Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Ha házat vagy lakást újítasz...

Ha házat vagy lakást újítasz fel, akkor a munkák többségét te magad is el tudod végezni, vagy mester segítségét hívod?

Figyelt kérdés
2023. júl. 17. 12:01
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
82%
Mindent szakemberre bíztunk. Egyrészt nem értünk hozzá, másrészt órabérre átszámítva többet keresünk, mint amennyibe a szakember kerül, úgyhogy nem is érné meg.
2023. júl. 17. 19:51
 12/32 anonim ***** válasza:
75%

A régi házban mindent megcsináltam, fűtés, villany, nyílászáró csere, festés, szigetelés. Burkolást nem ,mert irritál ha hozzá ér a kezemhez a csempe ragasztó 😅.

Épület gépészmérnök vagyok, és kb 8 évig elektropneumatikus és plc vezérléseket javítottam maszekban. Tehát a gépészet alap, egy családi ház átkábelezése pedig szög egyszerű a plc vezérlésekhez képest.

Az új házban viszont semmit sem csináltam, úgy voltam vele szerencsére, többet keresek annál, hogy szivassam magamat.

2023. júl. 17. 21:07
 13/32 anonim ***** válasza:
64%

én meg úgy vagyok vele, hogy munkában rohadok eleget a gép előtt, így még jól is esik a fizikai munka.

Amikor magamnak csináltam a felújítást, konkretan többet "kerestem" mintha vállaltam volna egy másodállást.

#11: a te nettó órabéred több a vállalkozó óradíjánál (per ember)? biztos vagy te ebben? Jelen árak mellett én a 6ezres órabéremmel ezt legtöbb építőipari munkáról nem mondhatom el.

2023. júl. 17. 21:23
 14/32 A kérdező kommentje:
Ezekhez amiket írtatok amúgy kell valami képesség, tehetség, érzék, vagy szerintetek bárki meg tudja ezeket csinálni?
2023. júl. 17. 21:34
 15/32 anonim ***** válasza:
78%

#14 Ha bárki meg tudná csinálni akkor nem kellene iskolában oktatni és tényleg bárki meg is csinálná.

Van akinek van elég kézügyessége, affinitása, készsége és meg tudja tanulni annyira, hogy megcsinálja egyedül - van akinek még egy sima falfestés is olyan tevékenység amihez meg se próbál hozzákezdeni. Ahogy lehet hogy amúgy nagyon ügyes az illető másban ami szintén valami hasonló fizikai teljesítmény, még sem állna neki. Attól mert pl. apósom 50 éven át dolgozott útépítésen és nagyon pontosan, szépen, gyorsan tud járdaszegélyt csinálni ívben is, még eszébe se jutott soha, hogy nekiálljon csempét felrakni a falra vagy tapétázni a házban, arra hívtak szakembert.

Ha akarod akkor meg tudod tanulni, de vannak területek amiknél a felelősséget is vállalni kell hosszútávon, ezért tényleg jobb ha szakember végzi. Meg tudod tanulni videóról vagy leírásokból hogyan köss be egy villanykapcsolót, de azért ne állj neki egyből te kiépíteni az új ház elektromos vezetékezését! Ahogy simán meg tudod csinálni a csempézést, járólapozást te is ha elfogadod, hogy nem lesz olyan szép amivel kezded, de ne te próbáld meg egyből beépíteni a kádat vagy a megfelelő lejtést megcsinálni egy épített zuhanyzó padlójába!

Akik nekünk a második fürdőszobánkat csinálták - mindent, csak a vízvezeték és csatorna csonkja volt már meg - azok konkrétan szakmán kívüliek voltak. A saját lakásukban tanulták ki, elmondásuk szerint youtube videókból, hogyan kell csinálni, meg amikor egymásnak, haveroknak segítettek. Aztán olyan jól sikerült, hogy elkezdték őket olyanok is megbízni, mint mi, akik csak látták a munkájukat egy ismerősüknél. Tényleg jól dolgoztak - tehát meg lehet tanulni. De ettől még nem akarja mindenki/bárki ezt csinálni.

Ahogy fent is írták, van akinek az ideje "drágább", van aki csak szívesebben csináltatja meg mással. A legtöbben kifizetnék a munkadíjat és csak besétálnának a készbe ha lenne rá elég pénzük, csak nincsen, így inkább megcsinálják maguk amit tudnak.

Meg sokszor nincs kedve kivárni az embernek amíg a szaki ráért.

2023. júl. 17. 22:27
 16/32 anonim ***** válasza:
52%

Azert az otthoni villanyszerelessel vigyaznek a helyetekben.

3 oka van.

1, amennyiben barki belehal garantaltan le fognak csukni. Szoval ez 100%, hogy amennyiben valaki otthon mokolja a villanyt kepesites nelkul es masnap agyonvag barkit a lakasban az aram annak borton lesz a vege.

2, tuti biztos, hogy a munka minoseget nem tudod ellenorizni. Ennek az az egyszeru oka, hogy biztos nincs otthon egy 800 ezer-1 millios EV muszered.(jobb esetben bohockodsz egy fazisceruzaval ami kb arra valo, hogy egy kisebb testu kutyát megdobalj vele, mert minden masra alkalmatlan)

3, amennyiben neadja isten tuzeset tortenik lehet nem is azon az aramkoron amit javitottal, hanem egy masikon abban az esetben nem fog a biztosito egy kanyi vasat sem fizetni a porra egett haz utan, hiszen nem villanyszerelo vegezte a munkat.

Termeszetesen a 10 millio mindenhez is erto emberek orszagaban ezeket felesleges mondani.

A villanyszereles nem olyan mint a burkolas/festes/ nyilaszaro csere, hogy sporolsz rajta egy csomo penzt ha magadnak csinalod legfeljebb egy kicsit itt ott csales lesz, de egyutt tudsz vele elni..

2023. júl. 17. 22:33
 17/32 anonim ***** válasza:
39%

#16: aha, köszönjük "mester". Egy lakás vezetékezése maga az agysebészet, és atomfizika egyben. Baszod színre színt kötsz a megengedett keresztmetszetekkel és már jobb vagy, mint a legtöbb "villanyszerelő". EV műszer, persze, egy jól elhelyezett hagyjadmá, jóvanazúgy odbaszameg felkiáltással minden munka befejezhető.

Üdv, egy villamosmérnök.

2023. júl. 17. 22:39
 18/32 anonim ***** válasza:
67%

Eleg szomoru, ha ezzel a hozaallassal villamosmernok vagy. (Bar szerintem csak bloffolsz)

Egyertelmuen nem atomfizika, megis minden honapban agyonbasz valakit az aram furdes kozben egy kihagyott foldeles miatt. Nyilvan egy ilyen magadfajta jovanazugy” szakember miatt.

Eu-ban a tuzesetek 25-30%a villamos eredetu.

De mindegy, ezen nem vitatkozok. A szabvanyok teljesen egyertelmuek, nem ismeretuk nem mentesit a felelosseg alol.

2023. júl. 17. 22:55
 19/32 anonim ***** válasza:
64%
#18 Ne foglalkozz a 17-tel! Aki így lebecsüli a saját szakmáját és így beszél miközben mérnöknek mondja magát, azzal nem érdemes foglalkozni.
2023. júl. 17. 22:58
 20/32 anonim ***** válasza:
45%

Szerintem meg te nem értesz hozzá, üdv egy orvos-űrmérnök.

2023. júl. 17. 23:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!