Az újépítésű házaknál ma mi a legjobb megoldás a fűtésre?
Nincs legjobb megoldás,de én például a hőszivattyút javasolnám. Olcsóbb a sima levegő-levegős verzió,de aki nem szereti a zajt vagy a huzatot,az egy levegő-víz hőszivattyús padlófűtéses verzióval sem járna rosszul és ott még a meleg víz ellátás is megvan akkor.
Ami a költségeket illeti, minden az áraktól függ. Jelenleg az éves keretig pl gázzal jobban megéri mint árammal fűteni. A fölött meg egy sima elektromos fűtőtest is picit hatékonyabb,mint a gáz. ( 1 m3 gáz ugyan kb 9,8kwh hőenergiát tárol, és árban is kb ugyanaz az arány a rezsicsökkentett rész felett,hogy 1m3 gáz kb 10kwh áram árának felel meg,viszont az áram 100%-ban leadja a hőt, a gáznál meg a szellőzők miatt sosem lesz 100% a hatásfok az égetés során.)
Viszont egy klíma télen is tud SCOP 2-t legalább,de akár SCOP 4 vagy 5 is lehet,ami azt jelenti,hogy a SCOP 2-nél 10kwh hőenergiához elég neki 5kwh, SCOP 5-nél meg csak 2kwh. Vagyis fele/ vagy jobb esetben negyed/ötöd annyiba kerülne mint gázzal.
Ha H vagy Geo tarifával tudod üzemeltetni a klímát az még olcsóbb.(22-24Ft/kwh a 72Ft/kwh helyett,ami harmada szóval alsó hangon hatoda vagy 15öd annyiból kijöhetnél ,mint gázzal.)
A csalóka az,hogy ha gáznál kijössz az éves limit alatt,akkor 1/7 annyiba kerül a limit fölötti részhez képest.
Röviden 10kwh hőenergia előállítása:
-H tarifás SCOP 4 levegő-víz hőszivattyúval 60Ft.
-Ugyanez rezsicsökkentett gáz árral ,modern berendezés 80% hatásfokkal kb 120-140Ft.
-H tarifa nélkül, nem rezsicsökkentett áron SCOP 4 klíma: 180Ft
-Nem rezsicsökkentett ár, modern gáz(80% hatásfok): kb 980 Ft
A gáznál sajnos ott van a szénmonoxid is. Fatüzelésnél ugyanez. Persze,ha valaki tud "ingyen" fát,az spórolhat,másfelől el is adhatná.
Viszont egy kémény egy modern ,szigetelt lakásban egy állandó rést fog jelenteni.Télen egy hővesztő felületet,nyáron meg ott jön be a meleg. Szóval szerintem csak rontja egy ház adottságait.
Extra lenne a napelem,de az bonyolult sajnos.Ha tudna közvetlenül napelemről működni egy hőszivattyú akkor az jobb esetben 20Ft/kwh-áron üzemelne(Kb H tarifa), úgy a 72Ft/kwh-hoz képest az is 3x-osára növelné a hatásfokot/harmadolná a költségeket. Viszont Szaldó miatt nem igazán kivitelezhető. Olcsóbb ugyan napelemmel,de télen nem termel annyit. Sziget üzemben pedig az akkuk költsége az ami túl sok (+40-60Ft/kwh fajlagos tárolási költséggel ugyanott vagyunk mintha 72forintért vennénk hálózatról beruházás nélkül,de igazából az akkupakkok az esetek többségében amúgy sem képesek eltárolni annyi energiát amennyit a téli időszakban a lakás fűtése igényelne)
A legjobb fűtés persze,ha nem nagyon kell fűteni(pl passzívház),ott elég ha csak elkezdesz kockulni valami játékkal vagy sütögetsz kicsit.
Egy új építésű háznak igen nagynak kell lennie, hogy ne férjen bele a rezsi keretbe! Egy átlag BB energetikás 100 m2-es ház 22°C-on, meleg vízzel együtt 800-900 m3/év között megáll. Ebből 120-200 m3 melegvízre ment el. Tehát bőven van puffer a rezsikeretből.
