Napenergiára épülő, gravitációs udvari zuhanyzó kialakításához melyik a jobb megoldás?
Cél, hogy nyári napokon a nagy hőségben vagy a kerti munkák után lehessen egy gyors felfrissülő zuhanyt venni az udvaron.
A vízellátást egy állványzaton elhelyezett, 200 literes hordóval gondolnám megoldani, és több kérdés is felmerült bennem.
Az alábbi alternatívákon gondolkodom.
1., Műanyag hordó, feketére festve vagy valamilyen fekete színű anyaggal (fólia, agroszövet, egyéb) bevonva.
2., Fém hordó, belül medence fóliával bélelve, kívül feketére festve vagy valamilyen fekete színű anyaggal (fólia, agroszövet, egyéb) bevonva.
- A műanyag hordót csak állítva tudnám elhelyezni.
- A fém hordó fektethető is.
Szerintetek, melyik a jobb megoldás (1., 2.)?
Hogyan oldanátok meg a külső bevonatát, burkolatát?
Aki már készített és/vagy használ ilyen kültéri zuhanyzót, az milyen módszert választott és mik a tapasztalatai?
- Mennyi idő alatt és mennyire melegszik fel a tartályban a víz?
- Kell-e külön hideg vizes ágat is kiépíteni a rendszerhez, az esetleges forrázás elkerülése miatt? (Terveim szerint kerti csapról tölteném meg vízzel a tartályt, hordót.)
- Éjszaka és borús időben mennyire hűl vissza a tartályban lévő víz hőmérséklete?
- Mire érdemes figyelni tervezésnél és a kivitelezésnél?
Köszönöm. Ment a kis zöld pipa is. :)
A fémet azért bélelném, mert egy régi (~35 éves) olajos hordóm van, aminek régen kivágtuk a tetejét. Belülről korrodált is valamennyire. Tehát inkább csak váznak használnám.
De elgondolkodtat, amit a műanyag hordóról írtál, mert ez a probléma a műanyag fóliával bélelt fémhordónál is előjöhet.
Nem gondoltam volna, hogy a műanyag hordó ilyen problémás.
Régebben volt kültéri medencénk -fémvázas, műanyag testű- amit szintén műanyag takaróval védtünk a szennyeződésektől, és abban nem okozott gondot a víz felmelegedése. Pedig gyakorlatilag minden oldalról műanyag takarta a vizet. Igaz nagyobb felületen kapta a napsugárzást.
200 literes, zöld színű műanyag hordókból locsolunk. A hordó fa alatt van, de így is felmelegszik benne valamennyire a csapvíz.
Köszönöm a kivitelezéssel kapcsolatos instrukciókat is!
Éppen ma botlottam bele egy 120 literes csodába, és amikor megláttam nekem is pont ez jutott eszembe.
Köszönöm. Ment a kis zöld kezecske. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!