Fa vagy műanyag nyillászárókat rakjunk?
Fát vennék, de nekem az nagyon drága.
Ha nem 100 évre tervezel vele, akkor a műanyag is megteszi. Ugyanúgy szigetel és már vannak kifejezetten mutatósak is.
A lényeg, hogy az anyagiak döntik el.
Nekünk 30 éve vannak müanyagok, még mindig rendesen zárnak, szépek, évente egy-két alkalommal le kell mosni, de ennyi az összes karbantartás. Nem kell csiszolni, festeni, nem vetemedik.
És az sem igaz, hogy ettöl penészedne a lakás, egyszerüen minden nap reggel-este ki kell szellöztetni, de ez szerintem alap az ablaktól függetlenül.
"Ha nem 100 évre tervezel vele, akkor a műanyag is megteszi."
Lemaradtam valamiről, mióta időtállóbb a fa mint a műanyag?
Ugyan nem tőlem idéztél, de gondolom nem akarod földbe ásni és nem a lebomlásáról beszélgetsz itt.
Néhány példával élnék, hogy tényleg ne maradj le semmiről.
1970-ben épült a házunk, faablakokkal és ajtókkal. A mai napig semmi probléma velük, annyi változtatás történt, hogy hőszigetelt üvegek kerültek beléjük. Hibátlanok.
Nagyjából 5 évente vannak lefestve, de van akinél 20 éve sem és semmi bajuk.
Ellenben a szomszédom műanyag ablakait, amik 4 éve lettek betéve és ezer darabból összelegózva, már 3x kellett javítani, mert hol itt, hol ott szétesik. Tény, hogy a legolcsóbb szarokat vette.
A másik:
Vécé ülőke.
Dédimnél 90 éves a favécéülőke, vakító fehér, masszív, semmi pénzér nem cserélné le. Nálunk nagyjából 3 év egy műanyagülőke kifutása. Potyognak a támasztékok, jó eséllyel a vécébe és lehúzzuk, billegnek, repednek, színeződnek.
Hát nagyjából ennyi a különbség.
Mint mondtam, nekünk fa van, de ha valamiért hirtelen cserélni kellene nálunk is műanyag lenne az olcsóbb ára miatt.
5-ös: a szomszéd esetében nem az a gond, hogy müanyag az ablak, hanem hogy a legolcsóbbat vette, ami már új korában sem ért semmit. Ha ezzel akarnál fa ablakot öszehasonlítani, akkor kb. pozdorjalemezböl készültet kellene hozzá keresni.
Nekünk 75-ben lettek cserélva az ablakok müanyagra (NEM Magyarországon, itt akkorban már megvolt a normális technológia meg minöség), azóta semm gond nincs velük.
(A külföldet csak azért írtam, mert különben lesz, aki beleköt, hogy akkor még nem is volt MO-on müanyag ablak, CSAK ennyi a jelentösége)
Meg a WC ülökéket is akkor szereztük be a komplett felújítás során, ezekkel sincs még semmi probléma.
Szóval nem a müanyag, hanem a minöség az, ami számít.
Nézd, én nem tudom, hogy külföldön mi a helyzet a nyílászáró piacon, de feltételeztem, hogy a Kérdező sem Amerikából faggatódzik erről.
Tény, hogy egy fabejárati ajtó csere amik a mai követelményeknek megfelelnek küllemben, szigeteléssel, megfelelő biztonsággal, beépítve alaphangon 5-600ezer, ugyanez műanyagból 250-300ezer
Ennek talán van valami oka és akik a fát választják sem teljesen hülyék.
A döntést, az ízlésen kívül a pénztárca határozza meg.
Erről többet sajnos nem tudok mondani, így is túlbeszéltük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!