Villanyszerelés! Vezetékek vastagsága megfelelő?
Amúgy aki lepontozza itt azt, hogy a kérdező ne szereljen villanyt az normális?? Élet és baleset veszélyes dolog ez. Tényleg elég az, ha egy csavart nem úgy húz meg, ha rossz a kontakt, ami melegedést idéz elő és kiég a kismegszakító. Van ilyenre is példa. Ha az áramvédő kapcsoló elé is nem megfelelő kismegszakítót rak be, akkor esetleg az áramvédő is tönkremehet, akkor meg nem fog leoldani baj esetén. Nem véletlenül van ez a szakma. Persze jó az, ha kérdez legalább annyival is biztonságosabb a dolog. Azonban a kivitelezés az amin még rengeteg múlik. Ha nem is rendes villanyszerelő, de legalább olyan komája csinálhatná aki szerelt villanyt, aki nem teljesen tapasztalatlan, akinek legalább az alapok megvannak. Tényleg nem játék ez. Ez nem az a kategória, hogy nem lesz szép a csempézés vagy felválik, hanem ebből halál eset lehet.
2022. nov. 27. 14:20
Aztán majd ha barátnőd/feleséged/gyereked/szilveszteri bulihaverod összeesik és hívod a mentőt, mert az áramütés után nem lélegzik, akkor azt fogod mondogatni: Erre volt pénzem!?
2022. nov. 27. 17:33
Szeretem az a kérdező lesz, mert nem tetszik neki, hogy nem kellene akcióznia Kókány Kapitánynak.
2022. nov. 27. 17:51
14/20 A kérdező kommentje:
Ahoz bezzeg nem elég nagy a pofátok, hogy megmondjátok akkor ti hogyan csinálnátok. Inkább elmegyek egy szakboltba, ha már az itteniek (többsége) képtelen normális választ adni. Nincs nagy fizetésem, több mint a fele rezsire megy el, és így hívjak villanyszerelőt...
Azt se mondtad konkrétan, hogy mi akarsz. Honnan hova. Ahonnan viszed ott mi van. Meg tényleg olyan alap dolgokat kérdeztél meg, hogy félelmetes. Nem azzal van a baj, hogy nem tudod. Én se vagyok tisztában pl a festő munkákkal. Van amit esetleg megcsinálok úgy ahogy. Ha nem is olyan, de kész van és olcsóbb volt. De gipszkartonozni nem kezdenék el, mert nem értek hozzá. Csempét se kezdenék el rakni, mert nem tudom hogy a legjobb megcsinálni.
Na mindegy...
Szóval nagyon alap dolgokkal nem vagy tisztában a szakmáról, ami nem baj. De így a veszélyeket se tudod vagy azt, hogy mi az amire nagyon figyelj. Szerelés technikai részben nem is tudunk neked így segíteni. Az elméleti kérdéseid megválaszoltuk már. Azonban, ha bármit elrontasz és halál eset történik bilincsben visznek el. Nem nehéz bármit elrontani. Szakboltban is elmondhatják neked, hogy mi mire való. De ha nem tudod, hogy mit hogyan kell megcsinálni az még attól életveszélyes lesz. A blankolási hossz se mindegy. Vagy, hogy mennyire húzod le a csavarokat. Hogy kell a sodrott vagy a tömör kábellel bánni. Szerszámaid szerintem megint nem villanyszerelő szerszámok lehetnek, mivel azok is drágák.
2022. nov. 27. 18:58
"elég nagy a pofátok,"-tied is! :) Ráadásúl nem fogadod meg a sok jó tanácsot! Én jó indulatilag-ne vigyenek el bilincsben, halál, és tűz sem legyen.
UI: vedd be a sárgát mielőt válaszólsz!!!
2022. nov. 27. 19:37
Persze, kérdezni lehet, sőt kell is, de a villanyszerelés rohadtul nem a csempézés vagy járda betonozás kategória. Amikor elbacod a villanyt akkor nem leesik, nem megreped, hanem kemény veszély van. Ember megnyomorodik, ház leég.
2022. nov. 27. 22:00
18/20 A kérdező kommentje:
#15 Jó tehát szeretnék egy új lakáselosztót, amiben egy 25a-es firelé és egy 16os megszakító kapna helyet. A kérdés az, hogy a régi elosztóba milyen kismegszakítót, vagy milyen vastag vezetékeket kell vinnem, hogy megfelelő legyen. Tehát ebben az áramkörben összesen 3 modul lenne. A régi elosztóba egy kismegszakító, onnan a fireléig vastagabb vezetékekkel. Majd a 16os kismegszakító után 2.5-es kábelek látnák el a fogyasztókat. Remélem így már tudtok válaszolni :)
A régiben van áramvédő kapcsoló??
Ahonnan vinnéd, milyen megszakítóról?? Mert ha jól értem, akkor a megszakítóból vinnéd és egyből az áramvédő kapcsolóba kötnéd. A 25a az nem tudom, hogy nálad valóban azt jelenti-e, hogy 25amper, vagy arra gondolsz, hogy 25mA. Esetleg, hogy a kismegszakító karakterisztikája lesz A. Milyen eszközöket működtetnél esetleg?
2022. nov. 28. 11:11
20/20 A kérdező kommentje:
#19 Köszönöm, hogy próbálsz segíteni, de már inkább hagyom az egészet. Jelenleg nincs ávk, a régi elosztóban van a 16os megszakítóm, ami az én áramkörömet biztosítja, ugye ami átkerült volna az új elosztóba az ávk mögé.
Kapcsolódó kérdések: