Mitől old le időszakosan a Fi relé?
Sziasztok!
Újonnan szerelt hálózat új szondaval fi relével stb.
Schneider Fi relé, kismegszakitók.
30mA 40A (1 fázis)
Vmi időszakosan veri a Fi relét.
"Hálózatba" kapcsolás után eltelt 6-7 óra és utánna periódikusan 3-5 percenként oldott le a fi relé.
A fűtetlen garázsban van egy hűtőláda, az okozhat ilyen problémát?
Mivel mélyen fekszik a település ezért szennyvíz szivattyú van (nincs benne fi relé ellenőriztem, nem a 2 fi relé "veszik" össze)
Viszont manuálisan elindítottam és fent maradt minden.
Mégis csak a hűtőláda lenne a meghült garázsban? De miért csak 3-5 percenként ?
Költözzek be estére nullákat kikötni vagy mi?
Amikor kiértem 3p és pukk a Fi relé, aztán rá 2x 10p-re.
Kezdő villanyszerelő vagyok hibaelhárítás téren kevés tapasztalattal.
Milyen típus? A vagy AC. Az A kell beépíteni. Az AC álózati zavaroktól gyorsan lemegy.
Szelektáld kismegszakítóval a rendszert, melyik áramkör ludas.
Húzd meg a vezeték kötéseket.
Egyesével nyomd fel a kismegszakítókt 10 percenkét. Ha megvan, akkor azt az egyet szólóba próbáld. Ha úgy szólóba nem viszi, akkor nyomj hozzá mindig egyet, hátha 2 ből jön össze.
sajnos ez ilyen..ha egy relé védi a házat, akkor bizony áramkörönként kell keresni. Éjszakára(vagy bármikor) lekapcsolsz egy kört, ha nem veri le, ahogy eddig, akkor ott a hiba.
Ha elbírja a benne lévő cucc, akkor húzd ki a hűtőládát..egyszer csak megtalálod, melyik a ludas..
(szerintem a szennyvízszivattyú lehet a ludas. Nálam is FI van elé kötve, de még jól működik)
Szia!
Nálunk ugyanez volt, szintén Schneider. Minden új volt, a gépektől elkezdve az épuletig.
A fenti tippeket javasolta nekünk is a villanyszerelő. Nem használt semmi. Random időnként csapta le az áramot.
Hívtam egy másik szerelőt. Lecserélte a relét erre:
Azóta - kb. 1 éve- nyugtunk van.
Persze, hogy nem derült ki. Nem tudom... villanyszerelők azok, akik azt tanácsolják, hogy kapcsolj le 1-1 biztit, úgy próbáld kideríteni hol a hiba? Mert az hogy volna már működőképes? Gondoljátok már végig! Ezzel azt éred el, amit az 1. válaszoló írt, hogy kiiktatsz fogyasztókat, és esetleg ennek okán nem lesz akkora terhelés, hogy a Fi leoldjon. Attól még nem feltétlen azon az áramkörön kell keresni a hibát és nem feltétlen hibás fogyasztó okozza azt, hogy leold. Példának okáért van egy külső lámpa, ami mondjuk nincs még felszerelve, összeér a nulla és a föld. A házban az összes lámpát felkapcsolhatod, ha ledes lámpák (értsd kicsi a fogyasztás, kis terhelés van) nem old le a FI. Amint belép egy nagy fogyasztó, akár egy fagyasztóláda, akár elindítasz egy 1-2kW-os fogyasztót le fog oldani a FI és tökmindegy az a nagyobb fogyasztó melyik áramkörre van csatlakoztatva, nem muszáj arra a világítási áramkörre terhelni, az akkor is le fog oldani!
Hibát csak úgy lehet megtalálni, ha egyesével kiköti a nullákat, ahogy azt tervezi is! Ha megvan a hibás áramkör, akkor első körben meg kell keresni az hová megy, mely dugaljak tartoznak ahhoz, és az összes fogyasztót kihúzni ezekből a dugaljakból, ha úgy is leold és van lámpa is azon az áramkörön, akkor az összes lámpát is kikötni, a vezetéket széthajtani, külső lámpáknál leszigetelni, ha úgy is leold, akkor az összes arra kötött dugaljat megnézni, jó helyre van-e kötve a nulla-föld, az összes lámpánál is ezt ellenőrizni, akár összesípoltatni a lámpák sorkapcsában a nulla-föld bekötési pontot, összesípol-e. Ha még mindig nincs meg a hiba, akkor végig kell követni a nyomvonalat, lehetséges-e, hogy valahol el lett fúrva egy karnissal, vagy akármivel... A nyomvonalba eső összes kötődoboz fedelét leszedni, megnézni nem lett-e véletlenül elkötve valahol (bár ordas nagy hiba az is, de hát nem teljességgel lehetetlen). Ha nem, akkor még akár lehetséges az is, hogy külső lámpánál párásodás okozza... ehhez le kell bontani a lámpákat, a vezetékeket széthajtani, leszigetelni. Szóval igen, ez lehet akár hosszadalmas is, mire megvan a hiba, de meg lesz! Azonban úgy, hogy lenyomod egyesével a biztiket, úgy nem feltétlen lesz meg, nem egy jó módszer a hibakeresésre!
8# ez sajna nagy baj! Ugyanis az előírás 30mA és nem 100mA. A hibát kellett volna feltárni!
Ez nálad 1db biztonsági rendszer kiiktatva.
9# igazad van!, Ezért kell párosával utána, hogy hol jön össze a hibaáram. Műszerrel más szisztéma volna, ha valaki képes vele mérni és megkeresni. De nulla tudással, az egyenkénti és több visszakapcsolgatás van. Vagy nézi mint a hülyegyerek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!