Miért deszkázzák be a teljes tetőt? Azonkívül hogy plusz teher a tetőnek és plusz költség, mit lehet nyerni vele?
Te miről beszélsz?
Szerinted mi tartja a cserepeket? Vasbeton?
🤦♀️
A kérdezö meg a 2-es nem a mai világban él.#
A tetöt azért deszkázzák le, mert alatta van a szigetelés, amit meg kell védeni a nedvességtöl. A deszkára jön egy vízzáró réteg és csak arra a tetöléc + cserép.
"mit lehet nyerni vele?"
Nem fújja át a szél, jobb a szigetelés, talán nem tépi meg az elsö vihar.
Én németeknél Harzer Doppeldach néven ismerem a konstrukciót, de a neve ellenére alvileg az Aplokban gyakoribb.
2-es vagyok.
Tisztában vagyok vele, hogy a deszkás verzió is szokás, de te nem vagy tisztában azzal, hogy itthon a legtöbb esetben páraáteresztő fóliát tesznek a szarufára, arra megy az ellenléc és arra a tetőléc. A szigetelést a páraátersztő fólia védi.
Zsindelyezésnél szokták osb-vel lefedni teljes egészében a tetőt.
Szerintem Magyarországon a házak túlnyomó többségét nem tépte még meg a vihar a deszkázás hiánya miatt.
Ne értéstek félre, nem mondom, hogy nem használható technika, de úgy beállítani mintha minden más szar lenne, erősen butaság.
"Szerintem Magyarországon a házak túlnyomó többségét nem tépte még meg a vihar a deszkázás hiánya miatt."
Gyerekként tetötéri lakásom volt. Nem tépte meg a vihar, de télen néha rendesen behúzott, csak belülröl OSB-ztük, a cserép és az OSB közt volt közetgyapot.
Késöbb fütést modernizáltunk, akkor jobb lett, de eszméletlen sok energia mehetett az udvar fütésére, csak akkor ez még senkit sem érdekelt.
Normál esetben ez a fajta tetö úgy néz ki, hogy belülröl a gerendákon vagy egy vízzáró réteg, a gerendák között szigetelöanyag - kögyapot - kivül elöször a deszka, azon egy nedvességzáró réteg és utána a cserép.
Ez föleg a höszigetelést javítja,egy tetötéri lakás nyáron simán felmelegszik 30-35 fokra, télen meg lehül 12-15 fokra. A szigeteléssek ez erösen visszafogható, télen - nyáron kellemesebb hömérséklet van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!