Hogyan mondjam meg a kivitelezőnek, hogy az eddig kifizetett összegben már minden munkának benne kell lennie?
Attól függ, mi áll a megbízási szerződésben.
Ki van benne jelentve, hogy mi a fix végösszeg és azon felül nem követelhet a kivitelező? Ha nem, akkor teljes joggal követelhet.
Ha igen, akkor azt is vizsgálni kell, hogy ki van-e jelentve, hogy ennek a keretnek a betartása a kivitelező felelőssége-e. Ha igen, akkor nem követelhet. Ha nem, akkor a megbízó felelőssége, ennek elmulasztásáról pedig a kivitelező nem tehet, így teljes joggal követelhet.
Illetve hogy a keret egyeztetése és fogyása, illetve hogy milyen időközönként/összegenként kell felülvizsgálni szintén kinek a felelőssége.
Amennyiben ezek nincsenek tisztázva a szerződésben, és az összeg nem véglegesen, átléphetetlennek van leírva, úgy a megbízó elismeri, hogy ez nem egy végső összeg.
Minden egyes apró igekötő, névelő, vessző számít a szerződés értelmezésében.
Könnyedén lehet, hogy te értetted félre.
(Tekintve, hogy az építőiparban, az esetek kevesebb, mint 1%-ában lehetséges csak maximális végösszeget megadni, 99%-ban ez egy becsült érték, ami akár a duplájára is nőhet, a kivitelezés közben kiderülő újabb információktól függően.)
Nem látjuk a szerződésed pontos szövegét, ezért csak találgathatunk. 1-esnek igaza van, vita esetén minden szó számít.
Írtad, hogy van tételes lista aminek benne kell lennie. Ez OK, érthető. A kérdés, hogy az le van-e írva, hogy ami a listában fel van sorolva annak X összegbe kell kerülnie, ennyit fizetsz érte.
Legutóbb nálunk fürdőszoba készült. Ott mi megegyeztünk abban a srácokkal, hogy A, B és C dolgokat fogják elvégezni, mi fizetjük a szükséges szanitereket, csempét, járólapot, csemperagasztót stb., de a többit, vízvezetékhez szükséges alkatrészeket, tömítéseket és hasonló kisebb dolgokat már veszik meg. Ezzel együtt a munkadíjuk, amit mi kifizetünk nekik az X összeg, egy forinttal se több. Ennyit is kaptak a végén amikor befejezték. Közben amikor kiderült, hogy elfelejtették megcsinálni azt a belső polcot a zuhanyzóba amit megbeszéltünk és ehhez vissza kellett keveset bontani, újra csinálni stb. már az ő költségük volt. A végén tényleg csak X összeget fizettünk nekik. Itt mi a végösszegben egyeztünk meg és hogy ebben benne kell legyen bármit is kell közben csinálniuk, ennyit fizetünk nekik azért, hogy elkészüljön a fürdőszobánk. A munkanapok számát is csak hozzávetőlegesen szabtuk meg, a munkaórákról is csak keveset beszéltünk, mert rajtuk múlt mennyi idő alatt lesznek készen, mi akkor is ugyanannyit fizetünk ha 3 nap meg ha 8.
Tudom, hogy vannak munkálatok amiknél nem lehet így megbeszélni, a példámat azért írtam le, hogy lehessen hasonlítani hozzá miben is egyeztetek meg. A szerződésedben a részfolyamatokra egyeztetek meg összegben, nem is egyeztetek meg semmi konkrétban csak hogy majd időközben jönnek a költségek, munkaóra függvényében kell fizetned, vagy ehhez hasonlóan előre a végösszeget szabtátok meg. Mi van a szerződésedben?
Tehát akkor
1. nem volt szerződésetek
2. a munkákat már elvégezte
3. te már kifizetted
4. utólag lett írva róla részletes bontás és ezt te csináltad nem az aki a munkákat elvégezte
5. minden után szeretnél az áron alkudni.
Nem értem. Ha nem volt előre megbeszélve mi mennyibe fog kerülni, akkor mégis mi alapján gondolod, hogy nem annyiba kerül majd mint amennyit ki akart veled fizettetni?
Attól mert MÁSOK más összeget kérnek el érte még semmi nem változik, mert te vele vagy szerződéses kapcsolatban. Én se mehetek be a cukrászdába azzal, hogy máshol körbenéztem és az ilyen sütemények sokkal kevesebbe szoktak kerülni akkor most nem fizetem ki amit megettem, hiába van elém téve a számla, csak annyit fizetek amennyit én jónak gondolok. Az árakkal előre kell tisztában lenni és az alapján "vásárolni". Ha már vége, a munkát megcsinálta és a számlát átadta akkor te nem tudsz mást tenni mint kifizetni - ha előtte nem másban egyeztetek meg. De a válaszod szerint te eddig azt gondoltad az a helyes összeg, csak utólag véled úgy, hogy "ez kb. duplája a piaci árnak".
