Villanyszerelés kor alumínium vezetéket szabad e rézvezeték -kel közvetlenül összekapcsolni?
Köszönöm!!
Nem feltétlen össze sodrást gondoltam, hanem például sorkapocs csal való összekötést.
Köszi, most már képben vagyok, biztonság kedvéért konkrétan villamossági boltban fogom megvenni a hozzávalókat...(nem például praktikerben mint ahogy terveztem)
Sorkapoccsal lehet, de ilyenből nyomólemezedt vegyél.
A wago pasztával a legjobb, az kizarja a nedvesseget, oxidációt.
Ma voltam villamossági boltban és vettem..... Wago 221 es t adtak.... Talán nem fejeztem ki magam elég világosan amikor kértem. És vettem hozzá pasztát is. Wago 221 -gyel összekötöthetek alumínium és réz drótot? (Pasztával)
Vettem még valami egyszerűbb összekötőt is, kisebbek mint a wago 221... Átlátszó. Megpróbálok róla fotót küldeni. Ez is alkalmas lehet alumínium és réz drót összekötésére pasztával?
Wago 2273
Bontsad ki alul a füleket, réz és aluhoz pasztával. De ebből nem szeded vissza az alut, mert beszakad
A fentieken kívül, nagyon fontos, még a szakszerűen Wago-val, és pasztával kötött vezetékeknél is, a terhelhetőség. Az alu vezetékeknek lényegesen kisebb a terhelhetősége, és kötéseknél mindig a gyengébb értéket kell figyelembe venni. Segítség: [link]
Vissza kell vágni kicsit az aluvezetéket, és újra blankolni. Ha esetleg korábban már melegedett a vezeték, akkor többet kell visszavágni. Gondosan be kell kenni a kábelvégeket pasztával, mert nem biztos hogy mindenhol érni fogja, ha csak a Wagóba nyomod.
Még ha mindent szakszerűen csinálsz, akkor sem fog egy Alu-Alu sodrott kötés terhelhetősége teljesülni.
Csúnyán le tud égni a müanyag szigetelés a Wago-ról, ha túl van terhelve.
Nagyon köszönöm!!
Mondjuk, nem értem, miért olyan wago csatlakoztatót adtak, amelyikben egymás mellett van a két vezeték-bedugási hely...vagyis a csatlakozóból abba az irányba megy a kijövő vezeték, ahonnan bement...rohadtul nem praktikus (nekem)....Én akkor a boltban elfogadtam, mert ezt adták....nem gondoltam bele a részletekbe...de azóta már láttam (képen) olyan (wago) csatlakozót is, ami 'normális'...vagyis egyik oldalán bemegy a vezeték, a másikon pedig a csatlakozó vezeték..... (sztem jól átb...tak...gondolom, ezt a fajtát kevesen veszik, aztán akire tudják, rásózzák....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!