Erről a villanyszekrényről hogyan lehetne egy konnektort lekötni biztonságosan?
A házban megszaporodtak a háztartási gépek, mosogatógép, mosógép és szarítógépet is hozott a mikulás, de sajnos csak 1 fázisú áram van és az elektromos rendszer igen csak idejét múlt...
Sajnos a közeljövőben nem tudom újra huzatni a házat, ezért szeretnék egy konnektort lekötni közvetlen a mérőről, nem rég be is kukkantottam a biztosító tábla mögé:
Az olvadó biztosíték mellé szeretnék egy 16 amperes kismegszakítót, arra kötném a konnektort...
Arra már rájöttem, hogy a feketére kötöm a kismegszakítót, a kéket meg közvetlen a konnektorra kell kötni, de hogyan kötök össze alumíniumot rézzel?
A piros kábel a háttérben az mi?
Egyik vezetéknél megoldás lehet, hogy a kismegszakító egyik oldalára az alumíniumot kötöm, a másikra meg a rezet? Tehát a kismegszakítót használnám áthidalónak...
De a másikat hogyan kössem össze, hogy ne melegedjen?
Ismétlem, nagy terhelést kap majd, olyan 2 kw-t!
Illetve milyen kábelt, konnektort, egyebeket használjak?
Jó lenne egy részletes leírás! :)
"A kep alapjan azt mondom, hogy tokeletes."
Azon kívül, hogy sz.r alu hálózat maradt a házban, és kevés az Amper ennyi gép normális üzemeltetéséhez...
#21:
A gepeknek rezet vitt be. Az alu is mukodokepes. Terhelni nem szabad. A kerdes nem a teljes haz ujrahuzasarol szolt.
Foldelest valoban erdemes bevinni. A kep alapjan amugy nem allapothato meg, hogy vert e le vegul szondat.
Az ampet szam irrelevans. Nem veszelyeztet senkit se azzal, hogy tullepi a 16A-t es leveri a villanyora biztositekot.
"Az ampet szam irrelevans."
Csak éppen nem tudja egyszerre használni a gépeit, hiába vitt nekik külön réz kábelt...
"Nem veszelyeztet senkit se azzal, hogy tullepi a 16A-t es leveri a villanyora biztositekot."
Nem is írtam, hogy veszélyeztet, csak azt, hogy tökéletesnek közel sem mondanám a dolgot.
Földelés még nincsen, az majd a ház teljes újra húzása után lesz, de az még idő...
Most annyi történt, hogy az 1 áramkörös alu hálózatról amit cirka egy olvadó védett, 3 kismegszakítós rendszer lett, bővítve egy réz huzalos áram körrel, 3 konnektorral a végén ahova becsatlakoztatható a 3 gép...
Az alun javarészt a világítás, számítógép, routerek, egy mikro sütő maradt.
Így jóval kevesebb terhelést kap.
A későbbi terv a ház teljes újra vezetékelése lesz, sajnos 3 fázis az nagyon drága, ez a szekrény lesz bőbvítve 32 amperre, a ház 3 fele lesz szakaszolva réz vezetékekkel, a nagyobb gépeknek lesz külön áramkörük, külön biztosítékkal, így nagyjából 5-6 bizti lesz a belső hálózaton, az órán meg 32 Amperes bizti amit elvileg a szolgáltató cserél... az óra is le lesz cserélve digitálisra, mert ez 10 éven túli...
Tokeletes alatt az aktualis feladat megoldasat ertettem. Nyilvan ez igy meg nem vegleges.
Az az o dolga, hogy matekoznia kell, hogy mikor mit hasznal.
“ mosogatógép, mosógép és szarítógépet is hozott a mikulás”
Mondjuk, ebből védőföld nélkül előbb utóbb halálos áramütés lesz
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!