Fa vagy műanyag nyillászárókat rakjunk?
Az olcsó barkács áruház ablakokat el kell felejteni... sajnos ilyen helyen vettük a bejárati ajtót. Egyáltalán nem volt olcsó, csak tetszett a mintája. Nem lehet beállítani, pedig jól van berakva a tok!
kb fél évente deformálódik az ajtó... egy délelőtt mire sikerül kompromisszummal beállítani. Az ablakos gyerek nem is vállalja a beállítását, az volt az utolsó mikor berakta. (nekem meg már igen jól megy)
Na ebből tanulva ablakos cégnél közép ár kategóriás ablakokat vettünk. Ezek közül 6 év után az egyik 150x120ason egyszer kellett csak után állítani! és tökéletesen nyílnak záródnak! Brügmann ART Line, és kb 15%al volt drágább mint egy praktikeres, és ezeknek ROTO vasalata van. 9 éve még nem igen volt elterjedve a 3 rétegű üveges nyílászáró. Idén kidobjuk a bejárat ajtót 10 évesen, mert mert már a zár szerkezete is tönkre van.
Az olcsó fa nyílászárokkal pl praktikeres ugyan az a helyzet mint a műanyagnál. Csak ezek teljesen kezeletlenek, több helyen gyártási sérültek. Ezeket még ki kell javítgatni fagittel, lecsiszolni, pácolni több rétegben. Tehát néhány nap munkával gyönyörűek lesznek, de még mindig gagyi vasalatok lesznek bennük...tehát biztosan vetemedni fognak. HA más nem az ablak szárny súlyától deformálódik a vasalat és idővel nehezen fog csukódni. Minél nagyobb az ablak szárny annál hamarabb bekövetkezik, és ezzel arányosan egyre nehezebben fognak csukódni. Idővel pedig már az után állítás sem fog segíteni.
Az én esetemben az ajtónál ez 10 év volt... én nem 10 évre terveztem az ajtóval hanem kb 20-ra! Az ablakok ki is fogják bírni!
A normális fa ablak kb 2x annyiba kerül mint egy jó minőségű műanyag. HA fa színűt szeretnél a legjobb megoldás a jó műanyag ablak fa mintásan. Egyoldalasan 30-35% két oldali fa mintával 40-45% a felára. Tehát kb 25-30% kerül kevesebbe a két oldali fa színű műanyag, de nem kell néhány évente megcsiszolni és pácolni. (ha nincs megcsiszolva akkor nem lesz szép, mert a fa felülete a nedvesség hatására a külső oldalon szálasodik, és ezt vissza kell csiszolni kézzel, nem géppel!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!