Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Hitel nélkül, egyedül esélytel...

Hitel nélkül, egyedül esélytelen felújítani a házamat?

Figyelt kérdés

Gyakorlatilag megörököltem egy kétszintes családi házat a szüleimtől, 900 négyzetméteres alapterület, ezen egy 150 négyzetméteres ház.

Sajnos anyukám beteg volt, (daganatos) és emiatt a kétezres évek közepén teljesen lecsúsztunk, apukám inni kezdett, így gyakorlatilag kis túlzással de 10-15 évig csak laktuk a házat, de semmi komoly, érdemleges felújítás nem történt.

3 éve dolgozok, a testvéreim elköltöztek, illetve mostanra a szüleim sem élnek

Szerintem olyan 10 millió forint körül kéne a házra költeni, hogy szép, és elfogadható legyen (de akkor is csak átlagos lenne)

Mindennel foglalkozni kell, és javarészt nélkülözhetetlen a szakember.

Gondolok itt a fűtés korszerűsítés, nyílászárók cseréje, csempézés (ehhez abszolút nem konyítok, nem is mernék nekiállni)

A falakról sok helyen pereg a vakolat, kellene a vízvezetékeket is cserélni, meg persze minden szobát kifesteni. (ez utóbbi még talán menni fog egyedül is)

A kerttel elbabrálok, inkább azt szeretem csinálni, ahhoz valamivel jobban értek.

A baj pedig az, hogy keresek 240 ezer forintot, ami ugyan nem jó, de tudom, hogy sokan örülnének neki.

Nagyjából levezetve, hogy ez mire megy el:

-Tankolok a kocsiba: 30 ezer/hó

-Rezsi: 60 ezer/hó (általányt fizetek a gázra ami önmagában 30 - nehéz felfűteni télen)

-Ennivalóra, és minden egyéb szükséges dologra ami egy nagy bevásárlás során kell az átlag havi 50 ezer ft. (20-30 a nagy bevásárlás és akkor heti átlag 1x 7-8 ezerért szoktam még többnyire ennivalót venni)

-Edzeni is járok ami átlag havi 20 ezer ft (azt hiszem ennyi bele kell, hogy férjen)

-Havi egyszer szórakozni járok a barátaimmal ami kb 10 ezer.

Fizetek egy rám maradt hitelt ami havi 30 ezer (még majdnem 5 évig)

Nagyjából marad 50 ezer forint megtakarításom.

De minden számítás vegyetek plusz mínusznak, ezek tényleg csak nagyjából számítások.

Ilyenkor jön az, hogy tönkremegy a kocsin ez vagy az, vagy valami háztartási gép megy tönkre, gyakorlatilag mindig van valami. Ha épp semmi sem megy tönkre akkor jön a biztosítási díj fizetése, jön ez meg az, de tényleg valami mindig van.

Természetesen nem arról van szó, hogy eltűnik ez a pénz, mindig van 100-300 ezer ft vésztartalékom, de ezt félek elkölteni, úgy érzem ennyi kell, hogy nyugodtan teljenek a napjaim.

Meg akkor nyáron ebből a megtakarításból elmegyek nyaralni a barátimmal, és nem is külföldre, de itthon is simán elver az ember egy csomó pénzt néhány napra. (pedig nem szórom két kézzel)

Na de ezzel ki is merült a keretem amit fizetés címén kapok.

Közben mondjuk egy fürdőszobafelújítás teljes körűen, szakemberekkel kerül 1 millióba. (csempézés, kád, csövek cseréje stb)

Ha most azt veszem, hogy 3 éve dolgozok, és ez idő alatt félretettem mindig az 50 ezret akkor most is csak 1.8 millióm lenne.

De akkor nem nyaraltam, nem ment tönkre se a kocsi, se a házban semmi, és maximum azt értem volna el 3 év alatt, hogy lenne egy felújított fürdőszobám.

A ház többi része pedig még sehol nincs.

Nem panaszkodni akarok, mert tudom, hogy sokan albérletben élnek ennél kevesebb fizetésből, és elvannak, és sokszor úgy érzem, hogy én csinálok valamit rosszul, de annyira lehetetlennek érzem az előrelépést.

Évtizedek kellenének hozzá, hogy a ház kinézzen valahogy, és akkor még a 20 éves autómat sem cseréltem le, és elkeserít, hogy másokat hallva én még egész jó pozícióból indulok azzal, hogy van egy házam. (illetve a testvéreimé is, de ők nem tartanak rá igényt olyan téren hogy itt lakjanak, viszont eladni sem akarják - én sem annyira hogy őszinte legyek)

Ha eladnánk, és elosztjuk akkor vagy nagyon vidéken tudnék házat venni, vagy ha maradni akarok a környéken hitelt kéne felvennem amivel ugyan ott vagyok mintha ezt felújítanám.

Most 25 éves vagyok, egyedül élek mint az említettem.

