Biztonságos megoldás, ha egy házban nem cseréljük ki az aluminiumvezetékeket, hanem a nagyfogyasztó készülékeknek külön rézvezeték van behúzva közvetlenül az órától?
Persze megfelelő. Az alumínium is szabványos vezeték. Megfelelő kismegszakító kell hozzá.
Kötéseket meghúzni, ha lehet wago 221 kötést javítani ha kell; és minél kevesebbet bojgatni.
3# tévedés az alu oxidrétege tömör és véd a további oxidációtól. Baromságot írsz egyébként minden mást is. 40-50 évnél idősebb alu kábelek sem porladnak szét, köszönik jól vannak ma is.( sav, lúg viszont megtámadja)
Az alu vezetékek sincsenek megszűntetve, sőt trafókat tekernek vele súlycsökkentés miatt. És köszöni a nemcsak magyar de eu- s szabványba is van alu vezeték, sőt ma is gyártanak kábelt, vezetéket, sodronyt.
És a légvezetékek sem fogynak el a levegőben a nagyfesz hálózaton!
#5-öske ! 20 éve űzöm a szakmát és nem hivalkodok vele de 2 éve van mestervizsgám úgyhogy tudom mit írok.
1.Amint írtam az Al különleges tulajdonsága hogy az oxidréteg nem védi úgy mint a más fémeket és plusz még a rajta átfolyó áram rontja a helyzetet mert gyorsítja az oxidációs folyamatot. Amugy ez anyagismeret óra 1.éves villanyszerelő képzésen.
2.A több évtizedes Al vezetékek szétporladása nem csak könyvből olvastam , gyakorlatban tapasztalom munkáim során rengeteg ilyet látni tehát valós probléma.
3.Az Al vezetékek alkalmazását a 90-es évek közepétől szüntették meg bár semmi nem tiltja de a szabványból kikerült és ha akarnád sem tudod használni mert nem gyártanak egyeres tömör vezetékeket (MAl volt a típusjelük). Amit te írsz-kábel,sodrony és társaik az más kategória azt természetesen a mai napig alkalmazzák egyes installációkban.
4.A fent említett Al kábelek, sodronyok nem tiszta alumíniumok hanem ötvözetek ezért nem vagy csak csekély mértékben oxidálódnak(de itt jegyzem meg a régi szintén 40-50 évvel ezelőtt telepített Al sodronyok ugyanúgy erősen oxidálódnak és porladnak mivel akkor még nem voltak olyan technológiájú ötvözetek mint későbbi években, munkáim során láttam több esetben volt ami az eredeti keresztmetszetének felét elvesztette vagy pusztán a súlyától elszakadt annyira elgyengült)
Ha további ismereteket szeretnél az elektromosság világából és fejleszteni szeretnéd tudásod szivesen segítek de így bután ne puffogtass okosságokat mert nem áll jól a laikusok meg elhiszik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!