotom(?)/megállapíttatani(?), utána a kifizetési jogcimeket. Ez normálisabb szakaszban 30 perc, bírósági eljárásban akár 3 év...

ma 01:04
 2/5 A kérdező kommentje:

Múlthéten rúgtam ki őket, a műszaki ellenőr a héten fogja felvenni a jegyzőkönyvet az elvégzett munkákról és a készültségi szintről, de első becslések alapján jelentős túlfizetésem van.

Az utalás tárgya a végszámla első részlete, mivel ekkor egy hét munkát becsült a kivitelező, a munka folytonosságának fenntartása miatt utaltam, mert 50%-on álltunk a teljesítés kifizetésével augusztus óta.

Körülbelül itt járunk most és ehhez jön még egy kb 1M forintos tétel, ami a gondatlan magatartásból eredő károkozásból és tönkretett alapanyagból ered.

ma 07:49
 3/5 anonim válasza:

Akkor dőlj hátra, van műszaki ellenőröd.

A műszaki ellenőr MINDIG a beruházói oldal képviseletére van, és a megrendelő bízza meg.

Ha nálad ez nem így volt/van, akkor nem csak egy helyen b@sztál el valamit...

Egyébként ha volt/van műszaki ellenőr, miért játszol külön pályán....?

ma 18:27
 4/5 A kérdező kommentje:
A család baráti köréből jött a cég, megbíztunk bennük és csak a végén, amikor hetekig alja munkások mentek a házba dolgozni tört meg a bizalom. Emiatt a műszaki ellenőr is később kapcsolódott csak be. Sajnos jóhiszeműségem lett a vesztem, nagyon elb.sztam.
ma 19:15
 5/5 anonim válasza:

Egyenlőre akkor várd meg a műszaki ellenőr szakvéleményét, kérd meg, hogy foglalja bele az általa megállapított készültségi szintet.

Ha allja a cég, akkor még lesz egy hosszabb menet. Ha nem, szó nélkül aláírják, elszamolnak veled.

ma 19:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!