Aki egy kicsit jártas ácsolásban, statikában, válaszolna a kérdéseimre?
Adott egy ház, megemelt térdfalakkal, beépített tetőtérrel.
Jó nagy a belmagasság szerencsére a tetőtérben, a térdfal kb 160 cm magas. Szeretnénk egy bejáratot létrehozni az emeleti lakáshoz, térdfal kivágással, tető átalakítással.
A koncept valahogy így néz ki, ezen a fotón adott egy csigalépcső ami felmegy, és a tetőből kiálló galambdúcban van a bejárati ajtó. Na, ehhez hasonlót szeretnék, csak használhatóan nagy lépcsővel, és 2 szárnyú ajtóval. A "prototipus" itt látható: [link]
A ház jelenleg pedig ilyet, jelöltem, hogy hol szeretném kivitelezni ezt a bejáratot:
Érdemes ezzel tervezőhöz fordulni, vagy felesleges? Nyilván ha a teljes tetőszerkezetet le kell cserélni, akkor felejtős. Ha elég 1-2 helyen kiváltani pár fő gerendát, akkor akár működhetne is. A vörös vízszintes vonal jelöli a felső lakásban a padló szintjét, ebből látszik hogy a tetőablakok olyan magasan vannak, hogy csak létráról lehet kilátni, így az ajtó legnagyobb része a térdfalban lenne.
Előre is köszönöm, bármilyen gondolat jól jön!
Nem kell áttervezni statikailag, és nem új tető.
De normális ácsot keress, mert utólag baj lehet, vagy beázol nagy esőbe.
Nézz utána, hogy hogyan néz ki egy ilyen ácsolat.
Próbálok képeket keresni, de fogalmam sincs mi a szakszó erre a kutyaház alakú tetőkiugrásra. Te ebben tudsz segíteni?
Illetve van másik féle is amit láttam, erre sem találok szakszót, amikor a tető van visszabontva egy olyan szintig, hogy a nyílászáró beépíthető legyen kényelmesen. Ez persze egy kis előtérrel jár, ami a belterületből veszi el a helyet. Ennek is utánanéznék, de alig találok anyagot.
Nagyon köszi a válaszokat, átnézem ezeket az anyagokat!
A koszorú az vélhetően nem a térdfalakon van, hanem a belső 60 nm-es részen (legalábbis a tervekből ez látszik, én 1,5 éve vettem meg), szóval mindenféleképpen statikust vagy építészt fogok első körben felkérni.
Engem inkább az érdekel, hogy mennyire nagy munka, mennyire gyorsan kivitelezhető. Azt sejtem, hogy árban több milliós nagyságrend, de nagyon sokat dobna az ingatlanom értékén, szóval örülnék, ha lenne mód a kivitelezésre.
Még ez a megoldás is tetszene, még nincs színezve a ház: [link]
Lehetséges, hogy ez egyszerűbb lenne?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!