Van mifelénk egy népcsoport, aki meg tudta oldani: mikor a '90-es években beköltöztek a szocpolos vagy fészekrakós házaikba, az első télen felszedték a padlót és azzal fűtöttek a kályhában, egyfajta érdekes padlófűtést megvalósítva.
Komolyra fordítva a szót: a padlófűtésben folyadék kering, tehát ha kályhával szeretnéd fűteni a padlót, akkor olyan kályha kell, amiben van ehhez való hőcserélő. Én láttam már központi fűtéshez való kandallókat, szerintem az áll legközelebb ehhez. De nem biztos, hogy ez a leggazdaságosabb megoldás.
Vízteres kályha... Inkább kandalló. Értelmetlen az egész.
A padlófűtésnek nagy a tehetetlensége, egy napig fűtheted mire melegít. Mire befűt valamit az sokkal több. A viz hőfok sem mehet magasra fel, ezt hogy szabályzod?. Kályhára nemraksz azonnal kihűl. Jazánok esetében is puffertartály kell ehhez.
Anyósomék házát az előző tulaj építette. Ő úgy oldotta meg - kb. 20 éve - hogy a kazántól a radiátorokig menő csővezetéket kicsit megtekerve vezette a nappali közepén keresztül a padlóban. Így a nappali közepén van padlófűtés, pedig az csak a radiátorokat köti össze a kazánnal.
Ha a kályhád is hasonló működésű akkor azzal is meg lehet csinálni. Ha viszont csak a meleg levegőt, a füstgázokat akarnád kivezetni valahogy a padlóban a kémény előtt egy csővezetékkel, akkor azt nem ajánlom. Azzal a rendes levegőellátást és a füst elvezetését tennéd tönkre és veszélyeztetnéd az egészet, nagy lenne a szénmonoxid keletkezés veszélye, azzal meg kinyírnád a családot és magadat.
Csinálj elektromos fűtést a padlóba. Sima fűtőszőnyeget lehet ma mér nagyon könnyen letenni és nem is használ olyan sok áramot. Persze az gond ha az áram sincs bevezetve, akkor generátor kellene hozzá. de egy elektromos padlófűtés megoldása ma már nem túl költséges. A vízteres kályhával, kandallóval megoldható a padlófűtés, a kérdés neked milyen van és az alkalmas-e hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!