Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Csak padlófűtés melegen tud...

Csak padlófűtés melegen tud tartani egy 65 négyzetméteres házat télen?

Figyelt kérdés
Építkezünk, de ma kicsit összeszólalkoztunk a kivitelezőnkkel. Mi ragaszkodnánk a padlófűtéshez a teljes házban (radiátor nélkül), mert édesanyáméknál is borzalmasan működik a radiátor+padlófűtés kombináció. A legnagyobb padlóburkolat a házban kerámia, csak a szobákban van laminált parketta (ami az eddigi tapasztalatok alapján nem fojtja le a padlófűtést). De a kivitelező ma megpróbált minket rábeszélni a radiátorra is, viszont elismerte, hogy így felüllőjük a fűtést (főleg mert a radiátorba sokkal magasabb hőfokú víz kell). Csak radiátor szóba sem jöhet. Van valakinek tapasztalata CSAK padlófűtéses házról? Elég lesz télen?

2014. aug. 28. 18:56
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk is csak padlófűtésünk van, 140 nm, tökéletesen melegen tartja a lakást. Van olyan szobánk, ahol csak szőnyeg van, van olyan, ahol laminált padló, a földszinten pedig kőburkolat.

22 fok is elég a lakásban, mert a padló meleg, és melegen tartja a lábainkat.

2014. aug. 28. 18:58
 2/11 anonim ***** válasza:
51%
A padlófűtés a hálószobákban nem egészséges, mert kb. azon a szinten lebegteti a port a feláramló meleg levegő, ahol alvás közben a fejed van. Lehet el van túlzva, de mi sem mertünk azokban a szobákban padlófűtést csinálni, ahol alszunk. Radiátort mégegyszer én sem szereltetnék fel, hanem falfűtést csinálnék.
2014. aug. 28. 22:47
 3/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Elvileg ez az "alvószintben lebegteti a port" a régebbi rendszerekre volt igaz, és jön rá a válasz, hogy a radiátor viszont minden légrétegben keveri, szóval kb semmi sem jó :D Egyébként meg, ha a gyakoribb porszívózás az ára, hogy padlófűtés lehet, ez az ár belefér. Fal/mennyezetfűtésre mi is gondoltunk, de sajnos rettenetesen megdrágította volna a költségvetést :(

2014. aug. 28. 23:05
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell csak 28 fokos padlóhőfokot tartani és nem lebegteti a port. De lehet falfűtést is csinálni, az is van olyan jó.

A csak padlófűtés is elég, ha 10 centinként mennek a csövek a padlóban.

Rám is rámbeszélték a radiátort IS, hogy párásodni fog az ablak stb... minden ablak alá tettek radiátort...

Elárulom neked, hogy minden radiátor el van zárva, és csak a padlófűtés ment télen. Sehol nem párásodott az ablak, és komfortos 22 fok volt...

Nagyon megbántam, hogy hagytam magam rábeszélni, de nagyon meggyőzőek voltak, én meg nem értettem hozzá akkor még...

2014. aug. 29. 16:01
 5/11 anonim ***** válasza:
47%
Padlófűtésnél mit hívsz "régebbi rendszer"-nek? Az újabbakban korszerűbb víz kering, ami nem úgy fűt? Ne viccelj már. A lebegtetés és keringetés pedig nagyon nem mindegy, ugyanis ugyanannyi mennyiségű por/mifene nem mindegy, hogy az egész hálószobád légterében oszlik el, vagy csak kb 40 cm magasságban lebeg, lényegesen nagyobb koncentrációban.
2014. aug. 31. 18:18
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Na, ez a 40 cm-en lebegtetés az urbanlegeng kategóriába tartozik, én soha nem tapasztaltam. Több fekete színű polc ( [link] ) van a házban. Nincs különbség a 20 centin lévő polc és a 40, 60 centin lévő polc porosodása között. Van belőle pedig padlófűtéses helyen is és radiátoros helyen is. Abszolút egyformán porosodnak minden magasságban. Szerintem ezt egyszer valaki aki padlófűtés-ellendrukker volt kitalálta, és aztán mérés és gondolkodás nélkül mindenki átvette.

Amúgy is a padlófűtés radiációval és nem konvekcióval fűt. Ahhoz, hogy adott magasságban a padlófűtés lebegtessen, az kellene, hogy a padlószinten végig felszálló légáramlatok legyenek. De akkor hogy pótlódik a feláramló levegő? Az egész szoba egy hatalmas kürtő? És 40 centi után miért áll meg a levegő? És hova lesz? Szóval már mérés nélkül is erősen sántít a dolog, és nem lehet fizikailag elmagyarázni. A tapasztalataim pedig teljesen ellentmondanak a lebegtetésnek!!!

Szóval nyugodtam merem ajánlani a padlófűtést, a teljes ház kifűtésére képes! És nem lebeg jobban a por, mint bármilyen más fűtés esetén...

2014. szept. 1. 11:31
 7/11 anonim válasza:
45%
A padlófűtés rossz ötlet, egy ismerősöm pát napig volt egy ilyen házban és feldagatt a lába. Szóval szerintem inkább valamilyen más fűtésrendszett válassz inkább.
2014. szept. 6. 17:35
 8/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Kedves utolsó, 10 évig éltem egy meglehetősen bénán kivitelezett padlófűtéssel rendelkező házban, de szerencsére soha nem volt ilyen problémám! Biztos benne az ismerősöd, hogy csak a padlófűtés okozhatta a lábdagadást?

2014. szept. 6. 18:00
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Ez a lábdagadás valóságos probléma lehet. De csak akkor, ha az általam már emlegetett 28 fokos maximális padlófelszín hőfokot jelentősen túllépik. Én már jártam olyan helyen is, ahol 38 fokos volt a padló felületi hőmérséklete, mert a radiátorok 50 fokos visszatérőjét vezették a padlóba, nem volt külön padlófűtéskör szabályozható padló-előremenő hőfokkal...
2014. szept. 8. 10:50
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
A házam ablakai borzalmasan szigetelnek, húznak, mint a fene, ennek ellenére a padlófűtés bőven kifűti a házat, ez még a régi megoldás, az alagsorban van 1 nagy radiátor a kazán mellett, ebből megy a padlófűtésbe a víz felfelé. Isteni érzés, nagyon jó idő van bent, az átalány 25 ezer, 23 fokos a ház, ami 180 nm-es, 27 éves.
2018. márc. 25. 03:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!