Mit javasoltok régi Hőtárolós kályha kiváltására egy olyan társasházi kislakásban, ahol nincs gáz bevezetve?
A lakás mindössze 30 négyzetméteres, jelenleg 3 fázisú vezérelt árammal működő 2 x 3kW Elekthermax hőtárolós kályha üzemel benne.
Minden áramról üzemel, a fűtés mellett villanybojlerem van, és persze a sütés/főzés is villanyos. A villanyszámlám a leghidegebb téli hónapokban kb. 20.000 Ft, nyáron 2.000 Ft.
A hőtárolós kályhát nagyon szeretem, imádom, hogy télen rá lehet ülni pl. olvasni. Azonban a helyigénye és a rondasága miatt lecserélném korszerűbb megoldásra.
Mit javasoltok helyette?
Amit biztosan tudok, hűtő-fűtő klímát nem szeretnék. Jelenleg 3 x 16 Amperre van szerződésem a szolgáltatónál.
Eddig csak Bosch villanykazánokat néztem, a központi fűtéses megoldás nagyon tetszene.
Infrapanel?
Van fali és mennyezeti változata is. A fali kb annyit vesz el a térből, mint egy lapradiátor.
Szerintem,ha már az éjszakai árammal vezérelt hőtárolós kályhára van kiépítve az elektromos hálozat,maradj ennél.Csak modernebb,szebb kályhára cseréld le.Mi a striebel eltron márka mellett döntöttünk.Nagyon mutatós darab.
A régi Elekhtermax hőtárolós kályhák szigetelése azbeszt tartalmú.Furcsa ,hogy erről sokan nem hallottak.
Többféle megoldás létezik . Legkevesebb munkával infrapanel vagy elektromos fűtőpanel jár , kicsit több munka mert padlócserével jár ha infrafóliás fűtést csinálsz és legtöbb munkával az elektromos kazán jár mivel ki kell építeni a központi csőrendszert a radiátorokkal.
Én az első kettőből választanék -az infrapanel kevesebbet fogyaszt ennyi a különbség , ennek költsége a panelekhez kiépíteni az elektromos csatlakozást ami valszinűleg a lakáselosztó cseréjével is jár valamint a vezérelt 3 fázist át kell íratnod nappali 3 fázisra (ezt egyébként mindegyik esetében meg kell tenni hogy állandó áram legyen a fűtéshez)
Elektromos szakemberként -kizárólag- az 5-ös válaszolóval értek egyet.
Azt fogadd meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!