Présházban lehet így élni?
Arra gondoltam, hogy egy présházat vennék meg és alakítanék át afféle garzonlakássá. Úgy képzeltem el, hogy kapna napelemeket, egy modern esővízgyűjtő rendszert (elképzelhető, hogy a pince egy része lenne átalakítva), és rakatnék bele egy komolyabb tömegkályhát. A kályha mögött kialakítanék egy fürdőszobát, vagy egyenesen a pincében, és mnindenképp kapna a hely nyárra kültéri fürdőszobát is, ami kőfallal lenne letakarva.
Mivel ezeken a helyeken általában nincs csatorna, a wc-t egy modern, kompakt komposztáló wc-vel oldanám meg, vagy szükség esetén födémáttöréssel leültetném a pincéig. A felső födémet részben áttörném és galériaszerűen egybenyitnám a tereket, kapna (minél több) tetőablakot és (úgyse nagy a tetőfelület) és oda kerülne az ágy. Alulra egy konyha kerülne a tömegkályhával összekötött modern (modern!) sparhelttel, egy beltéri tüzifa tározó, és egy fatüzelésű bojler. Lenne gázos bojler és fűtésrásegítés gázzal (vészeseti) A napelemek energiái pedig télen a napsütéses órákban felhasználhatóak lennének infrafűtésre.
Fűtésnél inkább a tömegkazán súlyát. (már amit elbír a födém) növelném, de elképzelhető, hogy valamiféle környezetbarát anyaggal leszigetelném. a falakat. A kertet automatikus fűnyíróval tartanám rendben és a maximális biztonság megtartása érdekében gleditsia sövényt telepítenék körbe. A biztonságról más módon is gondoskodnék, de gondolom nyugodtabb helyeken, például a balaton körül nem kell annyira tartani mint mondjuk a duna-tisza közén.
A vízellátás kizárólag esővízről menne, de ha van a telken ásott kút arról is, a vízfelhasználás szürkevízes lenne (komposzt wc) így a víz közvetlenül felhasználható lenne öntözésre. A nyári napokon a vízmelegítést napkollektor oldaná meg.
Nem tudom mi hiányzik még. Körülbelül így képzeltem el. A tetőt meg, szinte, ha lehetséges teljesen lecserélném üvegre, hogy minél több fényt zárjon csapdába, de, ez ártól is függ, lehetőleg a legjobb minőségű szigetelt üvegeket használnám.
Tudom, hogy ez az egész árban sok lenne, de így is olcsóbb mint megvenni mondjuk egy panellakást és ilyen jellegű átépítésnél tudtommal nem kell vesződnöm az építési engedélyekkel sem.
vannak már nagyon olcsón is présházak, de ha egy normálisabbat nézek mondjuk a balaton környékén 4 millióval simán számolhatok. A felújítás viszont szerintem 3-4 millióból megállna. Sok dolgot soroltam fel, de figyelembe kell azt is venni, hogy ezek apró, 30-40 négyzetméteres kis épületek és a legtöbb munkálatot én magam végezném el.
Működne ez így?
A téli fagyvédő fűtést nem tudom mi oldhatná meg, az talán mehetne egy gázpalackról.
Várom a véleményeket! :)
Az nem lényeges, hogy milyen nehéz onnan bejárni, mert azt a részét megoldom, maximum én nem arra vennék komolyabb terepjárót, hogy minél "főnökösebbnek" tűnjek vele. Hanem azért, hogy a félméteres hóban tudjak ott közlekedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!