Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Kié a költség akkor ha egy...

Apababa kérdése:

Kié a költség akkor ha egy panel ház elérte amortizációjának végét?

Figyelt kérdés
Akkor ha egy panel ház elérte amortizációjának végét. Tegyük fel akár 100-200 év múlva vagy épp 30 év múlva de eléri. Akkor a lakók a közös költségből fizetik a bontási költségeket? És ha ez megoldódott akkor lesz mindenkinek 3 négyzetméter telke? Gondolom az állam ezt nem akarja és nem is tudja átvállalni. Családi háznál is csak magadra számíthatsz. Honnan lesz ezeknek az embereknek, családoknak új otthonuk? Miért megy fel mégis a panel lakások ára mikor senki nem tudja mennyi van még hátra neki? És egyáltalán van arra valamilyen protokol, hogy az élettartam az adott háznál hol tart. Ezt a vizsgálatot milyen időközönként csinálják és ki fizeti. Biztos erre is van valami kitalálva, erre lennék kiváncsi.

2017. jan. 17. 09:12
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

# 10

jogszerűen bármikor lemondhatsz az ingatlanod tulajdonjogáról az állam javára.

2017. jan. 17. 15:48
 12/21 A kérdező kommentje:
Ezt nem tudtam. Ez akkor is igy van ha adósság van rajta vagy cipelhetik tovább.
2017. jan. 17. 20:51
 13/21 anonim ***** válasza:
49%

"Ha az autód ,ami már sok tulajdonosnál volt, végleg lepukkan nem hagyhatod ott az út szélén ,hanem az utolsó tuljadonost fogják szépen megkérni hogy vigye a rákba."

Dehogy!

Ha majd ilyen öreg lesz a kocsim, beadom a bontóba és pénzt kapok érte.

El nem tudom képzelni, hogy miért kellene bontási költségeket fizetni, vagy fizettetni.

Egy panel nem az állam telkén áll. Megvettem a telket is és a panelt is. Ha elköltözök belőle, a panel marad, a saját telkemen áll. Mi a túrónak kellene bármit fizetnem? Minden az enyém ott. A telek is.

2017. jan. 17. 22:17
 14/21 A kérdező kommentje:
Igen éppen ez a kérdésem lényege ha egy 500m2 teleken van egy 4 lakásos társasház amikor eljön az idö lebontják és építenek a telkükre egy új 4 lakásos társasházat. Ugyanez például egy 16 emeletes társasháznál ahol van 192 lakás egy 500nm telken (tömö u, práter u) hogy alakul . Ha le kell bontani alig jut több 2,5nm -nél lakásonként. A 4 lakásosnál is nehéz lehet a költségek elosztása annak idöben való befizetése meg egyáltalán a logisztikája. Egy ekkora háznál meg egyenesen rémálom. A 4 lakásosnál eladom a rámesö telket ha nem tudom kifizetni az új ház építését A nagy társasháznál mit adok el. Miközben már lehet a bontási költségek miatt is eladósodtam.
2017. jan. 18. 06:07
 15/21 anonim ***** válasza:

Pl. Van egy régi házad egy telken, már nem éri meg felújítani, lebontod. Eltűnt ennyi volt. Volt nincs.

Ha akarsz épitesz rá új házat sok pénzért.

Úgyanígy a panellakásodra se garantálja senki hogy 30év múlva is 15millió forintot ér. Ha lejár az ideje ennyi volt.

Egyébként a szerkezet (beton) elég időtálló ahhoz hogy ne porladjon szét, a többi rész meg cserélhető. Bár kétségtelen, hogy a sok ezer lyuk amit a szigetelésnél belefúrnak nagyban gyengíti.

2017. jan. 18. 19:27
 16/21 A kérdező kommentje:
Mindenesetre ha ez egyszer bekövetkezik- és befog- nagy lakáspiaci bumm lesz , föleg ha figyelembe vesszük hogy kb 20 év alatt húzták fel a több százezer lakás java részét, valószínüleg egyszerre mennek tönkre is.
2017. jan. 19. 08:57
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

16

Ha lejár az ideje valószínűleg épitési vállalkozások ajánlatot tesznek az elbontandó épület megvásárlására. (Nem hinném, hogy az addigi tulajoknak kell elbontatniuk, hacsak nem úgy akarják) aztán épitenek a helyére modern épületeket.

Azt jól gondolod, hogy amit a tulajdonosok kapnának az épület rájuk eső hányada ellenértékeként az egy nagyon kis összeg lenne a lakás mai árához képest.

Már most vannak olyan panelek amiktől szabadulnak a tulajdonosok a repedések, statikai problémák miatt.

2017. jan. 19. 12:13
 18/21 A kérdező kommentje:
Igen, valamit kapnának de a telekárnál nem igen többet. Egy ekkora épület bontása , a sitt elszállítása több millió forint. Mondjuk ha igazad lesz és lesznek vállalkozók akik erre szakosodnak is , nagyon sok ilyen bontás lesz egyszerre, lehet azt már nem bírják. De a fő gond szerintem, hogy hova költözik ennyi ember egyszerre.
2017. jan. 19. 16:24
 19/21 anonim ***** válasza:
62%

Egy kis agresszivitást érzek, egy kis tehetetlen dühöt, hogy nem a kérdésre válaszolnak többen is, hanem bizonygatják, hogy a panelt hogyan lehet tovább és tovább lakhatásra alkalmassá tenni. Ez ezért történhetett, mert a panelra volt nagyon kihegyezve a kérdés.

Szerintem ebben az esetben folyamatosan - ahogy romlik az épület - kicserélődnek a lakók, egyre kevesebbért cserél gazdát az ingatlan. Ezt szaknyelven szlömösödésnek hívjuk. Végül annyira lecsökken az értéke, hogy már senki sem lakja, a tulajdonosok a házat sorsára hagyják. Egész lakótelepek ürülhetnek így ki, a tulajdonosok papíron hajléktalanok, vagy ismeretlen helyen tartózkodók lesznek.

Nem következik be az, hogy le kell bonrani egy házat, és pl. 100 lakás 500 lakójának kellene azt kifizetni, és a végén mindenki kap 2,5 négyzetmétert.

2017. jan. 19. 18:08
 20/21 anonim ***** válasza:
67%

# 19

Ugyan már, azt hiszed, hogy ezzel meggyőzöd? nagyjából ugyezt írtam le neki, de nem volt elég, azóta is hajtja a vízióját, hogy a 30 év alatt folyamatosan épített házak majd egyszerre hirtelen lakhatatlanná válnak, és stb....

:hátradől:

:sör kibont:

:-)))))

2017. jan. 19. 18:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!