A legjobb rendszer a vizes, mert bármivel fűtheted. A padlófűtés kialakítása egy állandó fix tétel az osztó gyűjtőig. Ez kb 12000 / m2, ha hűteni is akarod ahhoz mennyezet hűtés kell és 20000 ft/m2-el lehet számolni. Ha a hőszivattyúd hűt-fűt akkor a 100 m2-re már alapból 3.2 a rendszer + a gép. A jobb gépek amik hidegbe is leadják a tényleges teljesítményüket (állandó teljesítményű hőszivattyúk) 3 milliótól indulnak és kb 0,6-1 millió mire üzemel. Sok tényező, meleg víz rendszert a hőszivattyú készíti vagy nem. Ha igen a akkor all in one vagy külön lesz kiépítve stb. Erre így 7 millióval számolhatsz, és nem fogsz nagyon mellé lőni.
Gázkazán padlófűtéssel hmv tárolóval ~1,3+1,2+0,4 =2,9 millió, de nincs mivel hűteni. Ekkora házra, hogy az komfortos legyen kell 2 split klíma jobb kínai gépek telepítve ~0,8. Így összesen 3,7 millió körül van.
A két olyan rendszert áraztam amivel minden körülmények között komfort hőmérsékletet tudsz tartani egész évben! Van hőszivattyú jóval olcsóbban is, de azok a gépek amelyeknél még a gyártó sem meri leírni mit tud -7°C, vagy esetleg -15°C fokban, te elhinnéd, hogy kifűtöd vele a házat?
Hőszivattyú éves fűtési költsége optimális esetben fele a gázkazánénak. + éves karbantartások. Kazán 30-50000 ft/év, Hőszivattyú 40-80000 ft/év.
1000 m3 gáz kb 110000 ft, évi ~55000-et spórolsz. Ha csak 1 millióval kerül többe a hőszivattyús rendszered, akkor is 18 év mire lenullázod a felárat. Van itt olyan aki elhiszi, hogy bármelyik gép is elmegy eddig, gazdasági tk nélkül?
A hűtést nem veszem figyelembe, de a 2 split klíma a SEER értékei miatt porig alázza még a csúcskategóriás hőszivattyúkat is. Persze a hőszivattyú komfortosabb hűtéskor.
Split klíma egy kompromisszum fűtésre, mint annak idején a kájha volt.
Hőszivattyú + felületfűtés, teljesen egyértelmű.
Minimális karbantartási igény, kényelmes, programozható.
A szigetelést viszont nem lehet kispórolni, nemcsak a rezsi miatt, hanem mert a hőszivattyús megoldások nem működnek nélküle. Ezekkel nem lehet 20-30 kW hőigényű házakat (gazdaságosan) fűteni.
2+
Kondenzációs kazánnak nincs szezonális jósági foka, azaz SCOP, de mindent figyelembe véve SCOP~2,8 al lehet számolni. Tehát amint a COP érték 2,8 alá megy onnantól a gázkazán a gazdaságosabb fűtés szempontjából.
A szigetelés egy olyan dolog, amit nem érdemes túlzásba vinni. Padlóban 15-16 cm, födémen 30-35 cm, homlokzaton 15-16 cm. A technológiai előírások betartása a lényeg. Ezeket lehet növelni, de a 16ról 22 cm eps felárának megterülési ideje 20+ év. Egyetlen ok, ami miatt érdemes itt ennyire megnövelni, ha rejtett tokos redőnyöket szeretnénk. 180 cm magas nyílaszáróktól kell a 22 cm epse, 150 cmig elegendő a 18 cm eps. Ez pedig már dizájn kérdése.
A passzív házakkal az a baj, hogy 1,5-2 ház árát ráköltöd, mire megkapja a tanúsítványt. Az építtető életében biztosan nem hozza vissza a felárát. Ezeknek 80-100 év a megtérülési idelye!
Igazad van. 15cm felett a szigetelés többe kerül mint amennyi nyereséget hoz a fűtésen 20év alatt a további szigetelés. De ha belekalkulálod,hogy a fűtésrendszert sem kell kifizetned, akkor máris szebb szám jön ki,ahogy írtam is.
