Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Hitel nélkül, egyedül esélytel...

Hitel nélkül, egyedül esélytelen felújítani a házamat?

Figyelt kérdés

Gyakorlatilag megörököltem egy kétszintes családi házat a szüleimtől, 900 négyzetméteres alapterület, ezen egy 150 négyzetméteres ház.

Sajnos anyukám beteg volt, (daganatos) és emiatt a kétezres évek közepén teljesen lecsúsztunk, apukám inni kezdett, így gyakorlatilag kis túlzással de 10-15 évig csak laktuk a házat, de semmi komoly, érdemleges felújítás nem történt.

3 éve dolgozok, a testvéreim elköltöztek, illetve mostanra a szüleim sem élnek

Szerintem olyan 10 millió forint körül kéne a házra költeni, hogy szép, és elfogadható legyen (de akkor is csak átlagos lenne)

Mindennel foglalkozni kell, és javarészt nélkülözhetetlen a szakember.

Gondolok itt a fűtés korszerűsítés, nyílászárók cseréje, csempézés (ehhez abszolút nem konyítok, nem is mernék nekiállni)

A falakról sok helyen pereg a vakolat, kellene a vízvezetékeket is cserélni, meg persze minden szobát kifesteni. (ez utóbbi még talán menni fog egyedül is)

A kerttel elbabrálok, inkább azt szeretem csinálni, ahhoz valamivel jobban értek.

A baj pedig az, hogy keresek 240 ezer forintot, ami ugyan nem jó, de tudom, hogy sokan örülnének neki.

Nagyjából levezetve, hogy ez mire megy el:

-Tankolok a kocsiba: 30 ezer/hó

-Rezsi: 60 ezer/hó (általányt fizetek a gázra ami önmagában 30 - nehéz felfűteni télen)

-Ennivalóra, és minden egyéb szükséges dologra ami egy nagy bevásárlás során kell az átlag havi 50 ezer ft. (20-30 a nagy bevásárlás és akkor heti átlag 1x 7-8 ezerért szoktam még többnyire ennivalót venni)

-Edzeni is járok ami átlag havi 20 ezer ft (azt hiszem ennyi bele kell, hogy férjen)

-Havi egyszer szórakozni járok a barátaimmal ami kb 10 ezer.

Fizetek egy rám maradt hitelt ami havi 30 ezer (még majdnem 5 évig)

Nagyjából marad 50 ezer forint megtakarításom.

De minden számítás vegyetek plusz mínusznak, ezek tényleg csak nagyjából számítások.

Ilyenkor jön az, hogy tönkremegy a kocsin ez vagy az, vagy valami háztartási gép megy tönkre, gyakorlatilag mindig van valami. Ha épp semmi sem megy tönkre akkor jön a biztosítási díj fizetése, jön ez meg az, de tényleg valami mindig van.

Természetesen nem arról van szó, hogy eltűnik ez a pénz, mindig van 100-300 ezer ft vésztartalékom, de ezt félek elkölteni, úgy érzem ennyi kell, hogy nyugodtan teljenek a napjaim.

Meg akkor nyáron ebből a megtakarításból elmegyek nyaralni a barátimmal, és nem is külföldre, de itthon is simán elver az ember egy csomó pénzt néhány napra. (pedig nem szórom két kézzel)

Na de ezzel ki is merült a keretem amit fizetés címén kapok.

Közben mondjuk egy fürdőszobafelújítás teljes körűen, szakemberekkel kerül 1 millióba. (csempézés, kád, csövek cseréje stb)

Ha most azt veszem, hogy 3 éve dolgozok, és ez idő alatt félretettem mindig az 50 ezret akkor most is csak 1.8 millióm lenne.

De akkor nem nyaraltam, nem ment tönkre se a kocsi, se a házban semmi, és maximum azt értem volna el 3 év alatt, hogy lenne egy felújított fürdőszobám.

A ház többi része pedig még sehol nincs.

