Az egyik szomszédunk a közös drótkerítés mellé közvetlen egy 1,9 magas színtiszta tömör beton kerítést akar felhúzni a saját oldalán. Ezt megteheti?
Közvetlen a telekhatárra ilyen magasat nem tehet.
De a pontos szabályzást a helyi önkormányzatnál kérdezheted meg, mert nem egységes.
Nem tudom igazából ha azt is kerítésnek tekintjük akkor építhet, mivel a kerítés akár lehet 50 cm vastag is ha az ő telkén van.
Ha viszont azt vesszük hogy már van mellette kerítés akkor nem tudom húzhat-e még egyet a saját telkére.
"Egyébként a kutyát nem érdekelbé a fal."
Te komolyan ennyire korlátolt vagy, hogy szerinted egy kerítésnek csak a leskelődés megfékezésében lehet szerepe?
Én sem örülnék neki, és egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy megteheti.
Nem egy tömör kerítést bontattak már le utólag.
A HÉSZ (helyi építési szabályzat) fent kell legyen az önkormányzatod honlapján, vagy bemész hozzájuk, és mindent elmondanak.
A lényeg, hogy egy ilyen kerítés elég komoly árnyékot vet.
Nem tudhatjuk, hogy a többi irányból mi van, lehet ott a kérdező háza, amire ugye volt engedély, és nyilván nem tetehő arrébb.
Ha ez az új kerítés megakadályozza a természetes benapozást, azaz egy elég széles sávra ezentúl semmilyen irányból nem fog besütni a nap, akkor ezt meg lehet vétózni.
Nem lehet oda növényeket tenni, vagy ha a kérdező háza is közel van a telekhatárhoz, és ablak is van azon a falon, akkor egy ilyen kerítés által a házba sem jut napfény, és a ház fala is elkezdhet penészedni, mert sosem tud majd egy eső után kiszáradni.
Ne olyan egyszerű ez, hogy azt épít a saját telkére amit akar.
Viszont ha a te házad odébb van, meg a sávra is jut napfény, akkor lehet, hogy teljesen szabályosan csinálja, viszont a magasság még így is kérdéses.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!