Belevezethetem az ereszcsatornát a ház előtti árokba?
Figyelt kérdés
A ház egy falu fő utcáján található, az utcafrontra van építve, nincs előkertem, a ház előtt közvetlen a járda van és utána az árok. Ide szeretném a járda alatt elvezettetni a kettő utcafronti ereszkifolyót, hogy ne a vályogházam sarkát mossa az esővíz. Ezt megtehetem?2024. júl. 21. 20:13
2/10 anonim válasza:
Nyugodtan,ugy is kevés eső esik.
4/10 anonim válasza:
Ha a járda alatt valahogy átvezeted, akkor oké. Jogszabály szerint a telkeden kell elszikkasztani a vizet VAGY a ház előtti vízelvezető/szikkasztó árokba vezetni, már persze, ha van ilyen.
5/10 anonim válasza:
Szerintem nyugodtan, azért vizesárok.
6/10 anonim válasza:
Mindenképp vezesd el a vizet, mert kimossa a ház alól az alapot. Hordóba is lehet gyűjteni, sokan ebből (is) öntöznek.
7/10 anonim válasza:
Persze, arra való. Legegyszerűbb kivágni a járdát és betenni egy folyókát.
8/10 anonim válasza:
Legtöbben így csinálják,vagy a járda fölött lóg át ritkábban alatta.
9/10 anonim válasza:
A helyi építési szabályzat rendelkezhet róla, olvasd el. Nálunk pl. nem lehet kivezetni, benne van, hogy mindenkinek a saját telkén kell megoldani a csapadékvíz elvezetését és szikkasztását, de mi pl. dombon lakunk és nincs árok, csak egy útszéli folyóka. Nagy esőnél a domb aljában lévő utcavégi házaknál a kanyarban így is állandó a gond, képzelheted, ha mindenki kivezetné a csapadékvizét is...
Mondjuk itt előkertes ingatlanok vannak, szóval megoldható a saját telken elvezetés/hasznosítás.
10/10 anonim válasza:
Először a HÉSZ a mérvadó.
Másodszor a járda már közterület, ha ott akármit is csinálsz, engedélyköteles.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!