Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Nem veszélyes a kályhacsőbe...

Luigi2 kérdése:

Nem veszélyes a kályhacsőbe huzatszabályzót tenni?

Figyelt kérdés
Egyrészt tudjuk, hogy rendszeresen tisztítani kell a csövet, hogy szabadon áramoljon a levegő, másrészt ez az alkatrész meg épp ellenkezőleg hat. Tehát ha hagyom, hogy nagyon kormos legyen, az sem veszélyes, csak nehezebben gyullad be? Vagy mi itt az igazság?

2024. jan. 19. 13:00
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Kandalló csőben eleve van úgyhogy nem hiszem hogy veszélyes.
2024. jan. 19. 13:25
 2/12 A kérdező kommentje:
Kandallókályha vagy kandalló, ugyanarra gondoltam (sose tudom pontosan melyik mi), fatüzelésű. Szóval amit megveszel az OBIban és beteszed a szobába. Nem alaptartozák a szabályozó, de lehet venni hozzá.
2024. jan. 19. 13:35
 3/12 anonim ***** válasza:
De, veszélyes, de mégis raknak sokan.
2024. jan. 19. 14:30
 4/12 anonim ***** válasza:
Fűst csőbe tilos húzatszabályzót utólag rakni .
2024. jan. 19. 14:44
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha a kályhacsőben lévő pillangószelep (huzatszabályzó) ami érdekel akkor

azt már akkor használták amikor feltalálták a kályhát.

1.Elzárni teljesen nem lehet csak a cső átmérőjének a 80 százalékáig.

2.Csakis akkor használható biztonságosan ha már csak parázs van.

2024. jan. 19. 16:43
 6/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm nos azzal tisztában vagyok, hogy nem teljesen zárja el. Ettől függetlenül is úgy érzem, ellentmondásos a dolog hiszen akadályozza a CO kijutását. Az az igazság, hogy évekig volt ilyenem, sokkal hatásosabb volt a kandalló teljesítménye, hiszen azt a forróságot nem szippantotta egyből az égbe a huzat, hanem úgymond lakáson belül maradt, a lángok meg csak nyaldosták a fát, tovább tartott az égés.

De amit mondasz, hogy csak parázsnál biztonságos, az logikus. Emellett gondolom azért a többség - ahogy én is - lángnál is használja.

Most megint van kandallónk és tervezem, hogy beteszek egyet.

2024. jan. 19. 18:57
 7/12 anonim ***** válasza:
Ha a co kijutást akadájozza, már az is baj, mert co csak tökéletlen égés mellett van, inkább legyenbolyan a huzat és a tűztér, hogy ne tudjon tökéletlenül égni a fa.
2024. jan. 19. 19:07
 8/12 anonim ***** válasza:

" De amit mondasz, hogy csak parázsnál biztonságos, az logikus. Emellett gondolom azért a többség - ahogy én is - lángnál is használja."

Az problémás megoldás (nem beszélve arról,hogy a nagy hötől elvetemedik az elzáró)

Annak szabályozására ott vannak elől a kályha ajtón a levegő szabályozó ajtók toló lemezek.

2024. jan. 19. 19:13
 9/12 A kérdező kommentje:
Hát hallod ha én mindent lefojtok minimumra akkor is úgy szívja mint a veszedelem. Szabályosan hangja van ahogy süvít ki a láng a csőbe, néha úgy érzem az eget fűtöm :D
2024. jan. 20. 11:35
 10/12 Bereczk Jénos ***** válasza:

Arany szabály: A HUZATOT CSAK A TŰZ ELŐTT LEHET SZABÁLYOZNI!!!!

MIÉRT? Mert a tüzet akarjuk szabályozni, nem a füstöt, meg a CO-t, mert ha nem akarjuk kiengedni a meleget, ne termeljük meg!!!!!!!

Lényegében kétféle huzat van, a PRIMER és a SZEKUNDER, amivel mindent szabályozni tudunk, tehát a többinek semmi értelme!!!!!

Hogyan FŰTSÜNK!!!!! Ennek is vannak szabályai és itt a probléma, ha valaki nem tartja be, hiába pocsékolja el a fűtőanyagot, melege nem lesz!

A kazánba rakott ENERGIAHORDOZÓT felülről kell begyújtani, így nem keletkezik annyi füst és korom, másrészt ilyenkor a PRIMER szabályozóval be tudjuk lőni, mennyi éghető anyag szabaduljon fel, amit aztán el kell

és el tudjuk égetni!!!!! (Ez általában a CO, az éghető anyag kalóriája!!!)

Ehhez van szükség a SZEKUNDER levegőre, plusz egy katalizátorra ami a

HIDROGÉN, ugyanis a CO 605°C után robban, a hidrogén pedig hidegen gyullad

és magas hőfokkal ég elkeveredve a CO-val, gyors-égéssel elégeti azt!!!!

FŰTENI a kazán akkor fog, ha a keletkezett CO2 a nitrogénnel ütközik, EZ

FOKOZZA A HŐT!!!! (alkalmas kazán kell, boltban nem kapható!!!! ha kell

rajzot küldök!!!!!!)

Mi történik, ha felforr a kazánban a VÍZ? SZEKUNDER ajtó kinyitásával pillanatok alatt lehűthető!!!! (Mikor a kollégák megnézték hogyan fűtök,

azt mondja az egyik a "TŰZ HŰT!"

Igen, ha valaki sok levegővel TÜZEL, inkább hűti, mint fűti a lakást!!!!

Kéményseprő egyszer járt nálam, a szomszédoktól hallotta, hogy nálam

100°C-nál a kályhacső hideg: " csak annyit mondott, ilyet még nem láttam!"

2024. jan. 30. 07:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!