Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Vásároltam egy konnyűszerkezet...

Vásároltam egy konnyűszerkezetes házikót,aminél utólag látom,hogy kifelejtették a párazárót a gipszkarton alól.Termeszetesen vizes az osb az üveggyapot talalkozásánál.Utolag orvosolható ez a probléma?

Figyelt kérdés

tegnap 10:34
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
80%

Persze, minden orvosolható.

Gipszkarton le, fólia fel, karton vissza, bár akkor már új karton és új glett, festés.

Az osb-t ki kellene szellőztetni.

Ha már van ahol berohadt, akkor lehet, hogy ott az is cserés, vagy javítandó.

Nagy kérdés, hogy a tartó gerendák, pallók nem rohadnak e még.

Ügyvéddel lehet konzultálni, hogy ez esetleg rejtett hibának számít e.

tegnap 11:16
 2/15 A kérdező kommentje:

Hát ez nagyon elszomorító 🥺

A vatta nem szárad ki ,ha felfűtöm jól a helyiséget?

Most volt kifestve,gondolom emiatt is lett ez a paralecsapodas.

Szép lesz ha le kell venni a kartont.

tegnap 11:30
 3/15 anonim ***** válasza:

Ha fűtöd, akkor belülről szárad kifelé. A pára megy megy amerre tud. A falból nem fog kimenni egykönnyen. Talán ha megfúrnád kívülről ezer helyen, akkor lehet ki tudna szellőzni. De szerintem rosszabb mint a belső falakat cserélni.

Nem mondtam, hogy a szigetelés is kérdés, nem ment e még tönkre.

Festés nélkül is volt ott pára eddig is..

Honnan vetted észre, hogy párás? Megbontottad a kartont vagy mi?

tegnap 11:48
 4/15 A kérdező kommentje:

Van egy szerelődoboz a csapoknál, ott vettem észre, majd benyultam a kezemmel ameddig elértem és egész fel vizes.

Aztán kibontottam egy konnektort,egy másik falon. Ott is ugyanez a probléma

tegnap 12:53
 5/15 anonim ***** válasza:

Érdemes lenne több helyen is feltárást végezned, valóban hiányzik e mindenhonnan a fólia.

Nem tuti, hogy mindenhol vizes lesz, fürdő extrém helység ilyen szempontból.

Igazából az a gond, hogy ha az osb vizesedik, akkor valami a fallal is problémás, hisz nem lehetne légmozgás kifelé a fal felé, ha légtömören zár. Valamiért mégis kijut a levegő a szigetelésen az osb-ig.

Gondolom külső szigetelés sincs ezek szerint csak a falak között?

tegnap 13:12
 6/15 anonim ***** válasza:

Láttunk már mi is ilyet. A szerkezet még menthető volt, de a gipszkarton és a szigetelés kuka. A szálak teljesen összeestek, meg sok helyen penészes volt. Nyilván senki sem akar ilyen házba költözni.

A jól ráfűtök dolog sajnos nem működik. Szigetelés külső rétege hideg, ha leveszed belülről a kartonozást akkor még könnyebben jut a pára a külső hideg rétegbe és még vizesebb lesz.

tegnap 13:19
 7/15 A kérdező kommentje:

Van 10 cm hungarocell kívül,a falban pedig 15 cm üveggyapot

Nem értem miért ennyire vizes...

tegnap 13:20
 8/15 anonim ***** válasza:

A gipszkarton nem párazáró. A kőzetgyapot még annyira sem. A szigetelésen átjutó fűtött meleg levegő nedvessége a külső rétegeken lecsapódik.

Nyáron gondolom söröztél/kóláztál már. A hideg felület találkozik a meleg levegővel. Ennyi a varázslat.

tegnap 13:24
 9/15 anonim ***** válasza:
Még annyit, hogy hiába "zárt" a fal, van egy páranyomásnak hívott alattomos jelenség. Lassan, de biztosan tud a pára közlekedni a falban, ezért nagyon fontos a párazáró fólia a belső oldalon.
tegnap 13:26
 10/15 anonim ***** válasza:

Hajjaj... Ha kívülről van 10cm szigetelés, akkor az szerintem gond.

Egyrészt nem szigeteli le az osb-t rendesen, hisz kicsapódik rajta a víz így is, illetve nincs rendesen lezárva kívülről. Oké, értem én, hogy tökéletes zárás nem feltétlenül van, de azért ennyire nem kéne járjon kifelé a levegő.

Én úgy szigeteltem könnyűszerkezetes épületrészt, hogy körbenyomtam ragasztóhabbal a polisztirolt és középen és cikkcakkban, plusz pár pötty. Ez eléggé jól körbe kell járja a szigetelést. Ahol rés maradt, ott is kinyomtam habbal.

A ragasztót meg rendesen rákentem.

Kötve hiszem, hogy bárhol is járna a levegő.

Néztem már hőkameráva is, teljesen jó. Még a szigetelés tárcsás csavaros dübeljeit is bemélyítettem és tettem bele polisztirol pogácsákat, így az se hőhíd.

Nálad komoly gond lesz.

tegnap 13:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!