Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Alumínium villanyvezeték...

Alumínium villanyvezeték rézre átváltásának lehetősége lehet e a következő megoldás?

Figyelt kérdés

Tudom az egyik ajánlott a Wago-s megoldás, ami nem is biztos hogy mindenkinek egyértelműen van dokumentálva mert valójában csak az egyik nem oldható Wago csatlakozóra vonatkozik a pasztás aluminium vezeték védelem aminél MCU (merev) vezetékre lehet átváltani ami éppen az elosztódoboznál még mindig nem a leg praktikusabb de újabb átrendezésnél megint baj lehet vele wago pasztás kötés kuka és újabb vezetékrövidítés: [link] tehát gondolom ezáltal az oldható tipusú Wago erre nem alkalmas a Wago-s tájékoztató erre akár ki is térhetne leírásban. Van egy másik javasolt dolog a nyomólemezes sorkapocs ahol egyik oldalra megy aluminium vezeték másik oldalra MCU réz vagy érvéghüvellyel MT sodrott kábel.

Nekem van egy sajátos elképzelésem de gondolom mindjárt lehurrognak főleg

a profik alumunium vezeték végére ónozott érvéghüvely 6 pofás érvéghüvely préselővel (a 6 pofás körkörös fontos). Csináltam egy képet róla 18-as érvéghüvely van rajta (amiből persze lehet vagy kell is levágni mert hosszú) a szórítóerő alapból tökéletes lecibálni nem lehet na ezt egy akár szórítólemezes sorkapocsba amit mellé fotóztam már szinte szakadásig meg lehet húzni és nem lapítja vagy trancsirozza szét az aluvezetéket és szerintem a rugós szorítóerő mindig megmarad a másik oldalon meg akár MCU akár érvéghüvelyes MT kábelre lehet váltani: [link] Várom a kifogásoló miért nem jó meg tűzveszélyes meg milyen hülye vagyok hasonló kritikákat de úgy tudom az ónozott felülettel érintkezéskor ráadásul semmi baja az alumínium vezetéknek az a vörösréz amivel problémázik!

#felújítás #villanyszerelés #Villanyvezetékelés #Alumínium vezeték átváltása rézvezeték #Nyomólemezes sorkapocs
2023. máj. 20. 09:15
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Én laikus vagyok, nekem az van, hogy dogmatikusan réz, lehetőleg jócskán túlméretezve. A villanykapcsolótól a villanyig maradhat alu, rendesen wagozva a nem kilincsessel... Kell egy villanyszerelő, aki az óráig beköti jól, és beviszi rézzel a fővonalat oda, ahova kell, majd átveszi, ha minden oké. Kell egy villanyszerelő, aki hajlandó megoldani okosban (pl mert nem vállalkozó), lehetőleg olyan, akit ismer az előző villanyszerelő (általában tudnak ajánlani valakit ymmv). Csuma feketén végigtolja jóárasan (anyagár+anyagár tipikusan), és a tanúsítványos nemtommis villanyszerelő végignézi, átveszi. Borravalót mindkettő elfogad. Kb ez a legjobb, amit tehetsz.
2023. máj. 20. 19:23
 12/22 anonim válasza:

T. Posztoló!

Újra megkérdezném, hogy az aluvezetékkel való pótlás szerelés miért nem jó?

2023. máj. 29. 13:55
 13/22 A kérdező kommentje:
Nem teljesen értem az utolsó hozzászólást nálunk annak idelyén alu vezetékes rendszer lett amivel egyébként soha nem volt baj, a pince és melléképületek stb.eleve rézvezetékes lett. Mindenki próbálja legalább részben kiváltani az aluvezetékes megoldást a lakásban így én is eleve az elosztó (rendszernél) táblánál ahol marad is még alu vezeték a bekötéseket probáljuk átváltani rézre tehát a folyamatos alu vezeték nem sokban térne el a rézvezetéktől talán ugyanakkora keresztmetszet kicsivel kevesebb terhelést bír a kötéseknél vetődik fel a legnagyobb gond. Az tény hogy lágy anyag és egyszerű kötésnél nem biztos hogy tartósan "szorító kötés" alakul ki. Amúgy ha rám lenne bízva lenne néhány ötletem a Wago pasztás megoldáson kivül is hogyan kellene az alu vezetékeket tartósan szorító kötésbe befogni illetve ahhoz milyen egyszerű eszközt kéne gyártani és hogy közben a vezeték keresztmetszet se sérüljön illetve rogyjon össze a szorítástól de már a nem érdekel senkit régi technológia csak a régebbi lakásokat érinti a dolog.
2023. máj. 30. 09:14
 14/22 anonim ***** válasza:

hogyan kellene az alu vezetékeket tartósan szorító kötésbe befogni illetve ahhoz milyen egyszerű eszközt kéne gyártani