Nem panaszkodni akarok, mert tudom, hogy sokan albérletben élnek ennél kevesebb fizetésből, és elvannak, és sokszor úgy érzem, hogy én csinálok valamit rosszul, de annyira lehetetlennek érzem az előrelépést.

Évtizedek kellenének hozzá, hogy a ház kinézzen valahogy, és akkor még a 20 éves autómat sem cseréltem le, és elkeserít, hogy másokat hallva én még egész jó pozícióból indulok azzal, hogy van egy házam. (illetve a testvéreimé is, de ők nem tartanak rá igényt olyan téren hogy itt lakjanak, viszont eladni sem akarják - én sem annyira hogy őszinte legyek)

Ha eladnánk, és elosztjuk akkor vagy nagyon vidéken tudnék házat venni, vagy ha maradni akarok a környéken hitelt kéne felvennem amivel ugyan ott vagyok mintha ezt felújítanám.

Most 25 éves vagyok, egyedül élek mint az említettem.

A kiadásaimban lehetne spórolni a szórakozáson, csak ezzel úgy vagyok, hogy igényem van rá, és milyen élet az amibe évi 1 nyaralás nem fér bele, meg havi 1 összejövetel a barátokkal?

Nem akarom azt gondolni, hogy ez a lemondás kell ahhoz, hogy szép házam legyen.

Ha lenne egy párom akkor talán könnyebb lenne, de szerintetek ez így egyedül tényleg nehéz ügy, vagy szimplán én rontom el?

Minden vélemény, tanács érdekelne, csak kérlek kulturáltan.

Hajlandó vagyok változtatni bizonyos dolgokon, és megfogadni tanácsokat.

2021. ápr. 20. 17:55
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
90%
250-ből nem fogsz 10 millát összespórolni belátható időn belül. Marad a hitel.
2021. ápr. 20. 19:32
 22/31 anonim ***** válasza:
100%

A hitel kamatokkal növelt havi törlesztője nem lehet több, mint a havi nettó jövedelmed 30%-a, ami esetedben 72 ezer lenne, de abból már lejön havi 30 ezer hitelteher.

Gyakorlatilag a maradék 42 ezred durván 4M hitel (+kamatok) felvételét teszi lehetővé 10 évre.

Szóval fontolgasd a bérbeadást, akár pénzért, akár szakipari segítségért, mert másképp nem fog menni!

2021. ápr. 20. 21:57
 23/31 anonim ***** válasza:
100%

"és emiatt a kétezres évek közepén teljesen lecsúsztunk, apukám inni kezdett, így gyakorlatilag kis túlzással de 10-15 évig csak laktuk a házat"

Pont emiatt nem szabad vakon bízni a testvérekben sem. Az ő életükben is lehet hasonló körülmény, ami miatt megváltozik az addigi életük, és a viszonyotok is.

2021. ápr. 21. 01:22
 24/31 anonim ***** válasza:
100%

Abban a pillanatban ahogy rendbe teszed a házat és megnő az értéke megváltozik a tesók álláspontja.

Ne fogj bele! Baráti tanács.

Ebben az egészbe be van kódolva a családi perpatvar.

El kell adni, a részedből vegyél egy kis lakást amit te magad kényelmesen felújítasz és CSAk A TIÉD!

2021. ápr. 21. 05:44
 25/31 anonim ***** válasza:
100%

A kérdésedre a válasz: Újítsátok együtt! Ha mindenki számít a házra menedékként, akkor nekik is érdekük, hogy épüljön, szépüljön. Te többet teszel mondjuk bele egy kicsit, meg a munkádat, de ha adnak havi 30-at rá, máris sokkal sokkal előrébb leszel.

Nézz szét az ismerőseid között: talán van olyan, aki odaköltözne melléd. Idegennek én nem adnám ki, mert aki lelakott házba megy albérletbe, valószínűleg pénzügyekben nem áll valami fényesen.

Vállalj a munkád mellett plusz melókat, növeld a bevételed.

