Megéri a mai világban új házat építeni?
Fiatal házaspár vagyunk és szeretnénk már egy saját otthont. Jelenleg még a szüleimmel lakunk. A kérdés az, hogy vegyünk-e használt családi házat, vagy építsünk magunknak egyet.
Telket nem kéne venni, mert a szüleim háza mellett bőven elférne még egy.
Ha egy lakhatóbb használt házat vennénk, akkor valószínűleg ahhoz is kéne felvennünk hitelt, plusz még fel is kéne valamilyen szinten újítani.
Az én álmom egy kb. 80 nm-es mediterrán típusú ház lenne.
Körülbelül 6 M Ft-unk lenne a házra, amit hitel nélkül tudnánk állni (akár vennénk, akár építenénk). Viszont ha a szüleim mellett építkeznénk, akkor nagyon kényelmesen el tudnánk élni a szüleimmel amíg lakható nem lenne az új ház. Tehát valamilyen szinten előnyből indulnánk, hogy nem kell addig sem albérletet fizetni...
Milyen áron lehet felhúzni egy ekkora házat, mint amit írtam? ( Kb.80 nm, egyszintes, mediterrán stílusú)
Linkelek néhány képet, ilyen lenne az álmom:
Szigetelés nélkül is lehet élni. A szigetelés tűz esetén hátrányos, ráadásul bizonyos esetekben (pl nálam a homlokzati díszek miatt) nem is lehet alkalmazni (legfeljebb a fújt nano szigetelést, az meg annyira új, hogy nincs rá tapasztalat).
Én úgy oldom meg, hogy többet fűtök. Ha majd nem lesz pénzem fűteni, akkor szigetelem.
Egyébként pedig nyilván igényeket formálni könnyű, de figyelmeztetek mindenkit,ez tíz éve volt divat, felépültek a lakóparkok, a hiteleket pedig 30 év múlva is fizetni fogják. Szép, modern, nincs se hőhíd, se penész, cserébe a hó előbb elolvad a tetejükön,mint a palatetőmön, a vécéjük már repedt, az ajtók lesüllyedtek. Néha nem ártana megnézni mennyi itt az egy főre eső GDP, aztán belenézni a pénztárcánkba,és utána meghatározni az igényeinket (amit ma főleg a média határoz meg). 30 éve emberek folyosó végi vécéket használtak, vagy éppen nem volt a házakban vezetékes víz. Nem olyan rosszak azok a házak 6-7 millióért.
#10-es vagyok, és Napkirály két hozzászólásával értek egyet!
Kicsit elment itt mindenki házépítési kérdések felé, de egyről elfeledkezett: miért és mennyire érdemes eladósodni. Egyetértek Nk-lyal, hogy egy mediterrán házért nem... Mert még 30 év múlva is nyögöd a hiteled egy olyan helyhez röghöz kötve, ahol lehet, hogy nem lesz munka, lehet, hogy nem fog fejlődni stb.
Nem a levegőbe beszélek, épp lakásvásárlásban vagyok. Én egy teljes évet hagytam magamnak arra, hogy átgondoljam, mekkora hitelt és miért vegyek fel. Mondjuk, az is igaz, hogy az önrészemet (4 M ft) az utolsó fillérig a saját két kezemmel kerestem meg úgy, hogy még az életvitelemet sem támogatták a szüleim, nem hogy hozzáadtak volna a kuporgatásomhoz. Ja, és menet közben szereztem pár diplomát és albérletben laktam, volt, hogy közalkalmazotti fizetésből éltem. Szóval, nagyjából tisztában vagyok a pénz értékével és azzal, hogy mennyi energia megkeresni.
A 6 M ft önrész két adóssal egyáltalán nem rossz, sőt, de dőreség lenne túl nagy fába vágni a fejszét. Ha lesz is 4 gyereketek, nem egyszerre fognak születni, hanem szépen, sorjában. Nem kell rögtön 100 nm-t bevállalni, elég az 50 is... Felesleges tönkremenni a hitelfelvételben.
10-es sajnos megelőzött, hogy a görcs állna a ujjaiba! Na, jó ez csak vicc volt. Az azonban tény, hogy nem szerencsés ötlet az ősök udvarában építkezni. Tudod, honnan ered a házasság szó? Onnan, hogy amikor egybekeltek a fiatalok, összedobtak maguknak egy házat. (Akkoriban még földből, meg az uradalmi erdőből való fából.) A lényeg az, hogy saját házuk lett, lehetőleg jó messze a szülőktől. Ők tudták, hogy a generációs együttélés problémákhoz vezet. Ez azóta sem változott.
Más. Manapság építkezni nagyon rossz befektetés. Még ha el is tekintünk az olyan kirívó estektől, mint amikor válás miatt 6,5 milláért kótyavetyélnek el egy 38 millás félkész házat, akkor is, mire elkészül, sokat veszít az értékéből. Mivel a bankok akkor adnak hitelt, ha igazolod, hogy tulajdonképpen nincs rá szükséged, fizetőképes kereslet híján az inagatlanárak folymatosan csökkennek.
Abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán értelem dolog-e helyhez kötni magatokat. A mai világban nem a lakóhelyhez kötve kéne állást keresni, hanem az álláshoz kötve keresni lakást.
És még valami. A készházaknak nincs hitelt érdemlő referenciájuk. Senki sem tudja, hogy 50 év múlva (már ha addig kibírják) mennyire porlik szét a szigetelésük. Egyébként sem vagyok híve annak, hogy műanyag kotonba burkoljuk házainkat.