Pl egy 60m2-es házacska ha minden irányból is 15cm szigeteléssel lenne ellátva,az kb 3millióba kerülne. 30 centi durván 6millióba(ha magadnak csinálod akkor a fele,de nyilván szakszerűséget igényel). Hőveszteségben viszont kb 1,5milliót hozna vissza 20év alatt a 3millió plusz költségből.
De ha a fűtésrendszered 1,5milliónál drágábban jön ki,vagy a szigetelésed többet bír mint 20év nyert ügyed van. És van jó pár cikk is róla,hogy a 20-40éve beépített szigetelés még mai napig tudja azokat az értékeket ,amiket új korában is.
Mint ahogy írtad is a talaj felé amúgy elég kevesebb szigetelés is,hisz a talaj hőtároló kapacitása miatt kevesebb lesz a hőveszteség,mint ott ahol az állandóan izgő mozgó levegővel érintkezik. A talaj és a ház között sosem lesz olyan nagy az eltérés mint a levegőnél. Ráadásul nyáron a talaj felől egyfajta passzív hűtés jön létre(bizonyos mértékig és ideig).
Passzívháznál nem arra gondoltam,hogy valóban megkapja a minősítést,csak hogy a szigetelési értékei legyenek olyanok mint egy passzívházé. (Az én hibám,rosszul fogalmaztam meg) 0,1-0,15 w/m2k-nál már bőven elég a bentlakók és gépek(hűtő,fagyasztó,bojler,sütő, stb által termelt hő ahhoz,hogy befűtse télen is az ingatlant) Nem kell hozzá külön fűtőrendszer.
Egy 40m2-es lakás ami 0,1w/m2k hőátbocsátású minden irányba átlag 20fok eltérés esetén napi 7200 wattóra hőenergiát veszít. Egy ember óránként 60-70wattot termel nyugalmi helyzetben is,ha csak napi 12órát van otthon az is 720-840watt, egy bojler átlagos napi hővesztesége 5000 wattóra körül van, egy hűtőé 1000watt, fagyasztó 1-2000watt,máris ott vagy hogy túlmelegíted a lakást és még nem zuhanyoztál, tvz-tél gépeztél nem sütöttél,nem használtál semmilyen elektromos berendezést pluszba.1 óra számítógépezés 100-500watt Ha esetleg mégis hűvösebb lenne, egy egyszerű hajszárítóval vagy egy párezer forintos fűtőtesttel rövid időn belül orvosolni tudod a problémát. De ahogy írtam, hajszárítós játszadozásra se lesz szükség,ha valaki életvitel szerűen él abban a lakásban.
Egy 100m2-es 10x10-es házikó 14,4 kwh hőenergiát igényelne hasonló helyzetben,bár mivel a talaj felé kevesebb hő távozna inkább csak 11-12kwh környékén. Egy ekkora lakásban 4-5fő könnyedén befűti a teret fűtőtestek nélkül is.
Nekem AA energetikás 15 padló, 30 födém, 22 fal. Ha egész nap egyedül vagyok itthon vagyok a jelenlegi időben +1 fokot növekszik a 40 m2-es nappali konyha étkező hőmérséklete. Ha jönnek vendékek és van legalább 4-5 felnőtt, már a klímát szoktam indítani, mert ekkor 2-2,5 fokot is össze szed a ház egy vacsi során.
De ami a lényeg, nekem csináltak veszteség vizsgálatot. Amikor egy ventilátort szerelnek egy nyílászáróba és vákumozzák a házat közben pedig mérik a levegő beáramlást. A nyílászáróim téli állásában és az elekromos szerelvényeknél gyakorlatilag nulla értékeket mértek, egyedül a lakás elektromos osztóján jött be némi levegő. Hőkamerázás is készült, és igen jól van megépítve. A szaki szerint ez viszonylag ritka, de egyre gyakrabban fut bele ilyen házakba. Meg sokat ront a statisztikáján, nem igen hívják ki ház átadások előtt, inkább csak utólag mikor bajt szimatolnak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!