Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Villanytűzhely alumínium...

Villanytűzhely alumínium vezetékes panelba?

Figyelt kérdés

Sziasztok, eredetileg gáztűzhelyekre tervezték az épületet, de szeretnénk villanytűzhelyet (villanysütő+kerámia főzőlap). Az épület 50 éves, alumíniumok a vezetékek, mostanában nem fogják sajnos felújítani.

A lakáson belül viszont már megtörtént a vezetékek cseréje rézvezetékekre.

Az érdekelne, hogy így lehet-e biztonságosan villanytűzhelyet beszerelni, úgy, hogy ne kelljen folyton tűzveszélytől félni.

Mire kell ügyelni? Vagy felejtős?

Milyen teljesítményű sütőt/főzőlapot érdemes választani?

Ha tűz alakulhat ki, akkor melyik rész lehet tűzveszélyes?

2022. jan. 12. 19:16
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Először is, egy tűzhely 7kw körüli, sütő 2-3kw.

Ide külön tápot kell kialakítani, és teljesítménynövelés is kellhet (32A). Amit behatárolhat a ház felszállója, és, hogy mennyi/ mekkorák a lakások eddigi amper lekötése.

2022. jan. 12. 19:21
 2/15 klimaesvillany pont hu ***** válasza:

Amekkora a fogyasztásmérőnél a kisautomata, akkora teljesítménnyel (áramerősséggel) tudsz gazdálkodni. Az I=P/U összefüggéssel tudod kiszámolni a szükséges áramerősséget.

Ez alapján nagyjából képet kapsz, hogy perpill., a bejövő teljesítmény növelése nélkül mik a lehetőségeid.

2022. jan. 13. 10:44
 3/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm. Valszeg növelni kell, én sajnos fizikaórán semmit sem értettem az egészből. Inkább az érdekelne h tűzveszélyességet ki lehet e zárni? És ha igen, mire kell figyelni?

A közös képviselőt már kérdeztem, eléggé hárította a dolgot és rám tette a felelősséget.

Elvileg regisztrált villanyszerelőt kell hívni felmérni hogy mit lehet mit nem. Ilyenkor adnak vajon papírt valami szakvéleményről?

Tudom hogy a szerelőt is meg lehet kérdezni de szeretek magam is utánanézni a dolgoknak, mert én vagyok a felelős a lakásért.

2022. jan. 13. 11:21
 4/15 anonim ***** válasza:

A szerelő feltudja mérni a lehetőségeket, a bővítést amúgy is ő csinálja.

Valszínűleg új lakáselosztó kell, ha a jelenlegi nem bővíthető. A tűzhelyhez ki kell építeni a megfelelő keresztmetszetű vezetővel a táplálást.

Tűzhely vásárlásnál szétnéztek mi volna jó, megnézitek mennyi az össz teljesítmény, illetve, hogy lehessen 1 fázisra kötni.

Ebből a szerelő tud vezeték keresztmetszetet választani a kiépítéshez.

Ha rendesen van megcsinálva nincs ok a tűzveszélyre.

Létezik egy ívvédő berendezés, ami lekapcsolja a készüléket ha villamos ív keletkezik, de ez jelenleg 60-70 ezer vagy mégtöbb.

2022. jan. 13. 12:43
 5/15 A kérdező kommentje:
Köszi szépen probalom felfogni amit írtál, nekem a 60 70 ezer megéri ezt.
2022. jan. 13. 16:26
 6/15 anonim ***** válasza:

Erről van szó. Fi- vel kombinált.

[link]

2022. jan. 13. 17:35
 7/15 anonim ***** válasza:

[link]

Vannak sokkal olcsobb változatok is.

2022. jan. 13. 17:39
 8/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Fi relé az van, át lett már húzva a lakás.
2022. jan. 13. 19:21
 9/15 anonim ***** válasza:
Akkor elég a másik, csak nagyobb amperba, valszínűleg
2022. jan. 13. 19:52
 10/15 anonim ***** válasza:
Általában egy ilyen készüléknél, mint a tűzhely, nem kell folyton tűzveszélytől félni. Főleg akkor kell, mikor használatban van.
2022. jan. 13. 20:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!