Egy építkezésnél milyeen arányban oszlik meg az alapanyag és a munkaerő ára? Mennyit tudok spórolni, ha bizonyos munkákat én magam végzek el?
Néhány év múlva szeretnék egy kb 100 nm-es tetőteres házat építeni. Úgy gondoltam, hogy bövített szerkezetkészt építtetnék Prokoncept rendszerrel. Tehát a következőt csináltatnám az építtetővel:
Alapozás + Prokoncept falak + beltéri falak + nyílászárók + tetőfedés + vakolás + fűtésrendszer + vízvezeték csövek + hidegburkolás.
A maradékot csinálnám én. Ezzel mennyit lehet spórolni?
Mit jelent a működési engedély? Lehet olyat csinálni, hogy most csak a földszintet fejezem be, az emeletet meg majd később, ahogy pénzem lesz rá? Tehát első körben a tetőtérben csak a válaszfalak, vízvezetékcsövek elhelyezése + zuhanyzó és a hidegburkolás készülne el.
Csak a beltéri festéssel meg tudsz spórolni kb. 300 ezret... A padlóburkolással (laminált padló fektetés pl.) további 1500-at/m2.
A villanyszerelést nem említetted a "csináltatni való dolgok" listáján, azt -hacsak nem vagy szakember- nem lenne jó ötlet házilag megoldani.
Azért kíváncsi lennék hol fizetnek a laminált lerakásáért 1500 forintot???????
A festésen kb 300 lehet spórolni, ahogy előttem is írták és nagyon más nem is marad, mert megcsinálják neked. Lakhatási engedélyt lehet kérni a házra, ha van áram, melegvíz, fűtés, Wc és legalább a nappali és egy szoba ki van festve ill. burkolva. Nem baj ha nincs kész az egész ház.
A villanyszerelést magam gondoltam megoldani. Terv alapján, előírt vezetékekkel, berendezésekkel. Persze ha sok a buktató, akkor lehet, hogy amire aktuális lesz azt is csináltatom, első körben csak a földszinten. Nem vagyok szakember.
Rám maradna még a laminált padló, gipszkartonozás (szárazvakolás és bizonyos válaszfalak kialakítása), festés (+ ami most esetleg nem jutott eszembe :). Nem tudom, kell-e lépcsőt elhelyeznem, ha a felső szint nincs kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!