Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Létezik aki 20-40 éve dolgozot...

Létezik aki 20-40 éve dolgozott palával, bonotta, vágta, felrakta stb és még êl?

Figyelt kérdés

Engem is utolért a mindmeghalunk. Tudom, hogy nagyon káros az azbeszt. 20 éve nem tudtam. Férjemnek segítettem flexszelni a palát..20 évesen nem tudtuk ez milyen gondot okozhat. Most azert belémállt a para. Ráadásul a szomszéd is kötelezni akar, hogy az egyik szoba tetőjéről szedessuk le ( az még palatetős, talán 2000-ben csinálta az előző tulaj) De , ha nem erre szakosodott céggel szedetjük le, akkor bejelent minket.

Egyébként teljesen rendezettek vagyunk, ő most nagyon fél a palától. Nem törött egyébként, csak pala..

Másrészt mostmár félek, hogy nekünk is bajunk lesz, hogy neha néha dolgoztunk palával.

Mi a tapasztalatotok?

2023. márc. 13. 12:12
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
87%
50 éve raktuk le a vastag eternit viz vezeték csöveket,1 nagyváros víz ellátásához.A városi főágak is ebből készültek.Nem lett tömeges elhalálozás .
2023. márc. 13. 17:50
 12/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Sajnos én olyan nő vagyok, aki képes agyon stresszelni magát. Es csak ez kattog a fejemben, ha mar beindult a félelem.

Jó, hogy rendesen válaszoltatok. Vegulis utólag mar tenni semmit se tudok.

Egyébként ahova hordtam a kicsit fejlesztésre, ott a rézről égettek le a műanyagot az ablak alatt egy pici maszek vastelepen. Az se jobb😪

2023. márc. 13. 20:45
 13/24 anonim ***** válasza:
87%

A pala csak akkor karos ha a port belelegzed. Ameddig nem piszkalod addig nem okoz gondot.

Amerikaban olyan anyagbol csinaltak rucskos mennyezeteket(popcorn ceiling) ami azbesztet tartalmaz. Ha ez nem okoz gondot meg ugy sem hogy bent van a hazban, akkor a pala teto biztosan nem fog.

2023. márc. 14. 02:11
 14/24 A kérdező kommentje:
Hát azért mivel vágtuk flexszel, sokat belélegeztem :( De már mindegy is, ráment egy napom a stresszre, ami fölös, rájöttem anyuéknál, ahol hejjel közzel 12 évig éltem, minden is palából volt. Minden ház minden tetáje (nem hullám, hanem az a kocka, ami gyakran leesett vihar utén) vagy a társolókat is palából csináltuk, meg a sok ól (falun) , mindnek a teleje pala...szóval..már mindegy. Eltelt 25-30 év, gondolom hamarosan várható ennek az eredménye...:(
2023. márc. 14. 10:04
 15/24 anonim ***** válasza:

Attól hogy fent van a tetőn még nem lesz bajod. Attól sem, hogy egyszer dolgoztál vele.

Azoknál alakul ki betegség akik a folyamatos munka során ezzel foglalkoztak, gyártották. Itt léphet fel ártalom.

2023. márc. 14. 10:32
 16/24 anonim ***** válasza:
55%

Már kérdeztem, csak nem sikerült válaszolnod:

Te 30 év alatt soha nem voltál tüdőszűrésen?

Köhögsz, krákogsz, nehezen lélegzel?

Mert egyébként egy jó nagy hipochonder lehetsz!

2023. márc. 14. 10:35
 17/24 A kérdező kommentje:

Tényleg igazad van, átsiklottam. 2011-ben hívtak vissza tüdőszűrésre, mert vmi nem tetszett nekik, aztán megállapították, hogy vmi csipkeszerű kihúzottság va, az egyik oldalon. Arra azt mondták, hogy kezeletlenül gyógyult tüdőgyulladások csinálnak ilyet. Nyilván ha akkor tudom ezt az azbeszt dolgot, rákérdezek.

Aztán 2017-ben magam mentem, mert állandó légszomjam volt, nehezen vettem a levegőt, mintha kevés jutott volna be. ( nem tudtuk eldönteni, hogy lelki-e, mert akor már két éves volt a betegen született gyerekem és nyilván vhol ez kijön vagy tüdő...) . ekkor újra elküldtek tüdőröntgenre, ugyanez acsipkézettség látszott, meg a radiológus azt írta, hogy emphysemás tüdők. Tüdőgyógyász azt mindta, mivel jók az egyéb értékeim, ugye fújni kellett és többmindent néztek, ezért inkább csak túloz a radiológus.

Tavaly meg a covid után maradt vissza a köhögés, háziorvos küldött röntgenre, de negatív volt. Ugye ez a csipkézettség már benne van a rendszerbem ezért nem hívnak vissza. Kb ennyi.

Ja egyébként ja...de nem is hipochondeség ez, hanem pánik. Volt mástól is már, eltart egy-két napig aztán ahogy jött, úgy elmúlik. szerencsére nem gyakori.

2023. márc. 14. 10:44
 18/24 anonim válasza:
39%
Ugyanebben a cipőben járok én is.30 éve egy óvóda tetejéről bontottunk palát,védőfelszerelés nélkül.törve,lapátolva stb.tavaly októberben volt egy nagyon komoly folyadékgyülem a mellhártyában aminek nem tudták az okát belöni,bár a folyadékban nem találtak daganat sejteket,azóta teljesen kész vagyok,nincs egy nyugodt pillanatom.ráadásul össze is nött egy helyen a mellhártya így mély levegőnél fáj.Itt a gyerek a család,de olyan vagyok mint egy élőhalott.én is csak a kórházban olvastam az azbeszt veszélyeiről....sehogy nem lehet kimutstni,utánajárni...semmi.ki....tt szar élethelyzetbe kergetett ez a dolog
2023. ápr. 2. 18:07
 19/24 A kérdező kommentje:

Nagyon sajnálom! Azért remélem, hogy tudják gyógyítani es nem az azbeszt okozta. Amiket írnak, elvileg 30 év után mar rákot okoz, ha bajt csinál. Úgyhogy talán nem ez lesz a baj es tudják gyógyítani!

Borzasztó egyébként, hogy az ember jóhiszeműen teszi a dolgát, mert jót akar, aztán kiderül a saját vagy a csaladja koporsószögét üti. Nem igazsag.

Közben nekem is eszembe jutott, hogy a gyerekek udvari kis házikója tetején is pala volt. Sőt mikor csináltuk, kint segítettek nekünk. Lehet ezzel mi elvágtuk a jövőjüket. Aludni sem tudok. Borzasztó ez az egész.

2023. ápr. 18. 10:55
 20/24 anonim ***** válasza:
59%
Nekünk síktetős pala tetőnk volt a házon hatalmas felületen. Lap darabokban, nem hullámpala. 1978-ban lett feltéve. Állandóan javítgatta édesapám, mégsem tüdőrákban halt meg. 2017-ben bevizsgáltattuk, és azt a jelentést kaptuk, hogy fehér azbesztet tartalmaz, ami "nem" káros az egészségre ha csak fent van az épületen, nem kell lebontani. Viszont a mai szabályok szerint szakember bonthatja le és szállíthatja el amikor úgy döntünk, hogy a házat lebontjuk vagy tetōcserére kerül sor. Átépítésre most került sor,így lebontattuk a tetőt is.
2023. ápr. 27. 10:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!