80-as években épült, kb. 80 négyzetmétere családiház külső -komplett- hőszigetelésére kaptam 3 500 000 forintos ajánlatot. Úgy számoltam, hogy ez a beruházás kb. 40 év alatt térülne meg. Szerintetek érdemes ebbe belevágni?
Azzal is számolhatsz, hogy komfortosabb egy jól hőszigetelt lakás.
Azzal is számolj, hogy a gáz, a kőolaj, és a kőszén véges jószág, tehát az idő előrehaledtával egyre drágább lesz a kitermelése.
Egy energetikai tanúsítványban írta a szakélrtő, hogy
- elsőként a konvektorokat javasolja kondenzációs kazánra cserélni
- másodikként a födémet javasolja hőszigetelni
- végül harmadikként javasolja a homlokzatot hőszigetelni, illetve amikor esedékessé válna a homlokzat felújítása
Nyilván senki nem tud előre látni, de van a ház fűtésével saját tapasztalatom. Így tudom, hogy mennyi az átlagos éves fogyasztás.
A mai árakon annyi a szigetelés komplett ára, amennyit írtam.
Számításom a jelenlegi gáz ár alapján végeztem.
A szigetelés után mintegy 25%-nyi (de inkább kevesebb) gázt tudnék megtakarítani. Ez kb. 85 000 forint egy év alatt.
3 500 000 : 80 000 = 43,75
Helyesen:
3 500 000 : 85 000 = 41
Nálunk 6000-8500 Ft/m2 áron szigetelnek most. Mi a 140 m2-es, emeletes házunkra kaptunk kb 3,5-4 milliós ajánlatot (szakitól függően), 15 centis grafitos szigeteléssel.
Keress fel több szakembert is, én a tietekre aránytalannak érzem ezt az összeget. Vagy csináld meg falubelivel, rokonnal, munkatárssal stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!