Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Van itt olyan, akinél panelban...

Van itt olyan, akinél panelban még régi villanyvezetékek vannak?

Figyelt kérdés
Nálam még azok vannak, de anyagiak miatt nem tudom kicseréltetni sajnos. Sok jót a régikről nem olvastam.
2022. nov. 18. 14:50
 1/1 anonim ***** válasza:

Ha a régi alatt alumíniumvezetékekre gondolsz, akkor azokat, ha lehet érdemes kicserélni rézre. Ha a régi vezetékek rézből vannak, azokat akkor kell cserélni, ha a keresztmetszetük nem elegendő a mai terhelésekhez. Elvileg az alumíniummal se lenne baj, a probléma az vele, hogy a kötések egy idő után meglazulnak, az érintkezés bizonytalanná válik, emiatt helyi felmelegedés következhet be. Például egy ismerősnél az egész lakásban MM alumínium falvezetékek vannak. Az egyik konnektorban hol volt feszültség, hol nem. A konnektor bekötésénél a csavarnál meglazult a kötés és el is törött a vezeték. Az a baj ezzel, hogy akármennyire meghúzzák a csavart, az alumínium egy idő után maradandó alakváltozást szenved, emiatt meglazul a kötés. Aztán, ha utánahúznák (amit persze senki nem tesz meg), akkor egy ideig megint jó lehet. A réznél ez a probléma nem lép fel. A mai kapcsolók, konnektorok egy részében már nem csavaros kötés van, hanem bele kell helyezni a vezetéket és egy rugó folyamatosan szorítja. Az ilyenek az alumíniumvezetékek szempontjából kedvezőbbek. Még egy szempont, hogy az ugyanakkora keresztmetszetű réz vezeték nagyobb árammal terhelhető, mint az alumínium.

Egyébként én nem panelban lakom, nálunk a régi vezetékek (1936) rézből voltak. Két okból lettek kicserélve, az egyik, hogy a keresztmetszetük kicsi (1 mm²) volt, a másik, hogy a szigetelésük gumi+selyem, és ez az idők folyamán sok helyen megrepedezett.

2022. nov. 18. 22:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!