Add el azokat a bútorokat, amiket amúgy is lecserélnél.

Haladj kis lépésekben, zárd le a ház azon részét, amit nem használsz. Rögtön nem kell fűteni az egészet.

Nem tudom, mit edzel, de havi 20 (évi 240 ezer!) nekem soknak tűnik. Otthon is lehet edzeni, a súlyzókat csak egyszer kell megvenni, futni kint is lehet. Tudom, tudom, más. Én is jobban szeretek kondiba járni, de ezen lehet fogni.

Autó: az mindig luxus cikk. Tudom, nekem is van, 16 éves és eszméletlenül sokba kerül akkor is, ha csak áll az utcán (csak eddig idén: kötelező 30, most volt műszaki 25, éves olajcsere 30, apróságok rajta 30, teljesítményadó 9000, gumicsere 5000, és nem tankoltam még idén, mert itthonról dolgozom, tehát nem mentem vele, de belement 130 ezrem). Kényelmetlen a tömegközlekedés: igen, de LÉNYEGESEN olcsóbb.

És most egy kis off: Tudom, hogy idegesít, hogy mindenki azt írja, hogy a legelső lépés a tulajdoni viszonyok rendezése, de hidd el, okunk van rá, hogy ezzel nyaggatunk.

Apósom és a testvére nagyon szerették egymást, tűzbe mentek volna egymásért. Örököltek egy régi, kicsike vályogházat ketten, az apósom maradt benne, a tesója elköltözött. Szentimentális okok miatt a még élő apjuknak ajándékoztak 1/4 - 1/4 részt.

Az após saját pénzből újrahúzta a házat, kiegészítette, épített rá emeletet. A mai értéken 3-4 milliós házból csinált egy 40-et érőt. Eltelt 20 év, meghalt az apjuk. A testvér megörökölte az egyik 1/4-et. Az apósom ki akarta fizetni, hogy jó maradjon a viszony, 2 milliót ajánlott neki. A testvér (hátában a kapzsi asszonyával és két beteg gyerekkel) azt mondta, hogy 10 millió alatt szó se lehet róla és ha nem kap ennyit, akkor el fogja lehetetleníteni az apósomat. Azzal érvelt, hogy neki is kell a pénz, tartósan beteg mindkét gyerek. (Azt tudták bizonyítani, hogy a ház később bővült, de azt nem, hogy ki fizette, ezért akár még jogos is lehetett volna a követelés).

Após nem akart a testvérével szemben pereskedni, kifizette, de belerokkant.

Azért írtam le ezt neked, hogy lásd: az, hogy most valakiben bízol, nem jelenti, hogy az illetőnek soha nem lesz olyan életkörülménye, amikor egy (számára) nálad fontosabb személyért átgázolna rajtad.

2021. ápr. 21. 07:25
 26/31 anonim ***** válasza:
100%

150 nm-en élni ilyen idősen luxus és ezt tükrözi a történeted is. Ilyen idősben egy pici, alacsony rezsijű lakásban lenne optimális éldegélni, hogy minél többet tudjál félretenni. Egy ekkora családi ház ilyen bevétellel túlvállalás.

Igen, ha lenne párod, könnyebb lenne, de a párodtól sem elvárható, hogy a közös megtakarításaitokat egy olyan házba pakoljátok bele, ahol több tulajdonos van és ő nem az.

Egyedüli megoldásként én is azt látom, hogy vagy közösen eladjátok és elosztjátok az árát, vagy besegítenek a testvérek is az ingatlan értéknövelésébe.

Maradhatsz és erődön felül foltozgathatod a házat, de arra hosszútávon rá fogsz menni. Értsd: a felújítás optimális esetben kívülről halad befelé. 2-3 havonta lesz elég pénzed arra, hogy egy-egy ablakot kicseréltess.