Amikor 40 évesen elegem lett a nagyvárosi életből, vidékre költöztem. Vettem egy vályog romhalmazt, csak azt néztem meg, hogy az alapja egyenes legyen, ergo lehessen utólagosan vízszigetelni. A lehető legjobb választás volt! Télen meleg, nyáron hűvös. A 60 centis falak nem haudnak. Néhány év alatt teljesen felújítottam, de a falakhoz nem nyúltam. Szóval ha mindenképpen helyhez akarjátok kötni magatokat, egy ilyenben gondolkodjatok
Egy normálisan kivitelezett, kor igényeinek minimálisan megfelelő egy szintes, 80nm-es ház 15 millió alatt nem áll meg (természetesen telek nélkül). Ehhez nem számoltam hozzá a tervezés és a közművesítés csöppet sem elhanyagolható költségét.
Egyébként sokkal értékállóbb egy kortárs stílusjegyeket hordozó épület. Ugyan az én ízlésvilágomhoz is közel áll a mediterrán világ, de ingatlanpiaci megfontolásból mégsem javaslom mediterrán stílusú ház építését: 20 év múlva nagyon nehezen eladható lesz, mert ma mindenki ugyanolyat épít. Amennyiben egy telken van anyudékkal, úgy pláne... Arról nem is beszélve, hogy kíváncsi lennék a férjed mit szólna ahhoz hogy az anyósával egy telekre költözzön.
Javaslom gyűjtögessetek még 5-10 évig és kérjétek ki ingatlanpiacon jártas ember véleményét!
" A szigetelés tűz esetén hátrányos"
Kontinentális éghajlat esetén meg k/rva előnyös. Tűzeset, ha peched van, kb. 1-szer van életedben, hideg minden télen, és meleg minden nyáron. Egy jó szigetelés nemcsak a fűtésszámládon látszik meg, de nyáron sem döglesz bele a házba, és a penész sem eszi meg.
De ilyen mentalitással, amit itt az emberek többsége ezen az oldalon tanúsít jurtában is lakhatunk és gödörbe szarhatunk, mert tökmindegy, többre úgyse telik.
"Kontinentális éghajlat esetén meg k/rva előnyös. Tűzeset, ha peched van, kb. 1-szer van életedben, hideg minden télen, és meleg minden nyáron. Egy jó szigetelés nemcsak a fűtésszámládon látszik meg, de nyáron sem döglesz bele a házba, és a penész sem eszi meg."
Én kihagyom.
Egyébként nem akarok vitatkozni, de penész a hőhidakon kívül ott jellemző, ahol nincs légmozgás (nedves levegőjű sötét helyek). Pl ahol jól szigetelő ablak és hőszigetelés van.
De persze építsünk olyan épületeket, amire nincs pénzünk, pörögjön a gazdaság, vegyünk mellé hitelre autót, hűtőt, üdülési jogot és persze mágneses csodamatracot. Ez már nem menő, a többség nagyot koppant néhány éve, és a szomszéd is tudni fogja, hogy az új suzuki nem a tied.
Ha pedig figyeled a napi sajtót,nemsoká a benzinár is elszabadulhat, az eurozóna kétsebességes (lsd Ciprus), Kína pedig lassan utoléri gazdasági teljesítményben az USA-t. Irak hamarosan a muzulmánoké, és sok fegyveres konfliktus van a környezetünkben. Nyugodtan vegyél fel hitelt
Vagy mondjuk egyszerűen csak vegyünk és építsünk élhető épületeket, és nem lesz siránkozás, hogy 5 év múlva ránkpenészedik/a fejünkre omlik/megsüllyed.
Jöhet a lepontozás, mert ugye megkeresni rá a pénzt azt biztos nem lehet, akinek mégis megy az szemét és hazug és amúgyis csal nyilván, meg dögöljön meg a szomszéd lova is csakazért is.
Kérdező: hidd el, hosszútávon 100x inkább megéri venni/építeni egy ÉLHETŐ, normálisan kivetelezett házat, mint egy düledező cigánytelepet foltozgatni életetek végéig. Ha megfelelő szerződésetek és keresetetek van hozzá, ne féljetek a hiteltől. Inkább vegyétek meg azt, ami biztosan jó, mint olyat, amiről a fene sem tudja, milyen állapotban van, és maximum tippelni lehet.
A vitát részemről lezártam, nem vagyok hajlandó olyannal vitatkozni agyvérzésig, aki 2014-ben kijelenti, hogy a szigetelés, amely bármely normális épületstruktúra alapvető eleme lenne, egy elhagyható hülyeség...
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását!
Volt olyan, akivel nem egészen értettem egyet, de mindenki más és elfogadom mindenki véleményét.
Úgy néz ki, hogy nem építünk házat, de mindenféleképpen a szüleim közelében szeretnénk MAJD élni. Nővéremék például elköltöztek a munka után jó messzire, de most gondban vannak, hogy a kisfiukat kire bízzák, amikor ők nem érnek rá. Egyébként mindkettőnknek (nekem és a férjemnek is) van munkánk. Aki azt tanácsolta, hogy menjünk messzebbre a szüleimtől, annak leírom, hogy a szomszédunk a nagymamám és nagypapám, szóval nálunk ez megszokott, hogy ott vagyunk egymásnak. Együtt, de mégis külön. Sosem volt ebből gond, sőt! A férjem pedig köszöni szépen, jól elvan az én családommal :)
De az a lényeg, hogy még gyűjtünk tovább és majd kialakul, hogy merre tovább. Egyébként mi sem vagyunk hitel pártiak, jó lenne, ha anélkül is tudnánk boldogulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!