A kiadásaimban lehetne spórolni a szórakozáson, csak ezzel úgy vagyok, hogy igényem van rá, és milyen élet az amibe évi 1 nyaralás nem fér bele, meg havi 1 összejövetel a barátokkal?

Nem akarom azt gondolni, hogy ez a lemondás kell ahhoz, hogy szép házam legyen.

Ha lenne egy párom akkor talán könnyebb lenne, de szerintetek ez így egyedül tényleg nehéz ügy, vagy szimplán én rontom el?

Minden vélemény, tanács érdekelne, csak kérlek kulturáltan.

Hajlandó vagyok változtatni bizonyos dolgokon, és megfogadni tanácsokat.

2021. ápr. 20. 17:55
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
85%
Ha vannak testvéreid, akkor a ház nem csak a tied. Úgy k{lts rá.
2021. ápr. 20. 17:58
 2/31 A kérdező kommentje:

Tisztában vagyok vele, de a kérdés most nem erről szól.

Mivel én lakom itt, a saját életkörülményeim javítása a cél.

Velük megbeszéltem ezt a kérdést, ők úgy tekintenek a házra, hogy legye hova menniük ha pl. megromlik a kapcsolatuk, de bízom bennük annyira, és van is olyan a viszonyunk, hogy nem fognak kitenni, vagy nem fogják az eladást feszegetni azt követően, hogyha esetleg valaha is felújítom.

Úgy mint nekem, és nekik is, érzelmi kötődésünk van a házhoz, és bár voltak a történelemben ennél jóval nagyobb testvér árulások is, én bízok bennük.

Ha esetleg családot alapítanék itt, ők is elfognak férni ha vissza kell jönniük.

2021. ápr. 20. 18:06
 3/31 anonim ***** válasza:
100%
Ebben ne bízzál. Most és a ház huszat, te ráköltesz tizet, mindjárt ér majd negyvenet. Akkor majd másképpen fognak beszélni.
2021. ápr. 20. 18:10
 4/31 anonim ***** válasza:
92%

"vagy nem fogják az eladást feszegetni azt követően, hogyha esetleg valaha is felújítom"

Hahahaha!

Bizalom persze. Nagyon rá fogsz te erre faragni, én már most látom.

Hiába ágáltok ellene, rendezni kell a tulajdoni viszonyokat. Ez a te érdeked. A tesóidnak persze k_rva kényelmes így, de bármikor ha úgy adódik az életük, hogy kell nekik az a pár millió, akkor kérik a közös tulajdon megszüntetését és elárverezik a házat.

Egyébként is ha csóró vagy, minek neked egy akkora ház, ahol több család is elférne? Addig nyújtózkodj amíg a takaród ér.

2021. ápr. 20. 18:12
 5/31 anonim ***** válasza:
100%

Minden rákölt forintról tedd el a blokkot, számlát. Ha esetleg elszámolási vita lesz, szükséged lesz rá.

Hitelt ne vegyél fel, nincs miből visszafizetni.

Szerintem itt egyedül akkor jutsz egyről a kettőre, ha te magad megcsinálsz mindent (akkor is, ha most nem érzed magad erre képesnek), vagy megállapodsz a szakival, hogy nem pénzben, hanem segítségben törleszted a munkadíját - ha egyáltalán lehetséges ilyen.

2021. ápr. 20. 18:23
 6/31 anonim ***** válasza:
100%
Hány testvéred társtulajdonos?
2021. ápr. 20. 18:23
 7/31 anonim válasza:
100%
Adjátok el, az a legtisztább. Mindenki megkapja a részét az örökségből és kész. Ebből a jelenlegi helyzetből hosszútávon csak veszekedés, gyűlölködés lesz.
2021. ápr. 20. 18:24
 8/31 anonim ***** válasza:
100%
Le kell papírozni, mert ha mégis osztatlan közös tulajdoni per lesz belőle, akkor neked jóval több fog járni, mint a testvéreidnek - hiszen beleinvesztáltál egy csomó pénzt.
2021. ápr. 20. 18:24
 9/31 anonim ***** válasza:
89%

Adjátok el.

Se felújítani nincs pénzed, se a testvéreidet kivásárolni. És a testvérek bármikor mondhatják, hogy ja bocs, nekik mégis csak kellene a részük. Lehet jövőre kérik, lehet 10 év múlva, de akkor is járni fog nekik.

2021. ápr. 20. 18:32
 10/31 anonim ***** válasza:
61%
Az nem opció, hogy a ház egy részét bérbe adod fiatal párnak? Kérsz kevesebbet - mondjuk a hitelt vagy a benzint tudnád abból fizetni -, megoszlana a fűtésköltség, és az alacsonyabb bérleti díjért cserébe besegítenének itt-ott a felújításba? (Mármint a munkájukkal.)
2021. ápr. 20. 18:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!