Kéménytégla: ha a házunk kéményei nem kéménytéglából épültek, de bélelve vannak, akkor van jelentősége a kéménytéglának?
Igazán a belülről kapják a tégla romboló anyagokat .
Pillérek is épitenek,azokat csak kívűlről érik az időjárás hatásai .Én már elég sok bevakolt kéményt láttam .
A szomszédom építőipari szakember /épités vezető/ Felújitáskor a kéményt is bevakolták .
A normál kisméretű tégla szétfagyhat, ha vizet kap és utána fagyot. Mondjuk, mikor fűtés van, akkor nem, mert nem nem tud olyan mértékben 0 fok alá menni, hogy az káros legyen, vagy eleve el is párolog belőle a nagyja víz. Csak ha netán valami nagy hidegben nem vagy otthon, és nincs fűtés (miután egy havas esőben jól megázott a tégla), akkor lehet gond.
Nem is mindegyik téglára vonatkozik, de láttam már elporladtat.
csak esztétikai szempontból nem vakolják be a kéményeket.
nyugodtan be lehet vakolni, sőt sokkal tartósabb lesz egy szépen bevakolt, majd valamivel -mondjuk ilyen lábazatra való mészkő vagy gránitlapokkal le van burkolva.
én most csináltam meg fűtési szezon előtt a kéményemet tetősíkon kívül.
mert már nagyon megette az idő, középen is füstölt mert a fugák kirohadtak, meg az utolsó 2-3 sor szinte szét volt porladva.
tetősíkig vissza bontottam, majd kifalaztam, új fedlap, kapott körbe 5 centi kőzet gyapotot, rá dryvit, és a végén gránit szemcsés lábazati vakolat.
a szigetelés a bélelt kéményeknél elengedhetetlenen, én pont egy hónapja béleltem ki savállóval, azért is szigeteltem le kőzetgyapottal a kéményem.
ugyanis ha nincs szigetelve akkor a meleg fűst és a hideg lemez nem az igazi kombó...
a bélés lemezen a meleg párás füst lecsapódik, aztán kátrányos lé formájában vissza csurog a és kő keményre megköt.
persze ez csak vegyes tüzelésnél fordul elő.
viszont gáznál meg fennáll az a veszély, hogy egy "dugó" keletkezik a szigeteletlen hideg kéményben, a hideg levegő megszorul, és olyankor nem engedi távozni a gázból származó szénmonoxidot, ebből van a legtöbb halálos baleset egyébként.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!