A mindenhez értő ezermesterek mennyire megbízhatóak?
Létezik olyan, hogy valaki egyszerre legyen burkoló, festő, gipszkartonozó, víz- és gázszerelő, kőműves, ács, asztalos, stb. stb. stb.
Én azt értem, hogy ha lehúzol 20-30 évet építőiparban rád ragad egy s más de valahol elképesztőnek tartom, hogy én a 20 éve a szakmában dolgozó burkolómat megkértem arra, hogy fejezze be a félbehagyott lambériát és azt mondta, hogy ő ehhez nem ért, nem vállalja, holott néhány faléc feldarabolásáról és felszegecseléséről van szó.
Mennyire lehet az ilyen emberekben bízni?
Kérdező, itt nem lehet általánosságban beszélni.
Te is egyszerre tudod hogyan kell mosni, port törölni, porszívózni, meg főzni és még a saját munkádat is tudod, meg azt is hogy hogyan kell beállítanod a tévéden a csatornákat és el tudod végezni a vírusírtást a számítógépeden vagy épp le tudsz tölteni applikációkat a telódra. Egyszerűen mert már gyakran csináltad.
Közben meg nyilvánvaló, hogy nem tudsz úgy vasalni, mint ahogy nagymamádnak ment már 60 éves korában, nem tudsz úgy főzni, mint egy mesterszakács, nem érted hogyan működik egy vírusírtó és nem tudsz telefon applikációkat sem írni.
Az ezermesterek ilyenek, csak másban, amiket te eddig még nem csináltál. Biztos nem lesz mindenben ugyanolyan jó a munkájuk, mintha azokat olyan szakemberekkel végeztetnéd el akik csak ezzel foglalkoznak és ezt is tanulták, ellenben sokszor ez nem is szükséges. A múlt héten voltak nálunk megcsinálni pár dolgot ilyen "ezermesterek". Pont annyira értettek a vízvezetékekhez amennyire kellett, pont annyit értettek a burkoláshoz, mint amennyit kellett és pont annyira értettek a betonozáshoz is. Ha minderre 3 külön embert fizetünk meg akkor lehet hogy szakértőbben végezték volna el, de az eredménye ugyanez lett volna, csak többe kerül. Mivel 3 kis feladatról volt szó, felesleges volt erre 3 külön szakembert hívni. Ha 3 nagy munka lett volna, akkor viszont már valóban 3 szakemberre bíztuk volna azt.
Az ezermester is jól végezheti el a feladatot, itt az a kérdés, hogy ez neked elég jó lesz-e és mekkora meg milyen feladatokat akarsz rábízni. Ha van olyan burkoló aki képes a vízvezetékszerelő munkáját is megcsinálni amikor be kell tenni egy mosdót, kádat, arrébb kell kivezetni a vízcsövet a falból, mint ahol van, akkor az jó, erre felesleges külön keresned vízvezeték szerelőt is. De ha már mondjuk egy építkezésnél kell a vízvezetéket, csatornát kiépíteni, akkor tuti ne egy ezermestert bízz meg vele!
Itt mindig a munka nagyságától függ minden, mennyire szüksèges hozzá szaktudás, gyakorlat.
Egy nagy csempèt könnyebb lerakni, mint egy mozaikosat, ami surló fènyben girbegurba. Egy jó egypontba lejtèst sem mindig egyszerű megcsinálni.
Hengerrel festeni is könnyű, de mintát, egyenes falat glettelni hullámosból sem egyszerű.
Minden a munka bonyolultságától függ.
A komuves viszonylag egyszeruen megtanul festeni, burkolni tudnak alapbol és szigetelest is megcsinaljak. Gipszkartonozast sokan csináljak az építőiparban. A villanyszerelést már sokan nem vállalják be.
Én csak a festéshez értek, bár ha nagyon akarnék akkor letudnék rakni pár járólapot, laminált parkettát, fugazast is megcsinálnám de nem vállalnék ilyen maszekot mert nincs gyakorlatom benne, ezért nagyon sok időbe tellene rendesen megcsinálni. Otthon viszont nekiállnék ha pl a konyhapult felett kellene kicsempézni.
Ház tulajdonosként én inkább egy adott szakmára fokuszáló szakembert hívnék, mintsem egy ezermestert. Szerintem jobb ha valaki egy adott dologhoz ért igazán, mint sokmindenhez de egyik területen sincs igazán jó tudása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!