...még a szocializmusban épített lakásban lakok ahol a villanyvezetékek (majdnem) mindenhol fekete színűek. A fázis megállapítása ugye nem probléma de hogy állapítom meg a nulla és a földelés vezetékeket? kösz!
Leggyakrabban piros volt a földelés és csak a fürdőben és a konyhában volt szerelve!
Multiméterrel (+ hosszú vezetékkel szakadás vizsgálati módban),a fürdő földelését és a lakáselosztóban a kikötött(!!) Nulla alapvezetéknek a lakás oldalán nem lesz folytonosság,de a föld vezetéken meg igen.
En azt mondanam, hohy inkabb sehogy. Jobb lenne ujat behuzni. Gindolom álu vezetek az se szerencses.
Vastagsag mekkora? Ha 1.5 akkor aliban az szar. 2.5 meg jo lenne de aluban az kemeny es rideg. Ennyi ido utan mar torhet is. Nekem volt lampam ami vibralt neha. Kiderult, hogy az alu tort meg benne.
Egyetértek azzal, hogy laikusnak sehogy. De amúgy meg minden módszerhez az kell, hogy legyen egy pont, ahol tudjuk, melyik melyik - tehát általában az elosztótáblánál kell szerelés (mint #2 módszerénél), és ott rendesnek kell lennie, ami szintén nem biztos.
Azzal is egyetértek, hogy alumíniumot nem is kéne bolygatni, mert lehet, hogy ott a vége (ezzel ellentmondásban áll az, hogy nyilván a kötései szabványtalanok és azon kívül is rosszak, ami tűzveszélyt jelent).
Az alu kötéseket ne bolygasd, mert gyorsan törnek, vagy ahhoz közeli állapotba hozod, és az mégnagyobb gond lesz.
Hol akarsz földelést keresni? Mi volna a célod? Hátha van rá ötletünk.
Plafonon sok helyen nem lehet bevesni a vezeteket ezert fali vezeteket raknak be a vakolat ala. Nalam 30 eves lapos fekete a szigeteles es alatta van a 3 vezetek meg egyszer szigetelve a szinekkel. Csillarkapcsolo eseten en is falit tettem be amikor csereltem es 3 vezetekest amibol az egyik fold azaz sarga zold szinu. Lehet van olyan valahol ahol 2 fekete es egy kek benne, en nem talaltam. Ez szerintem megbocsajthato bun.
Ha nalad sima 3 egyszeru vezeket van bent feketen akkor az gany. Ott lehetett volna siman szint valasztani De ez van. Lampat nem szokas foldelni. Az izzo foglalatnal van amikor jelolik az L-t es a N-t de igazabol nincs jelentossege valtoaramnal. Ugyanezen okbol tudod a konnektort is 2 fele keppen bedugni.
" Lampat nem szokas foldelni."
Ez pontosan 35 évvel ezelőttig volt érvényes kijelentés.
Attol, hogy szabvanyban van ilyen meg nem szokas. Minek? Surun fogod megfogni. Bezzeg szerszamok kozott boven van olyan aminek a dugalja 2 csatlakozos.
Hany esetrol tudunk ahol a lampa foldeles miatt tortent baleset?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!