Padlófűtés, radiátor vagy mindkettő?
Gazdaságossági szempontból mi lenne a jó megoldás egy közel 100nm-es, jól szigetelt földszintes magánházba?
Eddig 2 szakemberrel beszéltem.
Első azt mondta csak padlófűtés, mindenhova, mert akkor elég 40-45 fokra felfűteni a vizet és azt keringtetni, de ha már radiátor is van akkor annak legalább 80-90 fokos víz kell.
Második szakember azt mondta, hogy a hálószobákba radiátor, a többi helyre padlófűtés...
Szerintetek?
Sajnos némi kompromisszummal jár.
A padlófűtést olcsóbb üzemeltetni, nem foglal helyet, ugyanakkor lassú a szabályzása, csak hidegburkolatot tehetsz a padlóra.
A radiátorral gyorsabban felfűtesz, jól követi a kinti hőmérséklet változást viszont helyet foglal, magasabb hőmérsékletű vizet igényel, amit drágább megtermelni a kazánnal.
Régi kérdés de hátha visszajön valaki, hogy már jelez a rendszer.
"A padlófűtésbe egy háromállású vezérlőszelep a külső hőfoktól függetlenül 35 fokos vizet kever be." Nem értem, hogy akkor mire írta, hogy 45 meg 37 fokos víz kering x külső hőmérséklet esetén,ha közben jól értem a három utas szeleppel le van fojtva 35 fokra a padló vize?
A kérdező kérdésének azt a részét is próbáltam megválaszolni kedves #13-as, hogy kell-e 80-90 fokos víz a radiátorba. Azt állítom, hogy nem kell. A megvásárolt ház adottságaihoz igazodva, a mindenhol nagyobbra cserélt radiátorokba elég a 37-45 fokos előremenő víz. Szóval a radiátorok miatt van a külső hőmérséklet által vezérelve a hőfok szabályozása. A radiátoros körbe jut változó hőfokú víz, ahhoz képest, hogy kint enyhe az idő, vagy farkasordító hideg van. A padlófűtés köreibe mindig 35 fokos víz van vezetve, mert az bőven elég oda.
[De ha megfelelő méretűre tervezett radiátoraid vannak, akkor azokba sem kell 80 fokos előremenő víz, elég a kondenzációs kazán kondenzációs üzemmódjában előállított, bőven 50 fok alatti előremenő.]
[Szóval nagy a ház, nálam 2 termosztát vezérli a fűtésköröket. A padlófűtéses köröket a földszinti nappaliban elhelyezett termosztát szabályozza, és a vezérlés 35 fokos előremenőt enged a padlóba. Az emelet hálóit és a ház azon részeit, ahol nincs padlófűtés, ott meg a gyerekszobában elhelyezett termosztát indítja a fűtést, és radiátorok fűtenek. Ezen radiátorok előremenő vízhőfoka van szabályozva egy külső hőmérsékletet figyelő rendszerrel. De még itt is a csúcshőfok a 45 fokos előremenő. Ha kint kemény fagy van. Ha kint nem fagy, 40 fok alatti vízzel fűtök a csak radiátoros helyiségekben. És 10-20 perc fűtés elég, még 40 fok alatti előremenővel is, hogy elérje a helyiség hőfoka a kívánt értéket, és a termosztát leállítja a fűtést.]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!