Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » NYIFY-J Lapos szerelő vezeték...

NYIFY-J Lapos szerelő vezeték gipszkarton mennyezetbe?

Figyelt kérdés

Vásároltam a Bauhausban egy, a címben szereplő kábel típust, (3x1,5)...

[link]

"Fca" minősítésű, ami a tűzveszélyességi fokozatot illeti.

Utána néztem, és a különböző kábelek között ez a leg gyúlékonyabb. Viszont a gyártó falba ajánlja, gégecső nélkül, valamint Német országban is ezt szokták használni, A Német Bauhaus oldala alapján.

A helyzet az, hogy:

Én a 3 helység mennyezetébe világítás kábelezésnek ezt tenném, A háromból kettő régi vakolt, a harmadik pedig gipszkarton. Erről a gipszkartonos kábelről csak a világítás menne, és semmi más, és kap egy 6 amperes biztosítékot.

A gipszkartonon hűtükőr fólia (rem. jól írtam), és rajta szigetelésnek kőzetgyapot.

A kérdésem az lenne, hogy mehet e ez így? Én arra gondoltam, hogy felülről beborítom gipszel, hogy a kábel teljesen gipszben legyen köbe. Tudom nem jó kivágni a fóliát, de annak érdekében hogy ez biztonságos legyen, én erre gondoltam. Jó ez így, vagy tudnátok ehhez hozzászólni?

Miért nem villanyszerelő csinálja stb. igaz, de az nem a kérdésre adott válasz, Úgyhogy ha lehet olyan írjon aki segítő tanácsot ad, és nem mást.

A másik kérdés, hogy a másik két helység vakolt mennyezetébe jó ez a kábel szerintetek?

dec. 30. 22:34
 1/5 Noren1989 ***** válasza:
Én simàn beletenném. A vilàgítàs nem nagyfogyasztó, max 0.5amper fog folyni rajta. Maga a kàbel 16ig jó.....
dec. 30. 23:11
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Azért cső nélkül szerelhető, mert dupla szigetelés van rajta. Jó lesz a kivitelezésed.

13Aral terhelhető, nem 16A-al.

dec. 31. 05:34
 3/5 anonim ***** válasza:
Persze, hogy beteheted. Ez azért lapos kivitelű, hogy vakolat alá lehessen szerelni (hogy ott, abba elférjen), de ez még nem jelenti azt, hogy nem közlekedhet szabadon. Ilyen helyre kábelt szoktak rakni, de attól még nyugodtan bekerülhet gipszkarton fölé. Azt javasolnám, hogy kösd fel, vagy a szerkezetre, vagy ha az álmennyezet fel lesz szorítva a mennyezetre, akkor pár helyen fúrd fel a mennyezetre, elég akár egy darab dróttal átpántolni vagy hiltiszalaggal, így elkerülhető az, hogy beleszaladjon a gipszkartoncsavar akkor, amikor zárod a mennyezetet.
dec. 31. 07:57
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
*Mivel vakolat alá találták ki, így nyilvánvalóan igen, a másik két helyiségben kerülhet vakolat alá a mennyezeten is. Itt pedig azt javaslom, hogy ahol kilógatod az mm-falat, azaz a lámpánál szintén pántold meg (fúrd meg) ne csak a vakolat/gipsz tartsa mert, máskülönben van rá esély, hogy letéped akkor, amikor blankolod majd a kábelt és azért az elég izgalmas, mikor már készre van festve a helyiség.
dec. 31. 08:07
 5/5 A kérdező kommentje:
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a választ, tanácsot! :)
dec. 31. 11:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!