Hát rajta! Ha kihozod sorozatban egy tízezresből, mindenki vesz egyet. Sőt, mivel ez az usában is probléma, ott is lesz piaca.

2023. máj. 30. 10:41
 15/22 A kérdező kommentje:
Én ilyen oktató videót nem készítenék aki esetleg hülyeségnek vélte az ötletem tessék belenézni a következő videóba akár az elejétől is tehát villanyszerelőknek is szól a videó de én az aluvezetékes ügyre figyeltem fel benne a 11:15-től kell ezt a részt megnézni. Íme a videó: https://www.youtube.com/watch?v=lrbBG5VTQyM&ab_channel=Zozi-..
2023. júl. 30. 11:34
 16/22 anonim ***** válasza:
Csak nyugodtan olvasd el a #7 hozzászólást. Csináljak belőle youtube videot, akkor meg fogod érteni?
2023. júl. 30. 12:01
 17/22 A kérdező kommentje:
Akkor is azt mondom aki a videót feltette nem hülyeségeket beszél, aki meg azt írta korábban hogy "szétfolyik" az aluminium az érvéghüvely alatt az nagyon nem igaz puha fém de "körbefogva" már van tartása nem annyira puha azért mint a higany, ki kell próbálni egy érvéghüvelyt rá kell nyomni és sorkapocsba befogni senmivel nem lapul jobban össze hasonló szorítóerőnél mint a sodrott rézvezeték érvéghüvelyezve én kipróbáltam. Amúgy most cseréltem ki egy 10m es aluvezetékes szakaszt a lakásban rézre ahol konektorok voltak párhuzamosan rákötve még régi jó minőségű kontállux konektorok, olyan 35 éve történt villanyvezetékelés és mondhatom olyan volt mindenütt az aluvezeték a konektorok bekötésénél is mintha tegnap lett volna csinálva.
2023. júl. 30. 15:12
 18/22 anonim ***** válasza:

"aki a videót feltette nem hülyeségeket beszél"

Én meg azt mondom, dehogynem. :D

"aki meg azt írta korábban hogy "szétfolyik" az aluminium az érvéghüvely alatt az nagyon nem igaz"

Erről szól a #7 hozzászólás. Egyébként nagyon igaz. A hidegfolyás fizikai törvényszerűségeit nem te fogod meghatározni, sőt, nem te fogod a kutatók által megkutatott eredményeket majd megcáfolni. A kátránytömb például átmegy a lyukon. Az alumínium is hasonlóan viselkedik, legfeljebb a sebessége más a folyamatnak.

"ki kell próbálni egy érvéghüvelyt rá kell nyomni és sorkapocsba befogni senmivel nem lapul jobban össze hasonló szorítóerőnél mint a sodrott rézvezeték érvéghüvelyezve én kipróbáltam"

A hidegfolyás arról szól, hogy majd két év alatt a hüvelyben levő anyag kitüremkedik annyira a két végén, hogy az érvéghüvelyhez érintkező része felszabadul a fele nyomás alól, nem mint a higany, kifolyik, te marha.

2023. júl. 30. 15:45
 19/22 A kérdező kommentje:
Amúgy a marházás kb a jellemedet tükrözi, remélem kitalálod kinek üzengess ilyeneket!
2023. júl. 30. 16:55
 20/22 anonim ***** válasza:
Nekem, továbbra is laikusként, a rézzel sose volt gond, alu gyulladt már ki az első kánikulában a villanyóra mögött, csak mert egyetlen nagyfogyasztó szittyózta az áramot a fűtőszálba.
2023. júl. 31. 11:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!