Megint konkrét példa ami lehet válasz valamennyire neked is. Régi lakásunkban dugulás volt a házban. Legalsó lakásként a dugulás miatt a mi vécénkben kezdett visszafolyni minden amit felettünk az emberek abba a lefolyócsőbe engedtek, vécé, mosogató, mosógép, zuhanyzó, mind egybe folyt össze. Ott álltunk szombat délután azzal, hogy a sz&r is jön befelé a lakásunkba. Sorra hívtunk minden elérhető szakembert és csak 1 volt aki azonnal jött is ki, a többi másnapra, harmadnapra vállalta, lévén szombat meg amúgy is volt máshol dolguk. Nekünk nem ért rá. A szaki kijött, rendbe tette, a dugulás tőlünk kb. 15m-re volt a vezetékben. Kiállította a számlát mi meg fizettünk és aztán mentünk vele tovább a társasház kezelőjéhez, hiszen ez a ház közös költsége volt nem a miénk. Akkor kb. a szokásos piaci ár dupláját kérte el a szaki. Nem azért mert átvert minket, hanem mert megtehette, hiszen nekünk azonnal kellett és nem volt más aki kijött volna helyette. Azóta máshol lakunk és sokszor volt nálunk duguláselhárító. Akkor már volt időnk hogy megvárjuk, egyszerű tisztítás kellett. Akkor már előre meg tudtuk kérdezni az árat és inkább vártunk 1-2 napot a másikra aki kevesebbért is megcsinálta. De azoknál sem tudtuk, hogy ennyibe vagy annyiba kellene kerüljön valójában, egyszerűen az árat elmondták amennyiért ŐK megcsinálják amit szeretnénk. Innentől a mi dolgunk volt dönteni, hogy elfogadjuk vagy sem.
A te helyzeted, a történteket nem ismerjük, nyilván erre volt lehetőséged, vele tudtál "szerződni" a munkára. Viszont elfogadtad a munkáját, utólag már csak akkor tudnál reklamálni, ha lenne olyan szerződés a kezedben amiben más van. Ha előre leírjátok, hogy X munkát Y forintért végzi el de a dupláját írja a számlára, akkor tudnál reklamálni. Így már sajnos nem.
mi is így jártunk. :( Beázás, csak egy kis részt kell felszedni a burkolatból és ott visszabetonozni és újraburkolni. Jött a biztosító, megállapított egy normális összeget. Aztán nekikezdett a szaki, megérezte a pénzszagot és kijelentette, hogy nem lehet úgy megcsinálni, fel kell az egészet törni, újrabetonozni, újravízszigetelni és majd arra burkolni. Így lett a 200.000Ft-os munkából 1M Ft. :( Nyilván a biztosító kiröhögött még úgy is, hogy írt a cég szerzősédést és számlát és részletező is volt. Nem is fizette ki az 1M-t a biztosító, csak az előre megállapított 200e-t. Mi egy évig újítottunk fel, a vizesek és a kőműves ott b..szott át, ahol tudott. Egyedül voltam nőként több férfival szemben, esélyem sem volt, hogy elzavarjam őket, volt, amelyiktől kimondottan féltem is (segédmunkások). Így utólag azt mondanám, hogy az anyagot csak én venném vagy azonnal midnenről számlát kérnék és a munkát előre letisztázva, a folyamat végén fizetném.
De vannak nagyon rendes, becsületes szakik is, pl. a kazáncsere egy álom volt, a villanyszerelő és az asztalos is irtó jófej volt, nagyon kedvező áron dolgoztak, mindent mondtak, ha esetleg plusz költség lett volna. Szóval így utólag tényleg max. nem fizeted ki, de ott a rizikó, hogy ismeri a házat, stb... én a testi épségemért aggódtam már néha. Sógornőm is mondta, hogy volt kivitelező, akinél azuon aggódott, hogy ha nem fizeti ki, akkor rágyújtja a házat. :( Mi a végén már kamerát tettünk fel egyébként, mondjuk a ház üres volt és ők ki-be jártak. Szóval sok sikert neked, sajnos a bagázs fele ilyen, ha látja, hogy nincs ellenállás a fizetéssel, akkor többszörösét megpróbálják lehúzni az emberről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!