Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Présházban lehet így élni?

Présházban lehet így élni?

Figyelt kérdés

Arra gondoltam, hogy egy présházat vennék meg és alakítanék át afféle garzonlakássá. Úgy képzeltem el, hogy kapna napelemeket, egy modern esővízgyűjtő rendszert (elképzelhető, hogy a pince egy része lenne átalakítva), és rakatnék bele egy komolyabb tömegkályhát. A kályha mögött kialakítanék egy fürdőszobát, vagy egyenesen a pincében, és mnindenképp kapna a hely nyárra kültéri fürdőszobát is, ami kőfallal lenne letakarva.

Mivel ezeken a helyeken általában nincs csatorna, a wc-t egy modern, kompakt komposztáló wc-vel oldanám meg, vagy szükség esetén födémáttöréssel leültetném a pincéig. A felső födémet részben áttörném és galériaszerűen egybenyitnám a tereket, kapna (minél több) tetőablakot és (úgyse nagy a tetőfelület) és oda kerülne az ágy. Alulra egy konyha kerülne a tömegkályhával összekötött modern (modern!) sparhelttel, egy beltéri tüzifa tározó, és egy fatüzelésű bojler. Lenne gázos bojler és fűtésrásegítés gázzal (vészeseti) A napelemek energiái pedig télen a napsütéses órákban felhasználhatóak lennének infrafűtésre.

Fűtésnél inkább a tömegkazán súlyát. (már amit elbír a födém) növelném, de elképzelhető, hogy valamiféle környezetbarát anyaggal leszigetelném. a falakat. A kertet automatikus fűnyíróval tartanám rendben és a maximális biztonság megtartása érdekében gleditsia sövényt telepítenék körbe. A biztonságról más módon is gondoskodnék, de gondolom nyugodtabb helyeken, például a balaton körül nem kell annyira tartani mint mondjuk a duna-tisza közén.

A vízellátás kizárólag esővízről menne, de ha van a telken ásott kút arról is, a vízfelhasználás szürkevízes lenne (komposzt wc) így a víz közvetlenül felhasználható lenne öntözésre. A nyári napokon a vízmelegítést napkollektor oldaná meg.

Nem tudom mi hiányzik még. Körülbelül így képzeltem el. A tetőt meg, szinte, ha lehetséges teljesen lecserélném üvegre, hogy minél több fényt zárjon csapdába, de, ez ártól is függ, lehetőleg a legjobb minőségű szigetelt üvegeket használnám.

Tudom, hogy ez az egész árban sok lenne, de így is olcsóbb mint megvenni mondjuk egy panellakást és ilyen jellegű átépítésnél tudtommal nem kell vesződnöm az építési engedélyekkel sem.

vannak már nagyon olcsón is présházak, de ha egy normálisabbat nézek mondjuk a balaton környékén 4 millióval simán számolhatok. A felújítás viszont szerintem 3-4 millióból megállna. Sok dolgot soroltam fel, de figyelembe kell azt is venni, hogy ezek apró, 30-40 négyzetméteres kis épületek és a legtöbb munkálatot én magam végezném el.

Működne ez így?

A téli fagyvédő fűtést nem tudom mi oldhatná meg, az talán mehetne egy gázpalackról.

Várom a véleményeket! :)

Az nem lényeges, hogy milyen nehéz onnan bejárni, mert azt a részét megoldom, maximum én nem arra vennék komolyabb terepjárót, hogy minél "főnökösebbnek" tűnjek vele. Hanem azért, hogy a félméteres hóban tudjak ott közlekedni.

2017. jan. 29. 06:53
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Kiegészíteném, hogy a tartalék vízmelegítést és fűtésrásegítést (temperáló fűtést) egy modern kondenzációs gázkazánnal oldanám meg. Nyilván nem éjjel nappal menne, és tisztában vagyok vele, hogy időnként cserélni kellene a palackot. Nyáron a vízmelegítés úgyis napkollektorról menne fűteni meg olyankor nem nagyon kell.
2017. jan. 29. 06:56
 2/11 A kérdező kommentje:
2017. jan. 29. 06:59
 3/11 A kérdező kommentje:
2017. jan. 29. 07:02
 4/11 anonim ***** válasza:
Szerintem mindez amit itt felsoroltál, 15 millából nem biztos hogy megállna, és akkor még a 4 millás présház és egy milla ilyen-olyan papírmunkát meg illetékeket meg ügyvédi díjakat számolva megvagy 20 millára. Ennyiből veszel egy jó helyen lévő, 70 m2-es modern lakást az első-második emeleten, és hozzá sem kell nyúlnod.
2017. jan. 29. 08:23
 5/11 anonim ***** válasza:
Egyáltalán az se biztos hogy kapsz rá lakhatási engedélyt
2017. jan. 29. 11:39
 6/11 A kérdező kommentje:

Lakhatási engedély minek?

Talán jobb is ha nem bejelentett lakcím, legalább nem zaklat ott senki fia. Postát talán kihozzák ha úgy kérem.

2017. jan. 29. 13:29
 7/11 anonim ***** válasza:
Mondjuk azért ha ráversz 8-10 millát akkor ne 3-at érjen ha elakarnád adni.
2017. jan. 29. 14:24
 8/11 anonim ***** válasza:
Na de miért pont présház? Én már akkor valami hétvégi házban gondolkodnék.
2017. jan. 29. 18:08
 9/11 anonim ***** válasza:
Ez inkább egy 12-14 milliós sztori. Amúgy ha nem trollkodsz, akkor kissé beteg elképzelés. :D Jól hangzik, én is hasonló módon élek félig-meddig, de azért nem eszik olyan forrón a kását.
2017. jan. 30. 22:41
 10/11 A kérdező kommentje:

Mi az, hogy beteg? Mégis miért lenne beteg?

Tavasztól őszig a balatonnál ott van magyarország krémje, ami meg a balatonon nincs oda pestről is küldölre kéne elmennem.

1.

szinte minden nyarat a balatonon töltök.

de

2:

panelban élni beteg, nem présházban külterületen meg nyaralóban.

Kicsit el vannak tévedve az emberek.

Ma voltam pesten betegen jöttem vissza. Szmog, mocsok, hajléktalanok.

2017. febr. 1. 03:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!