Társasházi gázvezeték-hálózat felújítás esetén kb mennyi ideig nincs gáz?
Tudom, hogy ez sok mindentől függ, de akiknek volt ilyen, nekik meddig tartott?
A kiírás szerint MAJD az MVM adja meg a szolgáltatás visszaállításának a napját, amiről majd kapunk tájékoztatást. Na most ez értelmezésem szerint több nap.
Nyilván megkérdezem majd a gázosokat, mikor jönnek, csak akkor már cseszhetem. Ugyebár főznék valamennyit előre, de hány napra? Tárolni sem tudok akármennyit. A fogyasztóm kicsi és hely is alig van benne. Ráadásul a pékárut magunknak sütjük, a kicsinek frisset szoktam főzni, a nagyobb gyerekem autista és vacsorára is csak a frisset eszi, a középső speciális diétán van. Nagyon sokat használom a tűzhelyet és szégyen vagy sem, nem engedhetjük meg magunknak, hogy napokig, hetekig ebédet és vacsorát rendeljek 4 emberre. Egy pizza is 2000 Ft felett van, és mi egy pizza egy kamasz fiúnak? A kicsinek csak megoldom bolti bébiétellel, csak ugye ott sem mindegy, hogy 500 Ft-ért veszek egy üveg tejbegrízt/1 szál répát meg egy krumplit vagy megfőzöm. A gluténmentes pékáruról ne is beszéljünk. Ezt a többletköltséget ki fogja nekem kifizetni?
Persze, vehetnék rezsót meg elektromos sütőt. De egyrészt nagy kiadás az is és utána szükségem sem lesz rá. Ráadásul valószínű, hogy a hálózat el sem bírná. A mikró és a kávéfőző együtt már sok. Legutóbb az elektromos grill miatt kellett olvadóbetétet cserélni. A hajszárító+ fürdőszobalámpa az egész házban leverte az áramot.
Gázpalackot nem lehet olyan egyszerűen rákötni a gáztűzhelyre.
Szerelőnek át kell állítania a tűzhelyt,ezt te nem tudod megcsinálni.
Kb.8000 ft a gázpalack csere,plussz maga a gázpalack is van szerintem annyi.
Szerintem a rezsó még mindig jobb.
Ha éhes a gyerek,majd megeszi a másnapos ételt is,szerintem nagyon sokan nem főznek minden nap.
Nem a másnapos étel a baj, hanem hogy olyan ételeket eszik meg, amik csak frissen élvezhetőek. Egy autista pedig másként működik, mint az átlag. Inkább élne hetekig popcornon vagy üres kenyéren, minthogy olyat egyen, amit amúgy nem szokott megenni. De nem élhet ilyeneken hetekig.
Egyébként felnőtt embernek sem egészséges ilyeneken élni. De hagyján, én elvagyok szendviccsel meg virslivel amíg nincs gáz. Magam miatt nem pazarolnám az áramot. Főleg hogy a rezsicsökkentés most olyan, amilyen.
Amkor mi a megoldás?
Mert mindenre csak a kifogást tudod mondani.
A szolgáltató NEM fog fizetni neked semmit.
36 albetét, 6 hétig nem volt gáz. Pár éve újították fel náluk, május elején kezdték, június közepére kaptuk vissza. A hálózat nekünk sem volt akkor még túl jó állapotban, megbeszéltük az egy strangon lévő lakótársakkal, ki mit mikor használ.
"Ezt a többletköltséget ki fogja nekem kifizetni?"
Ezt viszont nem értem. Kinek kéne kifizetnie? A lakóknak természetesen, ahol a felújításnak meg kell történnie.
"És ez jogszerű? Meg az, hogy ekkora munkát nem jelentenek be hónapokkal előre?"
Valahol kiderült, hogy gond van a gázzal. Ilyenkor szinte azonnal elzárják, életveszélyre hivatkozva.
Nem a lekapcsoláskor fognak járkálni a lakásokhoz, hanem amikor visszakapcsolják. Kiírt időpontban nyomáspróba és minden lakás ellenőrzése . Addig nincs visszakapcsolás, míg mindenkinél meg nem állapítják, biztonságos a működés.
Nálunk a léakótelepen felújították a földben lévő vezetéket utca hosszon. Amikor kész lett az új vezeték, jött a nyomáspróba ellenőrzés. Volt olyan 140 lakásos ház, ahol mindez 3 hónapig tartott.
Mivel itt csak a tűzhelyek működnek gázról, és nyár volt, így " csak a főzést kellett megoldani. Sokan álltak át ebben az időben villanytűzhelyre.
Meg ez az időzítés...miért nem lehet ezt nyáron? Akkor úgyis sokan nyaralnak. Akkor nekünk is megoldás lenne vidéki rokonokhoz menni, ahol lehetőségünk van ételt készíteni magunknak. De az iskola/ óvoda miatt ez nyilván most nem lehetséges.
Aztán a csúcs az lenne, ha még számlát is küldenek majd a semmire (nem tudom általányt fizetünk-e, mert albérlet)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!