Esetleg adjátok ki. Lelakni már úgysem lehet, a bérleti díjból te is elmehetsz egy kis lakásba, ha a tesók nem tartanak igényt a részükre. Amikor már elég stabil lábakon állsz ahhoz esetleg családostól, hogy a testvéreid részét megvásárold és belekezdj a felújításba, akkor költözz vissza.

2021. ápr. 21. 08:25
 27/31 anonim ***** válasza:
92%

Bocsásd meg, hogy ezt mondom, de sajnos a pénzügyi kultúrát örökölted a szüleidtől. :(

25 évesen nem lehetsz ennyire földhöz ragadt!!! Előtted az élet, bármit hozhat a sors, mint ahogyan a szüleidnek is.

Az meg végképp az önfeláldozás netovábbja, hogy csak azért, hogy a tesóidnak legyen menedéke, egy lelakott helyen élsz éhbérből. Ekkor pocséklás és pénzkidobás nincs a világon, mint ahogyan most te élsz. 150 nm?????

És tudod, az, hogy te meghalnál a tesóidért, fordítva is igaz? Mert nagyon nem úgy tűnik, hogy ők képesek belerángatni ebbe a helyzetbe.

2021. ápr. 21. 09:27
 28/31 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem több helyen is hibás az elképzelésed, amit én annak tulajdonítok, hogy még nincs elég élettapasztalatod.

Az első ami fontos, hogy hiába mintaszerű a testvéri kapcsolat, a testvéreid pedig hiába jószívű, családcentrikus stb. sajnos bármikor történhet bármi, és könnyű ráfogni, hogy nem fog, márpedig sok ember élete pont egy betegséggel stb. megy félre.

Ha mondjuk a testvéred gyereke beteg lesz, a házat értékét duplájára emeled a felújítással, akkor szerinted nem fogja eladatni, hogy a gyereke kezelésére fordítsa az ára, ezzel esélyt adva neki az életre?

Ha a testvéreddel történik valami baleset és meghal, a felesége megörökli utána a részét, esetleg lesz egy új párja. Akkor a feleségért és az új párjáért és tűzbe tennéd a kezed? Gondolom, hogy nem.

A második talán még evidensebb, mert semmilyen de és ha nem kell hozzá. Amennyiben lesz egy kapcsolatod, akivel felújítanád közösen a házat, szerinted van az a lány aki adna pénzt olyanba, amibe neki nincs tulajdonjoga vagy csak elenyésző? Én biztos nem. Mi a párommal, már a legelején tisztáztuk a tulajdoni viszonyokat. 50-50, ennyit fizettünk belőle, majd a felújítási hitelt is közösen álltuk. Pedig nem tervezünk szakítai. Ha szakítotok a lány még csak követelni sem tudja kitől amit beletett, hiszen ha még azt is mondanád, hogy kifizeted neked összesen nem lesz annyi részed.

2021. ápr. 21. 09:41
 29/31 anonim ***** válasza:
100%

A tulajdoni viszonyok rendezése rendkívül fontos minden esetben, de ebben különösen az. Nézzük egy kicsit másik oldalról a dolgot: Élsz benne, lesz egy barátnőd, később feleséged, éldegéltek ott boldogan. Évekkel később történik veled valami, meghalsz. A feleséged holtig tartó haszonélvezetre lesz jogosult a házon, a tesóid a büdös életben egy fillért nem fognak a házból látni, ha az asszony nem engedi át nekik a házat (vagy meg nem hal).

Tisztességes lenne ez a tesóiddal szemben?

2021. ápr. 21. 11:02
 30/31 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező!

A Gyakoris színvonalat ismerve, valami csoda folytán a kérdésed alatt csupa jó képességű, segítőkész, intelligens válaszoló gyűlt össze.

Valóban produkál az élet különleges helyzeteket, amik sajnos felülírják a testvéri szeretetet! Saját életemből is tudnék példát hozni, de felesleges.

Mást nem akarok hozzáfűzni, mindent leírtak előttem, nagyon gondold át a továbbiakat!

2021. ápr. 21. 11:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!