Ha házat vagy lakást újítasz fel, akkor a munkák többségét te magad is el tudod végezni, vagy mester segítségét hívod?
"a te nettó órabéred több a vállalkozó óradíjánál (per ember)? biztos vagy te ebben?"
Simán.
Ha nekem háromszor annyi ideig tart megcsinálni dupla annyi fejfájással, akkor kereshetnék per óra kevesebbet is, akkor is megérné.
Mindent megtudok magam csinálni. Ép.iparban dolgozom, így sok mindent eltudtam lesni más szakmáktól, de nyilván vannak olyan szakmák, akik akkor vannak a helyszínen, amikor mi biztos, hogy nem vagyunk ott, pl. ács szakma, ezekhez információt, ismeretet az internetről gyűjtöttem, olvasás útján és videók formájában.
Tény, hogy az ép.iparban mióta az annyira pörög, elszaporodtak a kóklerek, de még mindig nem ez az általános. Azaz nem gondolnám, hogy úgy kell nekiindulni, hogy akit meghívsz egy-egy munkára az biztos csak elcseszni jön... Ugyanakkor tapasztalatból tudom, hogy egyes embereknek különösen jó érzékük van ahhoz, hogy gányolókra találjanak így megértem ezt a jelenséget is, hogy valaki ezt készpénznek veszi. Nem tudom hogy csinálják, miért van ez, nem is feltétlen az a magyarázata, hogy igyekszik minél olcsóbb munkaerőt találni... talán az, hogy hirdetésekből vadászik szakmunkásra. A helyzet az, hogy a jó szakembernek nincs szüksége hirdetésre, így mindenkit arra bíztatnék, hogyha szakembert keres bármilyen feladatra is, első körben az ismerősi körében érdeklődjön.
Egyébként a munkák többsége nyilvánvalóan több ideig tart nekem, mintha szakembert hívnék, de szeretem magam megcsinálni, nekem ez nem teher és ha jól sikerül az meg sikerélmény, ha meg elakadnék, van kit felhívjak, bármilyen szakmáról is van szó.
Egyébként a vill. tűzről annyit, hogy biztos forrásból tudom, ha nem tudják megállapítani a tűz okát, ált. azt is vill. tűznek titulálják! Egy tűzeset során az épületekben futó kábelek és vezetékek szinte mindig olyan mértékben roncsolódnak, hogy az megállapíthatatlan, hogy abból eredő a hiba! Mindenesetre megint csak a szakembereket kell megvédjem, az esetek többségében a kétség kívül megállapítható vill. tűz esetén sem ált. a szakember hibázott (mert az nem járt ott már legalább 40-50 éve!), hanem az elavult, a mai elvárásokat nem kielégítő belső vill. hálózat okoz vill. tüzet. Tehát sajnos a laikus ember még ha tisztában is van azzal, hogy elavult a vill. hálózata, úgy gondolja, annak próbája az, hogy bedug és működik-e, ha igen, akkor az jó ("bírja")!
#24 teljesen jogos amiket leírtál.
Az hagy ne legyen már a villanyszerelő hibája aki 15 éve vezetékezte a házunkat, ha pár éve rosszul húztam ki a konnektorból a dugót és kihúztam vele a vezetéket is kissé, majd nem csináltattam meg azóta sem és végül tüzet okozok vele valamiféle módon, mert félig lóg ki a falból. Vagy hogy az általa jól bekötött lámpákat idővel le kellett szedni és mi rosszul tettük vissza, így esetleg valami kárt okoznak.
Azt joggal írom egy "szakember" számlájára, ha úgy köti be a kábeltévét a házba ahogy nálunk tette, hogy az egész egység egy méternyi vezetéken lóg lefelé a plafonról, mert csak akkor jutott eszébe, hogy lehetett volna 2 méterrel hosszabb vezetéket is hagynia és akkor leérne a polcig, amikor már elvágta és azt toldani nem lehet már. Vagy hogy a zuhanyzó csempéje alá "elfelejtett" vízszigetelést csinálni és totál szétáztatta a falakat idővel a víz.
De legyünk reálisak, nagyon sokszor a nem megfelelő munkavégzésért mi is felelősek vagyunk, csak mert nem is vettük a fáradtságot hogy rákérdezzünk előre hogy mit hogyan kellene csinálnia vagy utána, hogy mit csinált meg valójában.
Persze nem kell érteni mindenhez egy laikusnak, mindenkinél van tanuló idő amikor rájön, hogy nem lehet csak úgy rábízni a "szakemberre" hogy csinálja meg és nincs aki ellenőrzi közben a munkáját, meg van jogos elvárás - mint nekünk a zuhanyzónál - hogy ekkora baromságot burkoló ne csináljon és ne a megrendelőnek kellejen odafigyelnie, hogy használ-e vízszigetelést egy zuhanyzó falán, de sok gányolást ki lehetne védeni egy kis erőfeszítéssel.
#25: De legyünk reálisak, nagyon sokszor a nem megfelelő munkavégzésért mi is felelősek vagyunk, csak mert nem is vettük a fáradtságot hogy rákérdezzünk előre hogy mit hogyan kellene csinálnia vagy utána, hogy mit csinált meg valójában.
Na de ha te jobba ertesz hozzá, mint a szaki, akkor inkább csináld magad, ne bízd kóklerre.
Szánalom, hogy a megrendelőnek kell magát kiképezni minden szakmából
Miért lettem lepontozva, ha a kérdésre válaszoltam? :)
Valaki meg tudná indokolni?
Szánalom, hogy a megrendelőnek kell magát kiképezni minden szakmából
Amúgy ezzel teljes mértékben egyetértek. Most építkezünk, de lassan kiművelem magamat mindenből, ami szigetelés-burkolás-bármi, pedig amúgy orvos vagyok, mert résen kell lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!