Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Ha házat vagy lakást újítasz...

Ha házat vagy lakást újítasz fel, akkor a munkák többségét te magad is el tudod végezni, vagy mester segítségét hívod?

Figyelt kérdés
2023. júl. 17. 12:01
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
85%

Csak a különleges szakmunkákhoz szoktam szakembert hívni.

Festéshez sosem.

2023. júl. 17. 12:14
 2/32 anonim ***** válasza:
73%

Gyakorlatilag az összes szakmunkát teljesen egyedül is megtudom csinálni.

Ezért már több évtizede, hogy egyetlen kókler és pofátlanul aranyárban dolgozó rablóvezért sem kellett beengednem a családi házamba, hogy ott bármit tönkretegyen.

2023. júl. 17. 12:37
 3/32 anonim ***** válasza:
93%

Laminált padlót raktuk le mi a párommal meg a festést mindig mi csináljuk. Mást szakemberre bízunk általában.

A párom megcsinálta múltkor a villanyszerelő helyett a lámpák visszakötését a külső falaknál. Majdnem belehalt, mert egyszer eltévesztette, hogy épp le vagy felkapcsolta a villanyórát, meg az egyik lámpát nem lehet mindig felkapcsolni csak ha az egyik kapcsoló pont jól áll, de a többi jó lett. Nem örültem neki, hogy bent is nekiállt átszerelni a lámpákat, de azzal már nem volt gond, meg se rázta az áram és jók is lettek, szóval ügyes volt. Azért ha lehet inkább hívünk ilyesmikhez - csempézés, vízvezeték, villanyszerelés - szakembert.

2023. júl. 17. 12:48
 4/32 anonim ***** válasza:
72%

Festés, glettelés, mázolás, vakolás, burkolás, beltéri ajtók cseréje, villanyszerelés, egyedi bútor, némi gipszkartonozás volt eddig sajátkezűleg.

Amilyen áron a szakik ma dolgoznak, azt hiszem még egy-két dolgot kitanulok majd hasonlóan autodidakta módon.

#3: bármilyen villanyszereléskor a kismegszakítót illik lekapcsolni.

2023. júl. 17. 13:59
 5/32 A kérdező kommentje:
Aki magának csinál mindent, az hogy tanulja? Másoknál segítesz és ott ellesed? Vagy leírást olvasol és az alapján sikerül?
2023. júl. 17. 14:52
 6/32 anonim ***** válasza:
96%

Válasszuk ketté, hogy megtudom-e csinálni és hogy megakarom-e.

Pl. tudok burkolni. Elvileg. Megcsinálom a garázst, vagy a kamrát, de a fürdőnek nem biztos, hogy nekiállok, mert nyilván, aki kismilliót megcsinált már, annak nagyobb a tapasztalata abban, hogy sarkoknál, kiállásoknál hogy tudja szépen rakni a lapot, szebben tud ívet vágni esetleg, mint én és gyakrabban rakott már épített zuhanyt is... A szintet is szebben tartja esetleg, míg nekem nem biztos, hogy mindig sikerül tökéletesen. Egyszóval van önkritikám és bár tudom, hogy sűrű anyázások mellett három hét alatt én is megtudnám csinálni tűrhető szintre a melót, nem vagyok hajlandó idegesíteni magam és utána nézni a tudott hibákat egy fél életen át, inkább megfizetek rá egy jó burkolót.

Elvben tudok villanyt is szerelni. Kicserélek egy lámpát, vagy egy kapcsolót/konektort, de nem húzom át a ház elektromos hálózatát kompletten, mert bár láttam már ilyet és eskü néhány szakinál jobban megcsinálnám szerintem, de nem játék, így inkább megfizetek egy jó szakit.

Egyébként ma már a netről mindent meg lehet tanulni. Csomó cikk, youtube videó, esetleg másnál, vagy magamnál csináltam már ilyet, tanultam belőle és egyszerűen csak megy. A színvonal nem mindegy. Nem lehet annyi rutin a kezemben, mint annak, aki 30 éve ezt csinálja mindennap, ez egyértelmű.

2023. júl. 17. 16:01
 7/32 anonim ***** válasza:
68%

"Nem lehet annyi rutin a kezemben, mint annak, aki 30 éve ezt csinálja mindennap"...

...és mégis szar munkát végez.

Bocs, de ez a tapasztalat.

2023. júl. 17. 16:07
 8/32 anonim ***** válasza:
94%
7# Ilyen is van nyilván. De azért van kivétel szerencsére. Bocs, de nekem ez a tapasztalatom. :)
2023. júl. 17. 16:16
 9/32 anonim ***** válasza:
100%

Én sajnos ritka szerencsétlen vagyok, sosem mentek a kétkezi dolgok. Hozzátenném amikor költöznöm kellett akkor hirtelen kellett lakható állapotba tenni a lakást, így inkább kifizettem a szakemberek díját, csak ne kelljen újabb albérletet keresni.

Amúgy erősen vegyes érzéseim vannak. Például az ajtókat azt mondom, hogy magam is be tudtam volna rakni a helyére, azt 25-30 ezerért pakolják be.

Az ablakos konkrétan átbaszott, az ember maga tudta mik a tennivalók, szépen el is mondta, direkt nem is a legolcsóbb bandát választottam. Aztán odajött két szerencsétlen, az egyik egy félszemű cigány akire a másik azt mondta, hogy ez volt az első és egyben utolsó munkája a cégnél. Gondolhatjátok milyen lett.

De például burkolásnál leszívtam volna magam, míg a burkoló pikkpakk ledobta a lapokat a segédjével. A villanyszerelő vésett, faragott, áthúzta az összes kábelt, 2-en dolgoztak 1 nap alatt letudták az alapszerelést.

Festő ismerősöm segített a legtöbbet, adott 2-3 embert akik baromi hatékonyan dolgoztak, pikk-pakk kiglettelték, festették a lakást.

De például a fürdőben a szerelvényezést, mosdót, zuhanyzót magunk állítottuk össze, vagy a laminált padlót magunk vágtuk és raktuk le, villanykapcsolókat, lámpákat magunk raktuk fel.

2023. júl. 17. 17:38
 10/32 anonim ***** válasza:
56%

Mi magunk csiszoltuk, vakoltuk, gletteltük, festettük a falakat. Mi csináltuk a parkettát, álmennyezetet, illetve az ablakok körül mi dolgoztuk el hogy normálisan nézzen ki. Mi szedtük ki a kádat, wc-t mosdót, mi raktuk be az újakat. Födémszigetelés, ajtókeretek és ajtók csiszolása, lakkozása, minimál vízvezetékezés,

Amihez szakit hívtunk:

- ablakok beszerelése - miután legyártották az ablakainkat, be is rakta a szaki, így egyszerűbb volt

- burkolás - egy haverunk burkoló, de lehet jobban jártunk volna ha magunk csináljuk, iszonyat lassan ment az egész

- villany - sajnos az új mérőóra és hasonlók miatt muszáj volt hivatásos szakembert hívni, azóta is napi szinten szidjuk kb, aranyáron csinált 💩t

Ha újra felújítanék akkor újra mindent magam csinàlnék amit csak lehetsèges. A szakik akikkel nekem dolgom volt eddigi életemben azok csak ígérgetnek, nem veszik fel a telefont, késnek, csomó pénzt legombolnak és végül valami tákmány szutykot adnak ki a kezükből végeredményként. Amit magunk csináltunk amiatt nem csúszott a költözés és nem vagyunk elégedetlenek azóta se.

2023. júl. 17. 17:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!