Hogy döntenétek?
Vettünk egy házat amit fel kell újítani. Új villany-víz vezetékekkel plusz kiállásokkal,fűtés áttalalkítás ezeket szakemberek végzik.
Kell még. Nyílászárókat cserélni,vakolni,glettelni,festeni, járolókapozni,csempézn. Ezeket a férjem szakmájából és tapasztalatából kifolyólag meg tudná csinálni akkor nem kellene plusz munkadíjakat füzetni de viszont ő is dolgozik napi szinten 8-4ig így a hétköznapokon nem igazán lehetne haladni a házzal illetve ha hétvégente is csinálná akkor kevés idő lenne a családra.
Ha szakemberek végeznék ott lenne a plusz munka díj de viszont sokkal kevesebb idő alatt elkészülne.
Nem tudjuk hogy döntsünk. A pénz nem akadály.
Az is opció hogy megosztjuk hogy X dolgokat elvégez a férjem és pl a csempézés,járólapozást,glettelést,festést hagyjuk szakembernek.
Szóval aki volt hasonló helyzetben hogy döntött?
Lehet, hogy a pénz nem akadály, csak, hogy a jó szakikra rengeteget kell várni, akár fél évet is, aki meg egyből tud menni, azt inkább ne, mert annak nem véletlenül nincs munkája, és csináltathatjátok duplán.
Lehet, hogy nyers vagyok, de nem értem ezt a családra nincs idő dolgot. Ez most egy ilyen állapot, hogy haladni kell, de nem fog évekig tartani, hogy közben felnőnek a gyerekek, lehet a szakik végeznek, akkor pár hónap alatt meg is csinálja a párod, esetleg vesz ki még szabit is.
Nálunk is volt többször ilyen helyzet. Barátaink előttünk építkeztek nem sokkal és pénzhiány miatt szinte mindent megpróbáltak ők vagy családtagok megcsinálni. Sajnos nem sült el jól, az após rosszul lett a létrán, leesett. A barátunknak tönkrement a térde, a felesége trombózisos lett a lábában. Ők mondták akkor, hogy ha van rá lehetőségünk (pénzünk) akkor amit lehet csináltassunk meg szakemberrel, ők értenek hozzá, vannak megfelelő eszközeik és gyorsabban meg tudják csinálni balesetek nélkül.
Megfogadtuk. Van amit mi csinálunk mert szeretünk magunk is benne lenni a dologban és feleslegesen nem kidobni a pénzt, ilyen a falak festése, ajtó-ablak festés, laminált padló lerakása, apróbb villanyszerelési munkák. Ezektől a magunkénak érezzük a házat. De mást akkor is profikra hagyunk ha amúgy mi is képesek lennénk megcsinálni.
Szóval a legjobb ha megosztjátok. Jó ha van benne saját munkátok is de a nagyját inkább csinálja meg az akinek ez a szakmája.
Szerintem ez egy családi házban család mellett örök dilemma. Nálunk pl. egy szakaszon hiányzik a kerítés a szomszéd felé. A férjem fél éve "csinálta", amikor inkább megbíztunk egy kőművest, hogy dobálja már fel. Azóta megint eltelt fél év és kerítés továbbra sincs, kórházba került a megbízott kőműves. Tavaszig várunk, ha nem lesz jobban, keresünk mostmár mást. Két pici gyerek mellett az most nem fér bele, hogy a férjem minimális tapasztalattal nekiálljon kerítést építeni. Tudom, hogy megtudná csinálni, de nyilván nincs annyira a kezében, mint egy szakinak, így nem is halad olyan gyorsan (elkezdte, így tudjuk mennyi idő lenne kb.). Minden megcsinálandó dolog előtt felmerül ez a kérdés. Pl. útban volt egy hatalmas fatuskó. Ő is kitudja kapni 3 nap alatt munkaidő után, plusz venni kellett volna hozzá egy-két eszközt, vagy idehívok egy tuskómarót, aki megoldja fél óra alatt, kerül amibe kerül és akkor nekünk csak az utómunkálatok maradnak. Kb. 40 példát tudnék sorolni csak az elmúlt két évből ezekre. :D Mindig mérlegelünk és az adott munkafolyamat időigényétől, illetve árától függ hogy döntünk.
Megjegyzem olyan agglomerációs településen élünk, ami már inkább vidék (árakat tekintve mindenképpen), néha meglepődök, hogy egy-egy szerelési melóért milyen aprópénzt kérnek el. Ennyiért nem érdemes nekiállni.
Burkolást én pl. tuti megcsináltatnám szakemberrel, villanyszerelést is, ez nem kérdés. Nyílászáró cserét is. Esetleg az utójavításokkal elpepecselnénk. Ha szépen tud burkolno és gyorsan, akkor esetleg elgondolkoznék, de az én férjem azzal is eltolna egy csomó időt... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!